Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.4°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.9°C16.2°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
19.4°C22.6°C
5 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C22.7°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 89%
Εμβόλιο / Μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη και από την AstraZeneca
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη και από την AstraZeneca

AstraZeneca
EPA

Μικρότερες θα είναι οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer για μειωμένες αποστολές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι  ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο, αλλά θα μπορούσε να το πράξει από τη Δευτέρα ενώ η EMA δέχεται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών, ενώ είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Στέλλα Κυριακίδη, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, έγραψε στο Twitter ότι σε συνάντηση την Παρασκευή, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη "εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια" για τα νέα. Η Ε.Ε. έχει συνάψει σύμβαση με την AstraZeneca για 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

https://twitter.com/SKyriakidesEU/status/1352701619171897353

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL