Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
19.1°C21.9°C
1 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
19 °C
16.6°C20.5°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
19.9°C23.2°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.8°C26.6°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
2 BF 88%
Κορωνοϊός / Αυστηροποίηση μέτρων τώρα για να αποφευχθεί έκρηξη ζητούν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αυστηροποίηση μέτρων τώρα για να αποφευχθεί έκρηξη ζητούν οι επιστήμονες

ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το απόγευμα της Παρασκευής φαίνεται ότι έρχεται η ώρα της αλήθειας για το αν η κυβέρνηση θα εισακούσει έγκαιρα τις συστάσεις των επιστημόνων, λοιμωξιολόγων και λοιπών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να περιορίσει την έξαρση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Με τα σχολεία, το λιανεμπόριο και την ώρα που σταματάει η κυκλοφορία στο «ζύγι» της κυβέρνησης, οι εσωτερικές κόντρες ξεδιπλώνονται, όπως γράφει σήμερα η έντυπη έκδοση της Αυγής.

«Αυστηρό lockdown 3 εβδομάδων τώρα» για μπλόκο στην μετάλλαξη

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η προβλεπόμενη αύξηση διάδοσης κυρίως των «μεταλλαγμένων» στελεχών του κορωνοϊού, τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός καθολικού lockdown για διάστημα 3 εβδομάδων με αυτό το σκοπό.

Τα επιστημονικά μοντέλα που προσπαθούν να προβλέψουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών μεγεθών δείχνουν προς μία αύξηση «που θα αρχίσει να είναι πιο εμφανής από την μεθεπόμενη εβδομάδα ... αρχικά περιμένουμε μία σταθεροποίηση στις τιμές που έχουμε και την επόμενη εβδομάδα πιθανώς και μικρή ύφεση κυρίως λόγω του καλού καιρού αυτών των ημερών ... αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει γιατί η διασπορά υπάρχει και αναπτύσσεται. Από τις 17 Φεβρουαρίου και μετά αναμένουμε σαφή αύξηση, που μπορεί να φτάσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά».

Θα είναι κρίσιμο, παρότι δεν αντιστοιχεί στα 3.000 και πλέον κρούσματα του περασμένου Φθινοπώρου, γιατί αυτή την φορά το σύστημα Υγείας είναι ήδη πιεσμένο, θα φτάσουμε πάλι στα όριά του. Σήμερα είναι ήδη στο 61%-62% η πλήρωση των κλινών στην Αττική, το περιθώριο που έχουμε είναι λίγο. Θα δημιουργηθεί μεγάλη πίεση στα μέσα Μαρτίου. Τότε, σίγουρα θα αναγκαστούμε να πάρουμε πολύ αυστηρά μέτρα. Γι' αυτό πρέπει να τα πάρουμε νωρίτερα τα μέτρα αυτά. Για να έχουν και μικρότερη διάρκεια, να τα αντέχουμε ευκολότερα, να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε βάθος χρόνου. 

Την μεγάλη ανάπτυξη του «μεταλλαγμένου» στελέχους του κορωνοϊού με την κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, προέβλεψε ο ίδιος, θα την δούμε τον Απρίλιο. Γι' αυτό είναι τρομερό κέρδος ό,τι μπορούμε να καταπνίξουμε σήμερα, για το τέλος της Άνοιξης. Όπως προσέθεσε σε άλλο σημείο, «αν δεν κάνουμε κάτι, θεωρώ ότι γύρω στις 18 Απριλίου θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή την επιλογή έκανε και η Γερμανία, δηλαδή lockdown για περιορισμό της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην δυνατότητα διαφοροποιημένων μέτρων ανά περιοχή. Η Θεσσαλονίκη έχει σήμερα αυξητική δυναμική, αλλά δεν είναι στην κατάσταση της Αθήνας. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε lockdown στην Θεσσαλονίκη. Αλλά για την Αθήνα ένα αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων θα ήταν ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέτρο.

Να κλείσουν τα σχολεία, «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές»

Με τον πιο έντονο και σαφή τρόπο επανέλαβε την έκκληση να κλείσουν ξανά και να περάσουν σε τηλε-εκπαίδευση τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που έχουν επιστρέψει σε διά ζώσης διδασκαλία από τις 11 Ιανουαρίου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι ελέγχων», όπως είπε, «σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα». Προσέθεσε μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί οι νεότεροι ασθενείς με covid-19, «ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται». Αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν... Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος επανέλαβε την θέση του ότι μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τις 11 Ιανουαρίου επηρεάζει ουσιαστικά το τρέχον διάστημα.

«Κανένα νόημα» δεν έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 στην Αττική

Εξάλλου, για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την προοπτική επιβολής απαγόρευσης μετά τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Απέρριψε μία τέτοια επιλογή για την Αττική ειδικά, τονίζοντας ότι όσοι το Σαββατοκύριακο «θέλουν να βγουν, να κάνουν έναν περίπατο, αν τηρηθούν τα μέτρα και υπάρχει προσοχή, μπορούν να τον κάνουν. Γιατί το να κλείσεις από τις 18.00 την Αττική δεν έχει κανένα νόημα. Επίσης, σημαίνει ότι τα μαγαζιά θα πρέπει να κλείσουν στις 15.00-16.00, να μπορούν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν σπίτι τους.  Μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερος συνωστισμός σε συγκεκριμένους χώρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL