Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.8°C
4 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.5°C24.8°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C24.8°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
17.2°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
3 BF 31%
Εμβόλιο / Εξηγήσεις για τις μειωμένες παραδόσεις ζητεί η Ε.Ε. από την AstraZeneca 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Εξηγήσεις για τις μειωμένες παραδόσεις ζητεί η Ε.Ε. από την AstraZeneca 

AstraZeneca
EPA

Περαιτέρω εξηγήσεις από την AstraZeneca για το λόγο που ανακοίνωσε αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκά κράτη το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα ζητήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάντηση των δύο πλευρών.

Ήδη, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε σχετική επιστολή στην εταιρεία, στην οποία τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει, η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό - αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.
 
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την Ε.Ε. την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της Ε.Ε. να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις – η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ε.Ε. δίνει προκαταβολές σε εταιρίες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. «Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της. Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην Ε.Ε. στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL