Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Γηροκομείο Αθηνών / Από το χάος, στο φως της δικαίωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γηροκομείο Αθηνών / Από το χάος, στο φως της δικαίωσης

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Μπορεί το Γηροκομείο Αθηνών να γίνει ξανά η ζεστή αγκαλιά για τους μοναχικούς ηλικιωμένους; Μπορεί να μην στέκει ρημαγμένο από την εγκατάλειψη; Μπορεί να περάσει σε χέρια που θα χαίρονται να προσφέρουν αυτή τη ζεστή αγκαλιά; Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή του.  Όμως η Δικαιοσύνη μίλησε.  Ήταν καταπέλτης!  Έστειλε στη φυλακή τους καταχραστές του, αυτούς που για χρόνια το αφαίμασσαν. Δικαίωσε αυτούς που παλεύουν για τη διάσωσή του.  Όμως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη. Τα χρέη είναι πολλά και η επόμενη διοίκηση, που θα προκύψει από καθαρές εκλογές, θα είναι επιφορτισμένη με ένα φορτίο βαρύ, αλλά αντάξιο της ιστορίας του Γηροκομείου Αθηνών.

Οι ποινές

Προ ημερών η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, στη δίκη για το Γηροκομείο Αθηνών, ήταν καταπέλτης επιβάλλοντας βαριές ποινές στους αυτουργούς του οικονομικού εγκλήματος που διέπρατταν συστηματικά από το 2006 έως το 2013.

Έτσι ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος - Προκόπιος Μπούμπας, ο έκπτωτος πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 χρόνων και 6 μηνών χωρίς αναστολή. Ο Αντώνιος Διονυσόπουλος, πρώην γραμματέας του έκπτωτου Διοικητικού Συμβουλίου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων και 2 μηνών με αναστολή και ο Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, πρώην ταμίας του έκπτωτου Διοικητικού Συμβουλίου και γαμπρός του αρχιμανδρίτη Μπούμπα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων και 2 μηνών με αναστολή.

Το παραπεμπτικό βούλευμα

Τον Μάιο του 2018 η ΑΥΓΗ είχε δημοσιεύσει το βούλευμα των 406 σελίδων βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν οι τρεις στη δίκη. Εκεί περιγράφονταν τα «έργα» και οι «ημέρες» των παραπεμφθέντων, οι οποίοι επιδόθηκαν σε όργιο σπατάλης αφήνοντας ταυτόχρονα υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα είχαν εγκαταλείψει στην μοίρα τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στις πτέρυγες του Γηροκομείου.

Στο βούλευμα περιγραφόταν, μεταξύ άλλων, η κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου. Συγκεκριμένα για την περίοδο 2006-2012 προέκυψε ζημία για το ίδρυμα ύψους 4,63 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σε ανείσπρακτες οφειλές από μισθώματα των 700 και πλέον ακινήτων. Στη ζημία των 4,63 εκατ. ευρώ προστέθηκε και η ζημία ύψους 4,92 εκατ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που αφορούσε 168 ακίνητα. Επίσης από τη μη αξιοποίηση 51 ακινήτων που βρίσκονταν στα κεντρικά και εμπορικά σημεία της Αθήνας η ζημία ανήλθε σε 3,17 εκατ. ευρώ.

ΣΑΓΡΕΔΑΚΗΣ

Τα κληροδοτήματα

Παράλληλα η διοίκηση Μπούμπα κακοδιαχειριζόταν τα λεφτά των κληροδοτημάτων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κακοδιαχείρισης του κληροδοτήματος Αγγελικής Βαρθολομαίου, ύψους 534.000 ευρώ, ποσό που παρανόμως και χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας Εθνικών Κληροδοτημάτων αναλήφθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κληροδοτήματος. Και, όπως ανακαλύφθηκε από την ενδεκαμελή προσωρινή διοικητική και διαχειριστική επιτροπή, εντοπίστηκε σε λογαριασμό του αρχιμανδρίτη Μπούμπα.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να επιστρέψει το ποσό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με βαρύτερη ποινή, καθώς ήδη η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Επιδιώκοντας την παρακμή

Κάπως έτσι η διοίκηση Μπούμπα κατόρθωσε να μετατρέψει ένα ανθηρό γηροκομείο, που ήταν σε πλήρη λειτουργία φιλοξενώντας πάνω από 450 ηλικιωμένους, σε καταχρεωμένο γηροκομείο, στα όρια της διάλυσης, με τους 100 ηλικιωμένους υποσιτισμένους και τους εργαζόμενους στα όρια της εξαθλίωσης.

Αυτή υπήρξε μια καθοριστική καμπή στη διαχείριση της υπόθεσης, αφού τη διοίκηση του Γηροκομείου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αθηναίων διορίζοντας Προσωρινή Διοικητική Διαχειριστική Επιτροπή (ΠΔΔΕ), με τη σύμπραξη και άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων.

Οι πρωταγωνιστές

Συναντήσαμε έναν από τους πρωταγωνιστές, που έδωσαν μάχη για την αποκατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών και διένυσε την πορεία μέχρι τη δικαστική δικαίωση. Ο Γιώργος Σαγρεδάκης ήταν ένα από τα έντεκα μέλη της Προσωρινής Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής (ΠΔΔΕ), εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, που είχε διοριστεί από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη προκειμένου να διαχειριστούν το «χάος», όπως λέει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ.

Η μαρτυρία του είναι διαφωτιστική για το πώς φτάσαμε στη δικαστική δικαίωση, καθώς ο Γ. Σαγρεδάκης μετά τη λήξη της θητείας της ΠΔΔΕ ανέλαβε πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών έχοντας τη συναίνεση και τη στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης» και άλλων δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια για να φτάσει η διαχείριση του ιδρύματος σε ικανοποιητικό επίπεδο.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Από το χάος...

«Μόλις αναλάβαμε, διαπιστώσαμε ότι μέσα στο Γηροκομείο Αθηνών επικρατούσε χάος. Οι ηλικιωμένοι ήταν υποσιτισμένοι. Δεν υπήρχε καν ζεστό νερό. Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας» περιγράφει ο Γ. Σαγρεδάκης προσθέτοντας:

«Αισθανόμουν συντετριμμένος με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατούσε, γιατί μένοντας επί χρόνια στους Αμπελόκηπους έβλεπα κυριολεκτικά ότι στη διπλανή πόρτα έμεναν άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε, δεν είχαν ούτε ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο και οι εργαζόμενοι έδιναν καθημερινά την μάχη γιατί το μόνο που τους έδινε κουράγιο ήταν η αγάπη για τον συνάνθρωπό τους, αυτούς τους ηλικιωμένους».

Αναζητώντας την άκρη του νήματος

«Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ως προσωρινή Διαχειριστική Επιτροπή δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Η έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα δεν μας παρέδωσε απολύτως τίποτα» τονίζει ο Γ. Σαγρεδάκης. Εκείνη την περίοδο ο αρχιμανδρίτης Μπούμπας είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να κηρύξει παράνομη την απόφαση του Δήμου Αθηναίων, πράγμα που δεν κατόρθωσε και με αυτόν τον τρόπο δικαιώθηκε η πλευρά του Δήμου Αθηναίων ως εποπτεύουσα Αρχή.

Και ο μαραθώνιος ξεκίνησε με την ενδεκαμελή ΠΔΔΕ να αναζητεί σειρά εγγράφων και να αναθέτει σε ορκωτούς λογιστές να κάνουν διαχειριστικό έλεγχο για να αποτυπωθεί η οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών και το ακριβές μέγεθος της ζημίας που είχε προκαλέσει η έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα. Είχε προηγηθεί έλεγχος του Γηροκομείου Αθηνών από την Οικονομική Αστυνομία και ήταν σε εξέλιξη η προανάκριση από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

«Όταν αναλάβαμε, τα χρέη ήταν περί τα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν το ΙΚΑ, τα 8 εκατ. ευρώ την εφορία, περί το 1 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, όπως και 1 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα αφορούσαν χρέη προς τρίτους» εξηγεί ο Γ. Σαγρεδάκης.

Οι εκλογές που δεν έγιναν

Μεταξύ, όμως, των υποχρεώσεων της ενδεκαμελούς επιτροπής ήταν και η διενέργεια εκλογών. «Εμείς επικυρώσαμε τις 600 αιτήσεις μελών, που εκκρεμούσαν από το 2012 με ευθύνη της διοίκησης Μπούμπα, καθώς δεν ήθελε να αλλάξει η σύνθεση της γενικής συνέλευσης, την οποία ήλεγχε. Επίσης επικυρώσαμε ακόμη 600 αιτήσεις που νομιμοποιήθηκαν και αφορούσαν νέα μέλη που ήθελαν να συμμετάσχουν και ενεργοποιήθηκαν στο άκουσμα της απομάκρυνσης της διοίκησης Μπούμπα» αναφέρει ο Γ. Σαγρεδάκης και προσθέτει:

«Ήταν, όμως, μεγάλος ο πόλεμος από την πλευρά του έκπτωτου αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, όπως και από κύκλους που πρόσκεινται σε αυτόν, για να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή εκλογών, παρότι τα διοικητικά δικαστήρια είχαν απορρίψει τις προσφυγές τους». Και ενώ η ενδεκαμελής προσωρινή διοίκηση προκήρυξε δύο φορές εκλογές, αυτές δεν διενεργήθηκαν λόγω της έλλειψης υποψηφιοτήτων.

Νέες δικαστικές διενέξεις

«Μετά από πολλές δικαστικές διενέξεις, ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση, η οποία προέκυψε από δικαστική απόφαση.  Έτσι επιλέχθηκαν τα νέα μέλη από τον δικαστικό πίνακα εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να διενεργήσουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας αιρετής διοίκησης. Οπότε τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών ο Ζώης Κολιός. Ο ίδιος, με διάφορες προφάσεις, δεν διενήργησε εκλογές και κάπως έτσι πέρασαν δυο χρόνια παραμένοντας στη διοίκηση του Γηροκομείου» αναφέρει ο Γ. Σαγρεδάκης.

Ερωτήματα...

Παράλληλα, ερωτήματα προκαλεί η εμπλοκή του Ζώη Κολιού στην υπόθεση της δίκης Μπούμπα στο Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μετά από εξώδικες οχλήσεις της Ανοιχτής Πόλης, του σωματείου των εργαζομένων (ΣΠΕΑ) και της Πολυξένης Πραστάκου, η οποία ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας, κατέθεσε τη δήλωση προόδου για τη συνέχιση της δίκης εις βάρος της διοίκησης Μπούμπα.

Όμως ο Ζωής Κολιός δεν έκανε την κατάθεση της δήλωσης προόδου για την υπεξαίρεση των 534.000 ευρώ, οπότε γι’ αυτό το ζήτημα σταμάτησε η ποινική δίωξη. Να σημειωθεί ότι ο Ζώης Κολιός κατά τη διάρκεια της δίκης αμφισβήτησε με έγγραφό του, που κατέθεσε στο δικαστήριο, το παραπεμπτικό βούλευμα εναντίον της διοίκησης του Μπούμπα με τον ισχυρισμό ότι δήθεν τα στοιχεία ήταν ανακριβή. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και έτσι καταδίκασε τους τρεις αυτουργούς με βαρύτατες ποινές.

Φθάνοντας στη δικαίωση

Η απόφαση του δικαστηρίου βρίσκει τους τρεις αυτουργούς του οικονομικού σκανδάλου καταδικασμένους και τα έντεκα μέλη της τότε προσωρινής διοίκησης δικαιωμένα για όλη αυτή την προσπάθεια. Με συγκίνηση ο Γ. Σαγρεδάκης εκμυστηρεύεται στην ΑΥΓΗ: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόφαση του δικαστηρίου. Κι αυτό γιατί οι αγώνες πέντε χρόνων δικαιώνονται για όσους παλεύουμε για τη διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών».

«Όμως είμαστε στα μισά του δρόμου...» λέει ανασαίνοντας με αγωνία και προσθέτει: «Στόχος είναι η πλήρης επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών, ώστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε να μπορέσει το ίδρυμα να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο».

«Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ισχυροποιήσουν την εποπτεύουσα αρχή, ώστε να ασκεί πραγματική εποπτεία. Πρέπει να γίνουν εκλογές για να προκύψει μια αιρετή διοίκηση, η οποία θα έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης, με διαφάνεια και μεθοδικότητα, της περιουσίας του Γηροκομείου. Αλλά το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να συνεχιστούν οι αγώνες» τονίζει ο Γ. Σαγρεδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL