Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αστυνομία / Βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση των πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία / Βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση των πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση

EUROKINISSI

Την πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης επιδιώκει η κυβέρνηση, με άμεση καταστολή των ελευθεριών του Τύπου και φίμωση των δημοσιογράφων. Η άμεση αντίδραση των δημοσιογραφικών σωματείων φαίνεται σαν να υποχρέωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη σε αναδίπλωση, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά. Η ενημέρωση των πολιτών πρόκειται να δεχθεί βαρύ πλήγμα.

Αφού έχει σφίξει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης για την πανδημία, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται αυτή τη φορά στην κάλυψη διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.  Έχοντας κατά νου ότι μετά το τέλος της καραντίνας οι διαμαρτυρίες θα είναι συχνό φαινόμενο στους δρόμους των πόλεων, η κυβέρνηση φρόντισε να ψηφίσει ήδη από το καλοκαίρι τον νόμο για τις «υπαίθριες συναθροίσεις», ο οποίος περιορίζει με αυταρχισμό και αστυνόμευση το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Όμως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πρέπει να λογοκριθούν και να αποσιωπηθούν, σαν να μην υπάρχουν. Συγχρόνως -και ακόμα περισσότερο- θα πρέπει να αποκρύπτονται, δηλαδή να μην καταγράφονται, οι επιχειρήσεις βίας της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών ή των πολιτών, των μεταναστών κ.ο.κ.

Αυτός είναι ο στόχος του κ. Χρυσοχοΐδη για το επόμενο διάστημα και, όπως φαίνεται, έχει ξεκινήσει ήδη τις πρόβες εδώ και μερικούς μήνες. Τι τόσο διαφορετικό επιχείρησε να επιβάλει προ ενός μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το πήρε πίσω άρον - άρον μετά την αντίδραση των Γάλλων δημοσιογράφων;

Στην Ελλάδα, μπροστά στις αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ, του Σωματείου των Φωτορεπόρτερ και των Ξένων Ανταποκριτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να πάρει πίσω τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τους δημοσιογράφους που είχε παρουσιάσει ο ίδιος λίγες ώρες πριν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η καταστολή των δημοσιογράφων από την αστυνομία δεν μπορεί να προβλεφθεί από τον νόμο, όμως μπορεί να συνεχίσει να επιβάλλεται στην πράξη, συστηματικά και με βιαιότητα και χωρίς ποτέ να αποδίδονται ευθύνες. Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την Ουγγαρία του  Όρμπαν.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό στο Εθνικό Σχέδιο για τις Δημόσιες Συναθροίσεις, έχει τον παραπλανητικό τίτλο «Παρουσία και Προστασία Δημοσιογράφων», όταν είναι σαφές ότι επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο: την απουσία των δημοσιογράφων από το πεδίο και την έκθεσή τους στον κίνδυνο των ίδιων των αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα το Εθνικό Σχέδιο για τις Δημόσιες Συναθροίσεις προβλέπει:

1.  Έναν συγκεκριμένο χώρο, οριοθετημένο από την αστυνομία, για τους δημοσιογράφους. Ορίζεται ως χώρος προστασίας τους, πριν από τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί.

Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον για την προστασία των δημοσιογράφων είναι προσχηματικό. Δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ έχουν δεχθεί απροσχημάτιστες επιθέσεις από αστυνομικά όργανα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, από την Τατιάνα Μπόλαρη και τον Μάριο Λώλο που νοσηλεύτηκαν, μέχρι παλαιότερα τον Μανώλη Κυπραίο που έχασε την ακοή του από κρότου - λάμψης και πιο πρόσφατα τον  Άρη Μεσσίνη. Τα περισσότερα θύματα εργαζομένων στα ΜΜΕ προέρχονται από την αστυνομική καταστολή.

2. Προβλέπει επίσης ότι ένας αξιωματικός, ορισμένος εκ των προτέρων, θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.  Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτή η δήθεν «διευκόλυνση» ανατρέπει κάθε έννοια δημοσιογραφίας και ρεπορτάζ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να «μαντρώνει» τους δημοσιογράφους σε έναν συγκεκριμένο χώρο, από τον οποίο είναι αμφίβολο εάν θα έχουν έστω οπτική επαφή με τις συγκεντρώσεις, είναι μια αμφισβητούμενη «παροχή» και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα γίνει χρήση της.

Ακόμη περισσότερο η πρόθεση το ρεπορτάζ να μην είναι προϊόν της άμεσης μαρτυρίας των δημοσιογράφων και της αποτύπωσης των εικόνων μέσω φωτογραφιών και βίντεο, αλλά αποτέλεσμα δευτερογενούς ενημέρωσης από αξιωματικό της αστυνομίας, ξεπερνάει κάθε καλόπιστο συνομιλητή.

«Αυτό που επιδιώκεται είναι ο έλεγχος της εικόνας. Και της πληροφορίας» μας λέει ο γενικός γραμματέας της  Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Βασίλης Ασβεστόπουλος. «Εδώ χτίζεται ένα πλαίσιο το οποίο, με πρόσχημα τις καλές προθέσεις, καταλύει την ελευθερία του Τύπου και δείχνει την ‘ορμπανοποίηση’ της χώρας».

3. Προβλέπει τέλος την αξιοποίηση τεχνολογικών οπτικοακουστικών μέσων για την επιτήρηση διαδηλωτών και δημοσιογράφων. Οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων, θα φέρουν στη στολή τους φορητή κάμερα ή κάμερα χειρός. Κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Το υλικό θα αξιοποιείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών παρεμβάσεων στο πεδίο, στο προανακριτικό έργο, στον σχηματισμό δικογραφιών, στην προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών βίαιων επεισοδίων.

«Το πλέον επικίνδυνο για την ελευθεροτυπία είναι η παραδοχή πως θα λειτουργεί ‘επικοινωνιακό κέντρο’ των αστυνομικών δυνάμεων, που θα κάνει χρήση εικόνων από κάμερες τις οποίες θα φέρουν οι αστυνομικοί και από τα drones, που θα φέρουν επίσης κάμερες για να καταγράφουν τους διαδηλωτές» σημειώνει η Ματίνα Παπαχριστούδη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, από την παράταξη «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή».

Και συμπληρώνει ότι «ενώ στη Γαλλία το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο της αστυνομίας να χρησιμοποιεί εικόνες από drones στις διαδηλώσεις, το υπουργείο του Μ. Χρυσοχοΐδη επαίρεται για τη χρήση τους».

Μπροστά σε αυτή την υπό διαμόρφωση δυστοπία τα σωματεία των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, η  Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και η  Ένωση Ξένων Ανταποκριτών ζήτησαν άμεσα συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Όπως σημειώνουν: «Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο, η ενημέρωση των πολιτών δέχεται βαρύ πλήγμα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο παραπάνω σχεδιασμός είναι προαιρετικός, για όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς. Εξάλλου η αστυνομία ξέρει πολύ καλά πώς μπορεί, με τον καθόλου κομψό τρόπο της, να περιορίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων, με το καλό ή με το κακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL