Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.6°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.0°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.8°C17.2°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
0 BF 77%
«Ιανός» / Σε κατάσταση συναγερμού, κλείνουν σχολεία και λιμάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ιανός» / Σε κατάσταση συναγερμού, κλείνουν σχολεία και λιμάνια

Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ
ΕΑΑ/ meteo.gr

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» πλησιάζει την Δυτική Ελλάδα, και εν αναμονή του φαινομένου, κηρύσσονται σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πρώτη που επηρεάστηκε είναι η Ζάκυνθος, αφού έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας. Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Παράλληλα με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Κλειστά θα μείνουν επίσης όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, του δήμου Δυτικής Αχαΐας, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Σπύρου Μυλωνά.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων εν όψει της επέλασης του «Ιανού» θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας "Levante Ferries" «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

 Ενισχύεται ο Ιανός με χαρακτηριστικά κυκλώνα

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

https://www.youtube.com/watch?v=fWTZnwl49oA&feature=emb_logo

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνοδεύεται με θυελλώδεις ανέμους και σοβαρή πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις της ΕΜΥ ο Μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να επηρεάσει :

  • Πέμπτη :  Τις απογευματινές ώρες η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία
  • Παρασκευή : Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και η Αττική και οι Κυκλαδες
  • Σάββατο: Η Κρήτη

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό, επισημαίνει  το ΕΑΑ/ meteo.gr.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα, έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΙΑΝΟΣ
ΕΑΑ/ meteo.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL