Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Στον λόφο των Νυμφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον λόφο των Νυμφών

Ο λόφος των Νυμφών είναι δίπλα στον λόφο του Φιλοπάππου και απέναντι από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά. Εκεί ο περιπατητής της πόλης θα βρεθεί μπροστά στον εντυπωσιακό θόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συστάθηκε το 1842 και αποτελεί το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας. Η διαχρονική του πορεία είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας. Η ιστορία του σηματοδοτείται από την παρουσία διάσημων επιστημόνων, όπως ο Δ. Αιγινίτης (ιδρυτής της Ακαδημίας Αθηνών), ο Ι. Σμιτ (δημιουργός του πρώτου τοπογραφικού χάρτη της Σελήνης), αλλά και ο Σ. Πλακίδης, ο Δ. Κωτσάκης, οι κορυφαίοι σεισμολόγοι Δρακόπουλος και Γαλανόπουλος, οι αρχιτέκτονες Χάνσεν και Τσίλερ και άλλοι.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου βρίσκονται στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο. Στον ίδιο λόφο βρίσκεται το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, βασική δραστηριότητα του οποίου είναι η συνεχής, όλο το εικοσιτετράωρο, παρακολούθηση της σεισμικότητας του ελληνικού χώρου και η ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού. Ιδρύθηκε το 1893, όταν η πολιτεία αναγνώρισε την ύπαρξη του σεισμικού προβλήματος της χώρας, και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως.

Από το 2007 στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει ιδρυθεί από την UNESCO κέντρο μελέτης και εκπαίδευσης επιστημόνων των βαλκανικών χωρών στα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συστάθηκε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για θαλάσσια σεισμικά κύματα (tsunamis), με σκοπό την ενημέρωση και την αντιμετώπιση του κινδύνου από αυτά τα θαλάσσια κύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL