Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Η Καρδίτσα εκπέμπει SOS!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Καρδίτσα εκπέμπει SOS!

Καρδίτσα Πλημμύρα
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πέρασε ένας μήνας μετά την καταστροφική πλημμύρα, που άφησε την πόλη και το νομό Καρδίτσας στη δίνη μιας πολλαπλής κρίσης σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τραγικές φιγούρες οι πλημμυροπαθείς Καρδιτσιώτες, που δοκιμάστηκαν σκληρά και  παλεύουν ακόμη αβοήθητοι να διώξουν το βούρκο, που έφεραν το ποτάμι και τα ακαθάριστα κανάλια, από τα καταστήματα, τα σπίτια, τις αυλές τους, ενώ τρέμουν στην ιδέα του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ… Λάσπη, σκόνη, μούχλα, υγρασία και δυσωδία παντού. Δεκάδες σπίτια γκρεμισμένα ή ακατάλληλα για κατοίκηση, νοικοκυραίοι στο δρόμο, χιλιάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα και οικοσκευές, κόποι μια ζωής πεταμένοι στους κάδους των σκουπιδιών. Κάποιοι τα έχουν χάσει όλα… σπίτι, επιχείρηση, αυτοκίνητο.

Πού είναι το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η συμβολή του εξαντλήθηκε στην προβολή της πτήσης με ελικόπτερο σε περιοχές της Αργιθέας και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για διαδικασίες express στις αποζημιώσεις.

Ένα μήνα μετά κι ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν για την αποκατάσταση καταστημάτων και  κατοικιών, για πληρωμές μαστόρων, καινούργια εμπορεύματα και προμήθειες, αγορά νέου εξοπλισμού και οικοσκευών… αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και εμπαιγμός στην καταβολή αποζημιώσεων έχουν εξαντλήσει τους καταπονημένους πλημμυροπαθείς. 

Το έκτακτο επίδομα των 600€ αποδεικνύεται λίγο, μπροστά στα πραγματικά έξοδα.

Η οριζόντια πρόβλεψη αποζημίωσης για όλους, με 5000€ για τις κατοικίες και 8000€ για τις επιχειρήσεις, που εκ του νόμου δικαιούνται όσοι είναι θύματα φυσικών καταστροφών, στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύονται ελάχιστα χρήματα για το μέγεθος της καταστροφής.

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για το επίδομα ενοικίου των πλημμυροπαθών; …έρχεται χειμώνας!

Κανείς δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς σπίτι ή να μένει σ’ ένα ακατάλληλο σπίτι.

Η Πολιτεία έπρεπε ήδη να έχει εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους!

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή Καρδίτσας, αποδείχτηκαν αισθητά κατώτερες των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έγκαιρα, να μικρύνουν έστω το πρόβλημα. Δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με κοινωνικό πρόσημο, τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες κάτοικοι της Καρδίτσας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται με μπόλικη επικοινωνία αλλά με πράξεις.

Η τοπική κοινωνία αισθάνεται εγκαταλελειμμένη, γεμάτη οργή και με πολλά ερωτήματα για το τι έφταιξε, για τον ελλειμματικό σχεδιασμό προετοιμασίας και αποκατάστασης, για την απουσία  μηχανισμού συνδρομής των δημοτών να απομακρύνουν τα σκουπίδια και τη λάσπη από σπίτια και καταστήματα. Οι Καρδιτσιώτες, στις πιο πληγωμένες συνοικίες της πόλης, ανάμεσά τους άνθρωποι φτωχοί, άνεργοι και μεροκαματιάρηδες, σε μια δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες βιοπορισμού και στέγασης, διαμαρτύρονται για την αδράνεια της δημοτικής αρχής και δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει υποστήριξη υλική και ηθική. Λένε ψέματα; Υπήρχαν άλλες προτεραιότητες; Γιατί  ο Περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Καρδίτσας, οι αντιδήμαρχοι δεν βγήκαν στο κέντρο και τις πλημμυρισμένες γειτονιές έγκαιρα, από την πρώτη μέρα, πόρτα-πόρτα, να καταγράψουν  τις ανάγκες, να διαχειριστούν ορθολογικά τους τόνους βοήθειας που απλόχερα δέχτηκε η Καρδίτσα απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό; Γιατί δεν αξιοποίησαν στην πράξη το μητρώο πλημμυροπαθών και τους εθελοντές;

Είναι φυσικό να μην μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει αφού παρακολουθούσαν για μέρες, εξ αποστάσεως, την εφιαλτική καθημερινότητα των δημοτών. Πώς θ’ αντικρύσουν τους ανθρώπους, που όλες τις δύσκολες μέρες, εξουθενωμένοι και καταλασπωμένοι περίμεναν στην ουρά  να πάρουν  νερό και μια λειψή σακούλα με όσπρια και ζυμαρικά;

Δεν έμαθαν ότι στο Παυσίλυπο, η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», με δεκάδες εθελοντές, μαγειρεύει και μοιράζει δωρεάν, όλον αυτό το δύσκολο μήνα, καθημερινά 3000 μερίδες ζεστό φαγητό αγάπης και συνδράμει όπου το έχουν ανάγκη; Δεν ήρθαν να δουν… δεν έπρεπε να φροντίσουν ώστε να τροφοδοτείται συστηματικά αυτή η προσπάθεια με τρόφιμα που ξεχείλισαν τους αποθηκευτικούς χώρους του κοινωνικού παντοπωλείου;         

Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και κοινωνική διαμαρτυρία που εδράζεται στην πραγματικότητα. Γιατί η Περιφέρεια και η δημοτική αρχή δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει; Γιατί δεν έγινε έγκαιρος καθαρισμός των δρόμων και της πόλης -αφού υπήρξε και εξωτερική βοήθεια- ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής και η υγεία του συνόλου των πολιτών; Γιατί τόση εγκατάλειψη;

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί ισχυρή παρέμβαση του κράτους, με έμπρακτη στήριξη και πολυεπίπεδη ενισχυμένη χρηματοδότηση του νομού Καρδίτσας. Η Πολιτεία να αντιμετωπίσει την κατάσταση όχι ως πρόβλημα, αλλά με ανθρωπιστική και αναπτυξιακή διάσταση που καθορίζει το μέλλον μας. Οφείλει να κινηθεί με γενναία μέτρα ώστε να  αποκατασταθούν τάχιστα τα οδικά δίκτυα και οι υποδομές, να αναγεννηθεί η πόλη της Καρδίτσας και ο νομός, να επαναλειτουργήσει η παραγωγική μηχανή, η αγορά και η εργασία, να στηριχτεί η τοπική οικονομία στο σύνολό της.

Εκτός από τις αποζημιώσεις, ένα νέο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί και να δοθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε κάθε πληγέντα.

Μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο νομός μας, ελπίζουμε επιτέλους η  Περιφέρεια Θεσσαλίας να αντιμετωπίσει την αντιπλημμυρική θωράκιση ως κορυφαία προτεραιότητα, με πρόγραμμα και σχέδιο, για να μη ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές.            

 

*Η Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL