Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Frontex
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Frontex

Πρόσφυγες σε βάρκα
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Απλόχερη κάλυψη στις πρακτικές των παράνομων επανοπροωθήσεων -pushbacks - προσέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ρίχνοντας την μπάλα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην προσπάθειά του να διαψεύσει τις αποκαλύψεις ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ούτε αποδείξεις, ούτε και ενδείξεις για συμμετοχή σε pushbacks. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει καθυστερήσει η πρόσληψη επιτηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ωστόσο το πρόσφατο δημοσίευμα του Spigel είναι αποκαλυπτικό καθώς επικαλείται εσωτερικά έγγραφα τα οποία εκθέσουν τον επικεφαλής της Frontex.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στις αρχές Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ταχείες διασυνοριακές παρεμβάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατόπιν έγινε θαλάσσια επιχείρηση, συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου. Όλα τα κράτη μέλη μας βοήθησαν και όλα τα θεσμικά όργανα για να αναπτύξουμε τη δραστηριότητα στην επιχείρηση. Σκοπός ήταν να συμπληρώσουμε την κοινή επιχείρηση με περισσότερο προσωπικό και μέσα. Οι στόχοι και η ιεραρχία ήταν ίδια με αυτά της επιχείρησης Ποσειδών. Η Ελλάδα είχε την επιχειρησιακή αρχηγία, ενώ κέντρο συντονισμού μας ήταν η Λέσβος. Δεν ήμασταν οι προϊστάμενοι της επιχείρησης», είπε ο Λεγκέρι.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για κατάσχεση και σύλληψη ή να ειδοποιηθεί το επίμαχο σκάφος να αλλάξει ρώτα. Στείλαμε επιστολή και λάβαμε τις εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι τα σκάφη έχουν εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροώθησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει στους ευρωβουλευτές τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν την Frontex εξίσου με τις ελληνικές αρχές και έχει αναδείξει το avgi.gr.

Τη νύχτα προς την 9η Απριλίου όποτε σύμφωνα με έκθεση σοβαρού περιστατικού που έφτασε στην Frontex «έγινε περιπολία με σκάφος μας και εμείς με ζωντανή μετάδοση, το βλέπαμε από τη Βαρσοβία. Υπήρξαν ύποπτες κινήσεις από μετανάστες. Εμπλεκόταν ένα τουρκικό σκάφος, όμως εμείς δεν συμμετείχαμε».

Το δεύτερο περιστατικό αφορά δύο τουρκικά F16 που παρενόχλησαν ένα δανέζικο σκάφος της Frontex στον ελληνικό εναέριο χώρο: «τότε, δεχόμασταν βολές κάθε μέρα από τους Τούρκους στα χερσαία σύνορα εκεί που είχαμε δικές μας δυνάμεις. Είναι η υβριδική απειλή που λέει η Ελλάδα, η οποία τονίζει ότι κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια. Κοινοποιήσαμε τις κινήσεις στον Υπουργό Ναυτιλίας. Ήταν πολύ περίεργη κατάσταση», σημείωσε.

Τέλος, ο Λεγκέρι παραδέχθηκε ότι έχει λάβει αναφορές από μέλη της Frontex για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο, όπως είπε ο έλεγχος «δεν ολοκληρώθηκε ως διαδικασία γιατί εκκρεμεί μέχρι να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL