Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.6°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.5°C18.5°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.8°C19.7°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 94%
Κορωνοϊός / Οξύμετρα και καλύτερες μάσκες - Tι προσφέρουν απέναντι στην μόλυνση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οξύμετρα και καλύτερες μάσκες - Tι προσφέρουν απέναντι στην μόλυνση

ΜΑΣΚΕΣ ΟΞΥΜΕΤΡΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Pexels

Ένα απλό οξύμετρο, κόστους λίγων ευρώ, είναι ίσως η απάντηση για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευπαθείς στην covid-19, προκειμένου να προστατευτούν από την «σιωπηλή υποξία» των πρώτων κρίσιμων ημερών της νόσησης. Βρετανοί γιατροί εντόπισαν και ανάλυσαν μεθοδικά τόσο το πρόβλημα όσο και την πρακτική απάντηση σε αυτό, που βρίσκεται σε μία συσκευή καθόλου άγνωστη στα σπίτια πολλών ηλικιωμένων, ατόμων με ΧΑΠ ή άλλα προβλήματα αναπνοής, κτλ. Ήδη οξύμετρα διανέμονται μεθοδικά στις ευπαθείς ομάδες στη Βρετανία και ο ιατρός-επικεφαλής του πρότζεκτ εκτιμά ότι καθένας θα έπρεπε να εξετάσει την χρήση ενός.

«Οι εισαγωγές περιστατικών covid-19 σε νοσοκομεία γίνονται με τα επίπεδα οξυγόνου σε ποσοστά που κυμαίνονται στα επίπεδα του 70+ με 80+ στο σχετικό ποσοστό μέτρησης», ανέφερε σχετικά στο BBC ο δρ. Ματ Ινάντα-Κιμ, «ήταν πραγματικά περίεργο και τρομακτικό».

Με τις φυσιολογικές τιμές να είναι από 95% ως 100%, περιπτώσεις που τα επίπεδα οξυγόνου υποχωρούν σε τιμές 93%-94%, υπάρχει ήδη σύνδεση με απειλή πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την έναρξη της επιδείνωσης της αναπνοής τους και χάνουν αρκετά κρίσιμα 24ωρα μέχρι να απευθυνθούν σε γιατρό ή να ζητήσουν μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να ξεκινήσει η αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως αναφέρει το BBC, τιμές 93%-94% πρέπει να οδηγούν σε επαφή με γιατρό και αυτές κάτω του 92% στα επείγοντα ή σε κλήση ασθενοφόρου. Όπως λέει ο δρ. Ινάντα-Κιμ, «Ο στόχος είναι η πρόωρη εισαγωγή, να προληφθεί η βαρύτερη νόσηση με εισαγωγή σε πιο αντιμετωπίσιμο σημείο της εξέλιξης της νόσου». Όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα, οι Βρετανοί έχουν την δυνατότητα να υλοποιούν τέτοιες πρακτικές επειδή διαθέτουν επαρκές προσωπικό και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα ασθενοφόρα του συστήματος Υγείας και παράλληλα έχουν ένα ανεπτυγμένο δίκτυο οικογενειακών γιατρών και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας...

Την ίδια ώρα, με τελευταία αφορμή τους αυστηρότερους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν στην Γερμανία και αποκλείουν πλέον χρήση απλών υφασμάτινων μασκών, μαντηλιών ή άλλων σχετικών καλυμμάτων στα μέσα μεταφοράς και συναφείς χώρους, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για το ποια μάσκα θεωρείται καταλληλότερη για την προστασία του χρήστη από μόλυνση αλλά και των γύρω του που μπορεί να μολυνθούν από αυτόν.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ έδειξε ότι η N95 περιορίζει κατά το μέγιστο την εισπνοή ή εξάπλωση σταγονιδίων από το αναπνευστικό σύστημα. Οι χειρουργικές μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως και από τον απλό πληθυσμό προστατεύουν επίσης, αλλά όχι πλήρως, σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%. Σε μία απλή συνομιλία από απόσταση που να μην παραβαίνει τις άλλες οδηγίες (2+ μέτρα) περιορίζεται η πιθανότητα μόλυνσης στο 0,1%, όπως αναφέρεται σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL