Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Η πρόεδρος «τελείωσε» την εισαγγελέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Η πρόεδρος «τελείωσε» την εισαγγελέα

Η εισαγγελέας Οικονόμου αποχωρούσα από την αίθουσα του δικαστηρίου

Από χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δίκασε επί 5,5 χρόνια τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, συνεχίζει ουσιαστικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εισαγγελέα.

Η χθεσινή καταλυτική παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη, με την οποία κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου για παραλείψεις και κενά στην πρότασή της για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασμένους ναζιστές εγκληματίες πλην του δολοφόνου Γ. Ρουπακιά, έπεσε σαν κεραυνός, αν και όχι ακριβώς εν αιθρία, στη δικαστική αίθουσα.

Διότι ναι μεν είχε σχολιαστεί ο βαθμός στον οποίον η έδρα είχε αγνοήσει και απαξιώσει τις εισαγγελικές προτάσεις τόσο επί της ενοχής των κατηγορουμένων όσο και επί των ελαφρυντικών, αλλά λίγοι ήταν προετοιμασμένοι για μια τόσο ρητή αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίον ακροβατεί νομικά η εισαγγελέας τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην απέλπιδα προσπάθειά της να κρατήσει τους χρυσαυγίτες εκτός φυλακών.

«Λοιπόν, δύο θέματα θα μας απασχολήσουν. Η εισαγγελέας είπε πως από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι, αν αφεθούν ελεύθεροι, είναι πιθανό να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των βουλευτών είναι λευκά, πλην του Μιχαλολιάκου, που καταδικάστηκε το 1979, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου, που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που, όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα, έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως για ληστεία και υπεξαίρεση» ξεκίνησε η πρόεδρος, η οποία αναφέρθηκε στις καταδίκες των Λιακόπουλου, Στεργιόπουλου, Σιατούνη, Στράτου, Αγριογιάννη, Χρυσαφίτη, Καλαρύτη, Ευγενικού, Τσακανίκα, Ν. Τσορβά και Παπαβασιλείου.

Και πρόσθεσε: «Ανέφερε η κυρία εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονής και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν κάποια έγγραφα ότι ο κατηγορούμενος Λαγός, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική πρόταση, έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο».

Μάταια οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να πάρουν τον λόγο. Η πρόεδρος κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και, όταν αυτή με μισόλογα απάντησε πως επιμένει στην πρότασή της, η πρόεδρος στράφηκε προς τον γραμματέα της δίκης και με αυστηρό ύφος του είπε: «Να καταχωρηθεί στα πρακτικά ότι προτείνετε αναστολή παρά τις ποινές κάθειρξης. Σημειώστε κύριε γραμματέα: 'Παρά τις ποινές κάθειρξης', αυτή είναι η συμπλήρωση της κ. εισαγγελέα».

Η εικόνα της αποχώρησης της έδρας μετά τη διακοπή για σήμερα το πρωί δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφιβολίας για την ενόχληση -κυρίως- της προέδρου για τη γελοιοποίηση της διαδικασίας από την εισαγγελέα.

Το ενδεχόμενο να μπουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες ναζιστές στη φυλακή μοιάζει πιο κοντινό από ποτέ. Για να συμβεί χρειάστηκε να συγκρουστεί ανοιχτά η έδρα με την εισαγγελέα αυτής της δίκης, που στην οικονομία αυτής της διαδικασίας αποδείχτηκε πιο επίμονη στη δικαίωση των ναζί από τους ίδιους τους ναζί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL