Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Εμβόλιο / Η Ε.Ε. απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές – Μαίνεται η αντιπαράθεση με την AstraZeneca
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Η Ε.Ε. απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές – Μαίνεται η αντιπαράθεση με την AstraZeneca

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA ΟΞΦΟΡΔΗ
EPA/OXFORD UNIVERSITY / JOHN CAIRNS

Μαίνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της εταιρείας για μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού που προορίζονταν για τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. σκοπεύει να προχωρήσει σε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων, με την Γερμανία ήδη να τάσσεται υπέρ τέτοιων μέτρων.

Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ήταν η δεύτερη, μετά την Pfizer, που ανακοίνωσε ότι θα χαμηλώσει μονομερώς τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε., που θα ξεκινούσε όπως αναμενόταν στις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η μείωση αυτή θα ήταν κατά 60%, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα παραδοθούν στις χώρες της Ε.Ε. μόνο 31 εκατ. δόσεις, αντί για 80 εκατομμύρια.

«Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης σαφήνειας και ανεπαρκών εξηγήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές και συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν» υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Twitter η αρμόδια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις συνομιλίες με την εταιρεία χθες Δευτέρα.

https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1353805553064153091

Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη. Στο μεταξύ, η Επίτροπος Υγείας προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της», ενώ τόνισε ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

https://twitter.com/EU_Commission/status/1353744307182776323

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει καν εγκριθεί ακόμη στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Ένωση είχε υπογράψει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο συμφωνία για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων, με προοπτική για 100 εκατ. επιπλέον, δίνοντας προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία υποστηρίζει τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε από την πλευρά του σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά κορωνοϊού από την Ε.Ε., καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Ο υπουργός υγείας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Σημειώνεται ότι οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, με τη δεύτερη μάλιστα να αναφέρει πως το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%. Από την πλευρά της, η αγγλοσουηδική εταιρεία υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα είναι αναληθή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL