Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κυβέρνηση / Δεύτερο χτύπημα για τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Δεύτερο χτύπημα για τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Δεύτερο χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στην πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτά έρχεται με την ειδική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται ότι μόνον μετά από έκδοση ΚΥΑ θα επιτρέπεται η λειτουργία τους σε χώρους των δημοτικών σχολείων. Τόσο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας καταγγέλλουν τον κίνδυνο κατάργησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας καθώς μέχρι σήμερα λειτουργούν κανονικά σε αίθουσες των δημοτικών σχολείων, που παραχωρούνται από τους δήμους.

Η επίμαχη διάταξη, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση, αναφέρει: «Κατ’ εξαίρεση, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών δύναται να προβλέπεται η στέγαση των ΚΔΑΠ σε δημόσια σχολικά κτήρια και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, καθώς και να θεσπίζονται μεταβατικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ήδη αδειοδοτημένων και λειτουργούντων σε σχολικά κτήρια ΚΔΑΠ, τα οποία μέχρι την έκδοση της ανωτέρω κοινής Υπουργικής Απόφασης συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως στα κτήρια όπου ήδη στεγάζονται».

Να σημειωθεί ότι το 80% των δημοτικών ΚΔΑΠ, δηλαδή περί τα 400, στεγάζονται σε σχολικές αίθουσες και εκεί απασχολούνται περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι παρέχοντας παιδαγωγικές δραστηριότητες σε πάνω από 20.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Με αυτή τη διάταξη λοιπόν τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς πλέον το κτηριακό ζήτημα γίνεται πρωτεύον και προφανώς οι δήμοι δεν προλαβαίνουν με αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση να δημιουργήσουν νέες αίθουσες.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ζητούν την απόσυρση της εν λόγω διάταξης, που οδηγεί στην «έξωση» των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ από τα σχολικά κτήρια, καθώς, όπως καταγγέλλουν, αυτό συνιστά «απαίτηση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, οι οποίοι ζητούν επίμονα να απαγορευθεί η στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολικά κτήρια».

Το ζήτημα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Σίμο Δανιηλίδη να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια «πονηρή» διάταξη, η οποία εκπαραθυρώνει τις δομές από τα σχολεία και «θέλει τα σχολεία κλειστά, απομονωμένα και χωρίς καμία άλλη δυνατότητα αξιοποίησής τους τις ώρες και κατά τις περιόδους που είναι εκτός λειτουργίας μαθημάτων».

Αυτό ήταν το δεύτερο πλήγμα για τα ΚΔΑΠ, καθώς το πρώτο ήρθε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν η κυβέρνηση επέλεξε την περικοπή πόρων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», με κίνδυνο να μείνουν εκτός 65.000 παιδιά. Το πλήγμα επιχείρησε με καθυστέρηση να επουλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με επιπλέον χρηματοδότηση μόλις 15 εκατ. ευρώ. Όμως, για την αξιοποίηση του ποσού, μόλις την 11η Νοεμβρίου εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL