Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Lockdown / Χάρτη εξόδου θέλει η κυβέρνηση, πιο αυστηρά μέτρα οι ειδικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Χάρτη εξόδου θέλει η κυβέρνηση, πιο αυστηρά μέτρα οι ειδικοί

lockdown
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Θολό τοπίο ακόμη η ημερομηνία χαλάρωσης του lockdown. Την επόμενη εβδομάδα θέλει η κυβέρνηση να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας. Ωστόσο, οι ειδικοί όχι μόνο δεν εμφανίζονται έτοιμοι να προτείνουν έστω και μερική χαλάρωση, αλλά αντίθετα θεωρούν ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι ακόμη αυστηρότερο καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει ακόμη συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο. «Είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα», τόνισε σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών που καταγράφονται καθημερινά.

«Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη», ανέφερε. Όπως είπε, υπάρχει ο φόβος πως αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ίσχυαν τα μέτρα περιορισμού, ο κόσμος ο οποίος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι». Υπογράμμισε μάλιστα ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. 

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη παρότι το lockdown είναι πιο μεγάλο χρονικά από ό,τι στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, ενώ δεν υπάρχει επίσημη απάντηση ως προς το ποιοι είναι οι λόγοι . «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε.  

Πέτσας: Σε «κατάλληλο επίπεδο» τα μέτρα - Λάβαμε όσα πρότεινε η πλειοψηφία της επιτροπής

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Στέλιος Πέτσας επέμεινε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών στις αποφάσεις της. «Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι μόνο ο Αλκ. Βατόπουλος από την Επιτροπή «είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα της χώρας. «Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει» σημείωσε. Μάλιστα, παρέπεμψε τις ανακοινώσεις για τα σχολεία και το λιανεμπόριο μετά τις 14 Δεκεμβρίου. 

«Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ που συνεχίζει να είναι υπό πίεση» είπε για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από κυβέρνηση και επιτροπή. Ανέφερε ότι αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο η μείωση των κατειλημμένων απλών κλινών για Covid στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν». Σημείωσε ότι «ο δείκτης θετικότητας βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε», ενώ και ο δείκτης μετάδοσης «πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε». 

Για το τι δεν πήγε βάσει των προβλέψεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα το πρόβλημα εντάθηκε από τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τις εισόδους/εξόδους από τη χώρα. Πάντως υποστήριξε πως δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Τέλος, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, δήλωσε πως είναι δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όπως είπε, το ιικό φορτίο είναι υψηλό στην επικράτεια και εάν χαρακτηριστεί μια περιοχή «καθαρή» αναμένεται χαλάρωση, που θα έχει αποτέλεσμα τα κρούσματα να πάρουν και πάλι την ανιούσα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL