Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Bloomberg - Κορωνοϊός / Στον «πάτο» της διαχείρισης της πανδημίας η Ελλάδα παρά το αυστηρό lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bloomberg - Κορωνοϊός / Στον «πάτο» της διαχείρισης της πανδημίας η Ελλάδα παρά το αυστηρό lockdown

πανδημια lockdown
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Όχι μία και δύο, αλλά 19 θέσεις έπεσε η Ελλάδα στη λίστα αξιολόγησης της διαχείρισης της πναδημίας, που δημοσιεύσει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg.

Μερικά από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το bloomberg είναι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας, η διαθεσιμότητα σε τεστ, η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια -με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Παράλληλα εξετάζει τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών.

bloomberg επιδόσεις

H Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση επιδημιολογικά και σε ποιότητα ζωής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, καθώς ξεπερνά μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα lockdown.

bloomberg lockdown

Στον άξονα που αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και συνυπολογίζει τα σκαμπανεβάσματα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, η Ελλάδα φιγουράρει στην 10η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 53 χώρες.

bloomberg ΑΕΠ

Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στις οικονομικές επιπτώσεις των χωρών, καθώς εμφανίζει πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 9,5 μονάδες. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει ποσοστό ύφεσης πάνω από 10%.

Στις κορυφαίες θέσεις ως χώρες που είναι καλύτερα για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η  Νέα Ζηλανδία, την οποία ακολουθούν η Ταιβάν και η Αυστραλία.

Ν. Ηλιόπουλος: Το Bloomberg δεν συμμερίζεται την «περηφάνια» του Βασίλη Κικίλια

Για τα ευρήματα και τις δηλώσεις του υπουργού υγείας αντέδρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«"Πολύ περήφανος" δήλωσε χθες ο κ. Κικίλιας για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πολύ περήφανος που από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε χάσει 3.631 συμπολίτες μας.

Πολύ περήφανος που χθες έγιναν λιγότερα από 5.000 μοριακά τεστ.

Πολύ περήφανος που ενώ μίλαγε για 2 εκ δόσεις εμβολίου κάθε μήνα, τελικά θα έχουμε μόλις 1,265 εκ. εμβόλια μέχρι και τον Μάρτη.

Δυστυχώς το Bloomberg δεν συμμερίζεται την "περηφάνια" του. Στην κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας κατατάσσει τελευταίους στην Ευρώπη και συνολικά στην 50η θέση σε σύνολο 53 χωρών.

Η ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε μία νέα τραγωδία» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/2872133186400351

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες

«Η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ είναι από τις χειρότερες στον κόσμο.

Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στην διαχείριση της πανδημίας» σχολιάζει από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες.

Ενδεικτικά, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως θα αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ.

Στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 είμαστε στην θέση 44, δηλαδή από τις 53 χώρες 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα. Και αυτό με εκτίμηση ύφεσης πιο αισιόδοξη από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση.

Υπάρχουν καλά δεδομένα; Ευτυχώς ναι. Οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100. (Ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.)  Και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει. Ταυτόχρονα καταλαβαίνω ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στην μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στην ΝΔ, και το πως δικαιολογούν τις πολιτικές τους».

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2778574372393606&id=1539279389656450&__cft__[0]=AZW-D8PQVVsrvAB0GiVTiMEQegUkPhk5cFX_whmYSRd7zyw7ZbxDSzQR21YNatYwfF_f8uaI4e0yhPKjshRIgllVcFd3Zows_lO500-hQ2szdW-C-LoenH0AYO-6aBXiH5GQWEwU9bTAt-Fsn66cHoJU&__tn__=%2CO%2CP-R

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL