Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Κορωνοϊός / Η αλήθεια των αριθμών και τα κυβερνητικά ψέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η αλήθεια των αριθμών και τα κυβερνητικά ψέματα

ΜΕΘ

Τα δραματικά στοιχεία από τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ αποδομούν το συνεχιζόμενο αφήγημα της κυβέρνησης περί επάρκειας κλινών στις μονάδες και περί ευθύνες των γιατρών για τους θανάτους από κορωνοϊό σε κοινές κλίνες.

Τα στοιχεία, αποκαλύπτουν ότι εκτός από το 80% των θανάτων που σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ, αυξήθηκε και η θνητότητα των βαριά νοσούντων από 30% έως και 65% την περίοδο που το σύστημα Υγείας είχε φτάσει σε επίπεδα κορεσμού στη βόρεια Ελλάδα.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξή του στο iatronet, ο ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης, διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Β. Τσαουσίδης, κατέδειξε με στοιχεία ότι το σύστημα περίθαλψης δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με επάρκεια στη διάρκεια επέλασης του επιδημικού κύματος και κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα:

-Από τα μέσα Νοεμβρίου ως το τέλος Δεκεμβρίου, όταν οι ΜΕΘ ήταν πλήρεις, κατέληγαν κάθε εβδομάδα πολύ περισσότεροι από όσους νοσηλεύονταν σε αυτές. Επομένως, είναι λογικά αδύναμος ο ισχυρισμός ότι ήταν απόφαση των γιατρών η μη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ, εφόσον η δυνατότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ (περίπου 600 κλίνες) όχι απλώς δεν μπορούσε να καλύψει όσους ασθενούσαν βαριά, αλλά ούτε καν το υποσύνολο αυτών που τελικά κατέληξαν.

-Την ίδια περίοδο, που το σύστημα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το ρυθμό αύξησης των ασθενών που νοσούσαν βαριά από COVID-19, η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος που νόσησε σοβαρά υπερδιπλασιάστηκε: από το 30% στο 65%.

Ο καθηγητής Τσαουσίδης ανέφερε στο iatronet ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε προκύπτει ότι: «Μέχρι σήμερα, έχουν καταλήξει (εντός και εκτός ΜΕΘ) 5.387 άνθρωποι, ενώ εξυπηρετήθηκαν σε ΜΕΘ περίπου 2.000. Μου φαίνεται πολύ αδύναμος ο ισχυρισμός ότι ήταν ιατρική απόφαση να μην νοσηλευτούν σε ΜΕΘ οι περίπου 4.500 που κατέληξαν έξω από αυτές, ιδίως όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ».

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL