Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.0°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.6°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.8°C
1 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.1°C15.9°C
3 BF 77%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Χαμηλώνει τις προσδοκίες για τον εμβολιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Χαμηλώνει τις προσδοκίες για τον εμβολιασμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μάσκα
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρώτοι θα είναι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer, στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες άνω των 65 ετών - περίπου 2,4 εκατομμύρια. «Οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τον πολύ μικρότερο αριθμό εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας, από ό,τι είχε υποσχεθεί αρχικά η κυβέρνηση. «Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί» αναγκάστηκε να παραδεχθεί.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουν από τους πρώτους το εμβόλιο «για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού. «Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας» σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε

«Ο κ. Μητσοτάκης χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Τόσους μήνες κορόιδευε πως ο ίδιος εξασφαλίζει το εμβόλιο για τη χώρα μας, τώρα τα ρίχνει στη διαπραγμάτευση της ΕΕ για το φιάσκο» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει:

«Αντί για 2.000.000 εμβόλια το μήνα που υποσχόταν, τελικά περιμένουμε ως πρώτη δόση 300.000 που αντιστοιχούν σε δύο δόσεις για 150.000 συμπολίτες μας.

Επιβεβαιώνεται ότι η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη.

Με 3.500 νεκρούς τον ενάμισι τελευταίο μήνα, το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι κάνουμε στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αποκτήσει η κοινότητα ανοσία; Θα αφήσουμε την πανδημία εκτός ελέγχου, ανθρώπινες ζωές να χάνονται καθημερινά και το ΕΣΥ και την κοινωνία υπό κατάρρευση;

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Μητσοτάκης απαντά «ναι». Ακόμα και τώρα αρνείται:

  • την μαζική συνταγογράφηση των τεστ,
  • την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών
  • την έγκαιρη παροχή επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια στην Επιτροπή,
  • την επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπου αυτό απαιτείται,
  • αυστηρά μέτρα και ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εργοστάσια και ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.
  • ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων».

«Ναι» στον εμβολιασμό από τους υγειονομικούς στο Σωτηρία

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο «Σωτηρία», όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου. 

Όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί από τους υγειονομικούς να δηλώσουν ποιοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και όλοι έχουν δηλώσει «ναι». «Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε όλοι», τόνισε η Μ. Γκάγκα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL