Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Lockdown / Τι λένε οι ειδικοί για σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις από νομό σε νομό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Τι λένε οι ειδικοί για σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις από νομό σε νομό

σχολείο αίθουσα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Την ερχόμενη Παρασκευή το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με τα σενάρια μέχρι στιγμής να αναφέρουν ως πιθανές ημερομηνίες, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν σηκώνει χαλάρωση αυτή τη στιγμή» προειδοποίησε μιλώντας σήμερα Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Το να μένουν τα σχολεία κλειστά είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνία και των παιδιών είναι σοβαρό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν. Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία – δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε. «Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία» σημείωσε για το αν θα ληφθούν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα.

Την άποψη πως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πρέπει να ανοίξουν και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή, με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» είπε σήμερα Τρίτη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να ανοίξουν. Σημείωσε δε ότι «οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι  και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».  

«Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη προσθέτοντας πως οι θάνατοι μειώθηκαν, αλλά δεν μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να έρθει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις

Το ζήτημα των μετακινήσεων από νομό σε νομό αναμένεται επίσης να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Υπομονή συνέστησε το μέλος της επιτροπής Μαρία Τσολιά. «Έχουν δίκιο όλοι οι άνθρωποι αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα. Θα τα συζητήσουμε, εξαρτάται πως θα πάνε τα πράγματα. Αν κάνουμε ανοίγματα πολλά μαζί θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις πάλι», υπογράμμισε.

Μαζί με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα τεθεί και το θέμα των χιονοδρομικών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν και αυτά από την 1η Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται και η 25η Ιανουαρίου. Στην περίπτωση δε που δεν αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων, μελετάται οι πολίτες να μεταβαίνουν στα χιονοδρομικά με την επίδειξη της απόδειξης κράτησης.

Η εστίαση

Την εκτίμηση ότι η εστίαση μπορεί να ανοίξει σε 3 βδομάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου, διατύπωσε η Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε, θα μπορέσουν να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια αλλά όχι και μπαρ, για τα οποία εξέφρασε τους ενδοιασμούς της λόγω του ότι θα υπάρχουν όρθιοι. 

Για το άνοιγμα χθες της αγοράς, τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως μέσα στα καταστήματα φάνηκε ότι τηρήθηκαν οι αποστάσεις ενώ έξω οι αποστάσεις δεν ήταν οι απαιτούμενες. «Έπρεπε να υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση ή εφόσον το ραντεβού το είχαν έτσι κ αλλιώς να κάνουν βόλτα μέχρι να έρθει η σειρά τους» είπε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL