Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Κορωνοϊός / Συναγερμός από τους λοιμωξιολόγους για την εξάπλωση της μετάλλαξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Συναγερμός από τους λοιμωξιολόγους για την εξάπλωση της μετάλλαξης

κορωνοιος Σανγκάη
EPA/ALEX PLAVEVSKI

Στην κόψη του ξυραφιού της πανδημίας βρισκόμαστε σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τόσο με τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν όσο και με τον δείκτη θετικότητας που είναι περίπου στο 2,1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρούσματα της μετάλλαξης σε Αθήνα, Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα

Υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξήγησε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο Π. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

«Ακροβασία» οποιοδήποτε άνοιγμα

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Μιλώντας στο OPEN TV ξεκαθάρισε ότι η πρόκειται για «ακροβασία» και συμπλήρωσε «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει», οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυξητική πορεία, έχει η εικόνα της επιδημίας»

Οι νέες μεταλλάξεις ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1, επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο αριθμός κρουσμάτων  είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

«Να μην επικρατήσει η μετάλλαξη στην Ελλάδα»

Είναι εξαιρετικά πιθανόν η μετάλλαξη του ιού να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μη αποκλείοντας ένα τρίτο lockdown, ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι αυτό «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Όπως επίσης είπε, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL