Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κλιματική αλλαγή / Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή / Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα

Ηράκλειο κακοκαιρία
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Εύβοια, Καρδίτσα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη και τώρα Ηράκλειο Αττικής. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχουν σημειωθεί απίστευτες καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλά σημεία της χώρας.

«Τα φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα από το παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε στο MEGA ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τις εικόνες καταστροφής στο Ηράκλειο Αττικής. «Από την άλλη πλευρά, είμαστε και εμείς πιο ευάλωτοι» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι υποδομές έχουν αυξημένη ευαλωτότητα, με αποτέλεσμα να καταρρέουν εύκολα οι λεγόμενες «γραμμές ζωής», δηλαδή το ίντερνετ, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.

Ανεμοστρόβιλος ή έντονο καθοδικό ρεύμα στο Ηράκλειο Αττικής;

Προβληματισμένοι είναι οι μετεωρολόγοι για το φαινόμενο που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ηράκλειο Αττικής. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφηκαν ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων από το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου.

Ειδικά στο Ηράκλειο δεν υπήρξε δυνατότητα καταγραφής της έντασής τους λόγω έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, «η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο» αναφέρει και προσθέτει ότι μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

Όπως παρατηρεί το meteo, αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έχουν καταγραφεί περίπου 24 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ανεμοστρόβιλοι Αττική meteo
(meteo.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL