Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.2°C30.7°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C27.8°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.6°C35.4°C
3 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C27.1°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
3 BF 47%
Lockdown / Η κυβερνητική αμεριμνησία μόνη υπεύθυνη για το χάλι της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Η κυβερνητική αμεριμνησία μόνη υπεύθυνη για το χάλι της Θεσσαλονίκης

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες εγκαινίασαν το «γκρι» στον χάρτη του SARS-CoV-2 πέντε μέρες πριν το σκοτεινό αυτό χρώμα απλωθεί σε όλη τη χώρα και επιβληθεί το γενικό lockdown. Η πόλη αυτές τις ημέρες παλεύει για να αποφύγει τον εφιάλτη να ζήσει ό,τι έζησαν οι κάτοικοι του Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία της κρασάρουν το ένα μετά το άλλο, οι ΜΕΘ γεμίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί φοβούνται ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρεθούν στη δεινή θέση να κάνουν επιλογή για το ποια από τα βαριά περιστατικά Covid-19 θα μπαίνουν στις ΜΕΘ και ποια θα αφήνονται στην τύχη τους.

Σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση κυβέρνηση και «γαλάζιοι» τοπάρχες «νίπτουν τας χείρας» και επιρρίπτουν ακέραια την ευθύνη στους πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα... Και αυτό όταν, την ώρα που όλα έδειχναν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται σε «τσουνάμι» για την πόλη και οι νοσοκομειακοί γιατροί φώναζαν ότι το τοπικό σύστημα Υγείας είναι «γυμνό» και δεν θα αντέξει, δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο. Συνέχιζαν μονότονα να κουνούν το δάκτυλο στους πολίτες και κυρίως στους νέους και τις νέες για να φορούν τις μάσκες και να μην κάνουν πάρτι...

Δεν είναι μόνο τα πάρτι...

Ουδείς και ουδεμία θα ισχυριστεί ότι τα πάρτι, υπαίθρια και μη, δεν ευνόησαν στην υπερμετάδοση του κορωνοϊού, αλλά κατέχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη σημερινή μαύρη επιδημιολογική εικόνα της πόλης.

Μεγάλο μερίδιο και ίσως μεγαλύτερο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού έχουν οι αστικές συγκοινωνίες, με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να κυκλοφορούν όλο αυτό το διάστημα με τους επιβάτες «παστωμένους σαν τις σαρδέλες».

Μερίδιο έχει και ο συνωστισμός, χωρίς την τήρηση μέτρων προστασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες και βεβαίως στα σχολεία, τα οποία άνοιξαν με 28 μαθητές ανά τμήμα, σε αίθουσες στις οποίες δεν αναλογεί ούτε ένα τετραγωνικό ανά μαθητή, αλλά και στα νοσοκομεία, που πολλές φορές μετατράπηκαν σε εστίες διασποράς. Μερίδιο ευθύνης έχει και ο ΕΟΔΥ, που ήρθε να κάνει τα λεγόμενα γρήγορα τεστ στο «και πέντε», όταν το κακό είχε εξαπλωθεί και όχι πριν, όταν από τα αστικά λύματα φαινόταν ότι πάμε για τεράστια διασπορά.

Εγκληματική ολιγωρία για τα «πανηγύρια»

Αυτές τις δύσκολες ημέρες γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση άφησε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε χειρότερη κατάσταση από εκείνην του πρώτου κύματος της πανδημίας. Συγχρόνως κυβερνώντες και «γαλάζιοι» τοπάρχες όλο το προηγούμενο διάστημα έστελναν τα λάθος μηνύματα εφησυχασμού και παράλληλα υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, που επέτρεψε να γίνουν και άλλα «πανηγύρια» διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν μετά τις δοξολογίες στον  Άγιο Δημήτριο για τον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου, όπου χιλιάδες πιστοί, ανάμεσά τους και πολλοί/ές «ψεκασμένοι/ες» αρνητές της μάσκας και της πανδημίας συνωστίζονταν για να προσκυνήσουν ή και να μεταλάβουν. Δύο μέρες μετά η Θεσσαλονίκη από «κίτρινη» βάφτηκε «κόκκινη», για να βαφτεί άλλες τρεις μέρες αργότερα «γκρι» και να μπει σε καθολικό lockdown.

Να θυμίσουμε ότι μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου ο εθνικός μας επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήρε την κατάσταση της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «πάει καλά» σε σχέση με την Αθήνα, που τότε ήδη μετρούσε χαμηλά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη μετρούσε μονοψήφιους ή μικρούς διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Ούτε 40 μέρες μετά, η Θεσσαλονίκη μετρά κοντά 900 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά και το «πάει καλά» πέρασε στο «πάει κατά διαόλου» με την πανδημία.

Αντί να διεκδικούν, υμνούν την κυβέρνηση

Στα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το «πάμε καλά» προσπαθούσαν να το καρπωθούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Κυρίως ο δήμαρχος υιοθέτησε πλήρως την κυβερνητική τακτική ότι «φταίνε οι νέοι και τα πάρτι τους» για τη διασπορά του ιού.

Και οι δύο όλο αυτό το διάστημα δεν βρήκαν να πουν έστω μια κουβέντα για τις κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, για την απαράδεκτη κατάσταση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, για το ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν στελεχώθηκαν και δεν απέκτησαν τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές για να αντέξουν σε ένα κύμα της πανδημίας σαν αυτό ή και οξύτερο από αυτό που διανύουμε. Μάλιστα ο κ. Ζέρβας, μια μέρα πριν επιβληθεί το ολικό lockdown, βγήκε να ζητήσει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, λειτουργώντας και ως «λαγός» για το νέο καταστροφικό κλείσιμο της τοπικής οικονομίας.

Τώρα που τα πράγματα «δεν πάνε καλά» δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και δεν κάνουν καμία αυτοκριτική. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν όλο το καλοκαίρι να βρουν επιπλέον χώρους διδασκαλίας για να έχουμε λιγότερους μαθητές στις τάξεις, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να προμηθευτούν τις ειδικές συσκευές που αποφορτίζουν το ιικό φορτίο έως και 50% από τον αέρα για τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να προτείνουν μέτρα για να αποσυμφορηθούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ (π.χ. να αναταχθούν όσα λεωφορεία βρίσκονται παροπλισμένα εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών ή να προστεθούν τουριστικά λεωφορεία ή ακόμη και να επιδοτηθούν τα ταξί, ώστε με την τιμή του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ να μεταφέρουν κόσμο τις ώρες αιχμής).

Θα μπορούσαν να πιέζουν με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση να θωρακίσει τα νοσοκομεία της πόλης και όχι να τη «λιβανίζουν». Θα μπορούσαν να πιέσουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα χερσαία σύνορα στον τουρισμό από την πρώτη ώρα με την επίδειξη των τεστ. Θα μπορούσαν...

ΤΕΣΤ COVID

Προς καταστάσεις Μπέργκαμο τα νοσοκομεία

Η κυβερνητική παραδοχή για δημόσια χρήση είναι ότι «το σύστημα πιέζεται στη Θεσσαλονίκη». «Το σύστημα ήδη κρασάρει» λένε οι άνθρωποι που το στελεχώνουν και τρέμουν στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να κληθούν ακόμη και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου να διαλέξουν ποιος ασθενής με Covid-19 έχει τις πιθανότητες να επιβιώσει εάν μπει σε ΜΕΘ και ποιος έχει μικρότερες ή μηδαμινές, οπότε θα αφεθεί εκτός.

«Εάν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό συνεχιστούν με τον ίδιο ή πιο αυξημένο ρυθμό από τον σημερινό, πάρα πολύ σύντομα δεν θα επαρκούν ούτε οι ΜΕΘ που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζουν νοσοκομειακοί γιατροί.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ήδη δραματική και γι' αυτό οι υγειονομικοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις καλώντας και την κοινωνία να συνταχθεί μαζί τους, να αντιδράσει και να διεκδικήσει την ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ζητάνε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, μόνιμες προσλήψεις ειδικών γιατρών και νοσηλευτών, πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ, επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης, χρονική επιμήκυνση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ κ.ά.

Μέτρησε και τις ιδιωτικές στο ΕΣΥ ο Κικίλιας

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κοντεύει να αγγίξει το 90%, ενώ ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα, που χρήζουν υποστήριξης σε κρεβάτια κοινής ΜΕΘ διακομίζονται στις ακριβοπληρωμένες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.

Ξεσκεπάζοντας τη «δημιουργική αριθμητική» του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δ. Κατσίμπα εξηγεί ότι «οι νέες κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του κορωνοϊού ήταν μόνο οι 17 στο ΑΧΕΠΑ, και αυτές όμως χωρίς προσωπικό. Όλες οι άλλες είναι από την κοινή νοσηρότητα, όπως και οι τελευταίες 36 από τις 43 που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, με τις υπόλοιπες 7 να είναι στη Χαλκιδική. Οι συνολικές μη Covid ΜΕΘ είναι 34. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι 81 περιλαμβάνοντας και τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Είμαστε εξαντλημένοι, είμαστε αποδεκατισμένοι κι έχουμε και την αγωνία για την κοινή νοσηλεία. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ζωή κινδυνεύει περισσότερο από άλλες ασθένειες παρά από τον κορωνοϊό» τόνισε.

Όσο για την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στις δήθεν «νέες» ΜΕΘ Covid, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν είναι και τόσο υψηλών προδιαγραφών. Και αυτό διότι γιατροί που η ειδικότητά τους είναι εντελώς άσχετη, όπως οφθαλμίατροι και δερματολόγοι, καλούνται να τις λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να υποστελεχώνονται και οι κλινικές των νοσοκομείων στις οποίες δουλεύουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL