Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κορωνοϊός / Συναγερμός για τις μεταλλάξεις - Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Συναγερμός για τις μεταλλάξεις - Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με μάσκα
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Θορυβημένοι οι ειδικοί από το χθεσινό καμπανάκι του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τις μεταλλάξεις το κορωνοϊού πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Με φόντο τον έντονο προβληματισμό για τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί στην Αττική, και στην Κρήτη οι ειδικοί πιθανολογούν ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Παράλληλα ο ECDC έστειλε σαφές μήνυμα για τις μεταλλάξεις «το ουσιαστικό είναι να προετοιμαστείτε για μια γρήγορη κλιμάκωση στην αυστηρότητα των μέτρων κατά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι δυνατότητες στον τομέα της περίθαλψης, καθώς και να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού».

Την ίδια στιγμή, το ECDC χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικές» τις τρεις γνωστές μεταλλάξεις του κορωνοϊού αναφέρεται στην «αύξηση της μεταδοτικότητας και στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, στις περιοχές που έχουν εμφανιστεί».

Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης θα βρεθεί ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το παρών θα δώσει  ο Βασίλης Κικίλιας ενώ θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL