Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Μαστογραφίες / Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρο που ήδη ισχύει, κόβοντας όμως δικαιούχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαστογραφίες / Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρο που ήδη ισχύει, κόβοντας όμως δικαιούχους

Μητσοτάκης μαστογραφίες παγκόσμια ημέρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού
(YOUTUBE / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Έτοιμος να καταργήσει τις δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 35 έως 48 ετών είναι η κυβέρνηση, κάτι που ανακοίνωσε η Κυριάκος Μητσοτάκης δια της πλαγίας μετά από συνάντηση που είχε με γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού και ιατρούς.

Στις 25 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου έξι γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, και ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να προχωρήσει σε δράση για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1320276819258519554

Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για θετική ανακοίνωση. Ωστόσο φαίνεται για ένα πολύ σοβαρό πισωγύρισμα που θα αποκλείσει τεράστιο αριθμό γυναικών από τις δωρεάν μαστογραφίες, ενώ θα χαρίσει πακτωλό χρημάτων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τι ισχύει από το 2018

Στο ΦΕΚ Τεύχος Β' της 19ης Ιουνίου του 2018 δημοσιεύθηκε ο νόμος, που χήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ αναλάμβανε το κόστος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς την παραμική επιβάρυνση για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι έγινε δωρεάν η «μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

ΦΕΚ μαστογραφίες

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όμως, «πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει αυτό; 

  • Θα αποκλείονται από τις δωρεάν μαστογραφίες όσες γυναίκες είναι από 40 έως 48 ετών
  • Θα αποκλείονται όσες γυναίκες είναι άνω των 35 ετών και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου
  • Όσες γυναίκες είναι άνω των 50 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στην ομάδα που θα λαμβάνει το τεστ δωρεάν σε ετήσια βάση
  • Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνιμο, όπως ισχύει τώρα, και ίσως να μην εφαρμοστεί στη συνέχεια
  • Το κόστος για τον απαραίτητο έλεγχο θα το επωμίζονται πλέον οι ίδιες οι γυναίκες, που θα καταβάλουν το ποσό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL