Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.3°C28.3°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.5°C27.1°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.3°C
0 BF 60%
Καρδίτσα / Αβοήθητοι οι πληγέντες, συγκινητική η αλληλεγγύη των πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρδίτσα / Αβοήθητοι οι πληγέντες, συγκινητική η αλληλεγγύη των πολιτών

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Αβοήθητοι, μετά την μεγάλη καταστροφή που επέφερε ο κυκλώνας «Ιανός», παραμένουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εμπορικού συλλόγου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Από την 18η Σεπτεμβρίου έως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούνται με το μεγαλύτερο μέρος της καταγραφής να έχει ολοκληρωθεί και οι ίδιοι με θλίψη στα μάτια αγωνιούν για τις ημέρες που έρχονται. Κι όλα αυτά, ενώ τα κρούσματα κορωνοΐου αυξάνονται στην περιοχή με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, Κώστα Αθανασίου να απευθύνει έκκληση για ενισχυμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εμπρηστική η δήλωση Βορίδη

Την ίδια ώρα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες της Καρδίτσας εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την κυβερνητική ολιγωρία, ενώ μιλώντας στην «Αυγή» χαρακτήρισαν «προσβλητική» την τελευταία δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο τελευταίος είπε (Mega): «Η διαδικασία του  ΕΛΓΑ προϋποθέτει επαλήθευση της δήλωσης ζημίας. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο από ορισμένους - θέλω να πιστεύω ελαχίστους- καταχρήσεως γιατί εδώ οικοδομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πληττόμενους παραγωγούς και τον ΕΛΓΑ με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι δηλώνουν». «Δηλαδή μας λέει κλέφτες;», διερωτώνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα πάντα.

Μεγάλες οι καταστροφές σε ζώα και χωράφια

Σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΛΓΑ, έχουν καταστραφεί περί τα 250.000 στρέμματα σε καλλιέργειες από καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι και κηπευτικά. Από τα ορμητικά νερά των ποταμών και των χειμάρρων πνίγηκαν 12.500 αιγοπρόβατα, περί τα 800  έως 1.000 βοοειδή και 30.000 κυψέλες μελισσών. Από τις κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί οι 30 εκ των οποίων οι 10 ολοσχερώς.

Επίσης, έχουν καταστραφεί αποθήκες χονδροειδών ζωοτροφών και δημητριακών, όπως και μηχανολογικός εξοπλισμός, γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός για τις γεωτρήσεις.

Απελπισία και φτώχεια

 «Μέσα στην πόλη της Καρδίτσας η ζημιά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ», λένε στην «Αυγή» οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες συνυπολογίζοντας ότι ο κυκλώνας «Ιανός» έπληξε περί τις 3.000 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις και 5.000 κατοικίες και μεγάλο αριθμό οχημάτων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Είμαστε απελπισμένοι και δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας», λένε οι έμποροι και οι κάτοικοι στην «Αυγή», που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της κατεστραμμένης πόλης τους. Αρκετοί από αυτούς παραλαμβάνουν μερίδες  φαγητού κάθε μεσημέρι από τους εθελοντές που έχουν έρθει και μαγειρεύουν, προκειμένου να στηρίξουν τους πληγέντες. Την ίδια ώρα, συγκίνηση σκορπίζει στους κατοίκους «η αγάπη», όπως λένε, «που έρχεται από κάθε γωνία της Ελλάδας». Άλλωστε, από την πρώτη μέρα της καταστροφής, που σημάδεψε την Καρδίτσα, εκατοντάδες δήμοι και χιλιάδες πολίτες στέλνουν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Σε έξαρση ο κορωνοΐος

Μαζί με την φρίκη της καταστροφής, οι κάτοικοι της Καρδίτσας έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυξημένα κρούσματα κορωνοΐου. «Τις τελευταίες 20 ημέρες μετράμε αρκετά κρούσματα κορωνοΐου», λέει στην «Αυγή» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, Κώστας Αθανασίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να γίνει άμεσος και ομοιόμορφος καθαρισμός όλης της πόλης». «Η λάσπη πια έχει γίνει σκόνη και επειδή πλέον έχει προσμίξεις από οργανικά και ανόργανα υλικά, όπως και από πετρέλαιο και φυτοφάρμακα, αυτό το μείγμα είναι τοξικό!», τονίζει ο Κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να πλήξει το αναπνευστικό σύστημα του καθενός και πολύ περισσότερο όσων έχουν ευαισθησία». «Η πόλη πρέπει να καθαριστεί άμεσα», λέει εμφατικά.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως σημαντική εστία μόλυνσης είναι τόσο τα νεκρά ζώα, που ακόμη δεν έχουν ταφεί, όσο και τα στάσιμα νερά. «Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι, ο ιός  του Δυτικού Νείλου –που μεταφέρεται από τα κουνούπια- είχε χτυπήσει την Καρδίτσα», καταλήγει με την ίδια αγωνία ο  Κ. Αθανασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL