Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Βασίλης Μάγγος / Συντάχθηκε δικογραφία εις βάρος του δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Μάγγος / Συντάχθηκε δικογραφία εις βάρος του δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του

Πρώτα τον ξυλοκόπησαν στον δρόμο, μετά τον βασάνισαν σε μια καρέκλα και τώρα έγινε γνωστό ότι τον διώκουν μετά θάνατον.

Από εκεί που αναζητούνταν -υποτίθεται- ευθύνες για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης Μάγγος από αστυνομικούς στον Βόλο, χθες έγινε γνωστό από τη δικηγόρο της οικογένειας του εκλιπόντος  Άννυ Παπαρρούσου ότι η Εισαγγελία Βόλου σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του λίγο μετά τον θάνατό του. Η κατηγορία αφορά τη χρήση ναρκωτικών (κατά παράβαση του Ν. 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών) και στηρίζεται σε μικροποσότητα ουσιών που βρέθηκε σπίτι του την ημέρα που πέθανε και η οποία δεν έχει ακόμη αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους!

Ταυτόχρονα, στην αναφορά που καταγράφηκε στο Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας για την προσαγωγή, η δικηγόρος αναφέρει ότι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησαν μόνο «την απολύτως αναγκαία βία» κι αυτό γιατί η συμπεριφορά του κίνησε «υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος» -χωρίς όμως να προσδιορίζεται το έγκλημα- αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι... «είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες, αλλά και από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του».

«Ποτέ δεν θυμάμαι να έχω αντιμετωπίσει παρόμοια διαδικασία.  Όχι να απαγγελθούν σε κάποιον κατηγορίες και μετά να πεθάνει, αλλά να είναι ήδη νεκρός. Ως γνωστόν, οι νεκροί από την κατάστασή τους δεν μπορούν (και να ήθελαν) να φέρουν ποινικές ευθύνες» δήλωσε σχετικά στην «Αυγή» η  Ά. Παπαρρούσου.

Η διαπίστωση ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του Βασίλη Μάγγου προέκυψε μετά την εξέταση αντιγράφων των εγγράφων που χορηγήθηκαν στην οικογένεια του θανόντος κατόπιν αίτησης του πατέρα του που έγινε στις 10 Αυγούστου από τη δικηγόρο. Η ανταπόκριση στο αίτημα του πατέρα ήρθε σχεδόν έναν μήνα μετά από την ΕΛ.ΑΣ. Και, όπως αποκαλύφθηκε, η Εισαγγελία Βόλου είχε χαρακτηρίσει τον νεκρό ως κατηγορούμενο με σχετικό της έγγραφο στις 31 Ιουλίου, ενώ προηγουμένως είχε σχηματίσει δικογραφία ανήμερα του θανάτου του.

Υπό κανονικές συνθήκες, αν ασκούταν δίωξη εις βάρος ζωντανού που στη συνέχεια απεβίωσε ενώ ήταν ακόμη κατηγορούμενος, η υπόθεση θα έμπαινε στη συνέχεια στο αρχείο και θα χρειαζόταν να προσκομιστεί μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Στην ίδια αίτηση ο πατέρας του Β. Μάγγου ζητούσε επίσης το κινητό του παιδιού του και τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία είχαν κατασχεθεί την ημέρα του θανάτου του από την αστυνομία, που είχε πάει στο σπίτι της οικογένειας, όπως και κάποιες μικροποσότητες ουσιών. Από τα ίδια έγγραφα προκύπτει ότι ο λόγος που ακόμη δεν έχει παραδοθεί το κινητό είναι ότι έχει χαρακτηριστεί ως πειστήριο και σχετίζεται με τη δικογραφία.

«Το γεγονός ότι το κατεσχημένο τηλέφωνο παραδόθηκε 17 ημέρες μετά τον θάνατο του Βασίλειου Μάγγου στην Εισαγγελία Βόλου για να συσχετιστεί με την πρωτότυπη αυτή δικογραφία θέτει ευθέως το ερώτημα: τη διαλεύκανση ποιου εγκλήματος εξυπηρέτησε η κατάσχεση του τηλεφώνου τη στιγμή που οι μικροποσότητες άγνωστων (κατά την καταγραφή τους) ουσιών που βρέθηκαν δίπλα στον νεκρό δεν έχουν ακόμα αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους για να γνωρίζουμε αν εντάσσονται στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου που τον φέρει κατηγορούμενο αν και νεκρός;» ανέφερε η  Ά. Παπαρρούσου στη δήλωσή της με την οποία δημοσιοποίησε χθες το ζήτημα.

Μιλώντας για τη διαδικασία στην «Αυγή», η δικηγόρος τη χαρακτηρίζει πρωτοφανή, «η οποία από μόνη της εγείρει διάφορα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της κίνησής της».

Συνολικά όμως η διαδικασία εγείρει ερωτήματα. Από τη δέσμευση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα για διεξαγωγή ΕΔΕ από την οποία θα περνούσαν οι αστυνομικοί που κακοποίησαν τον Βασίλη Μάγγο, φτάσαμε στο σημείο όπου η υπόθεση έχει υποβαθμιστεί σε προανακριτική και δεν θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα γίνει καν ΕΔΕ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της πορείας που έχει η διαδικασία είναι ότι οι γονείς του Β. Μάγγου, οι άνθρωποι που ενδέχεται να γνωρίζουν τα περισσότερα από τις περιγραφές που τους έδωσε το παιδί τους για τα γεγονότα, προσκλήθηκαν να καταθέσουν αφού χρειάστηκε να περάσουν πρώτα δυόμιση μήνες από τον θάνατό του.

Το πώς αντιλαμβάνεται η αστυνομία την υπόθεση φαίνεται και από την αναφορά που έγινε στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της Αστυνομίας του Βόλου, στην οποία καταγράφεται η προσαγωγή του στο Α.Τ., αλλά όχι η κακοποίησή του.

«Από αυτό το έγγραφο πληροφορηθήκαμε ότι η προσαγωγή του έγινε διότι η συμπεριφορά του κίνησε ‘υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος’ (το έγκλημα δεν προσδιορίζεται), λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι αυτός είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες, αλλά και από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του. Κατόπιν αυτών επιχειρήθηκε δέσμευσή του με χειροπέδες χρησιμοποιώντας την απολύτως αναγκαία βία...».

Η αντιμετώπιση του Β. Μάγγου λόγω της πολιτικής του δράσης με αυτόν τον τρόπο από την αστυνομία αποτελεί, σύμφωνα με την  Ά. Παπαρρούσου «μια περαιτέρω ποινικοποίηση της κοινωνίας του Βόλου που συμμετέχει σε συλλογικότητες που ενδεχομένως δεν είναι αρεστές στις αστυνομικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της οικογένειας, η δικηγόρος τόνισε ότι η οικογένεια του Βασίλη αναμένει πλέον «την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση για τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να διακριβωθεί αν ο θάνατός του σχετίζεται με τον προηγούμενο βαρύ τραυματισμό του που αποτυπώνεται στα ιατρικά έγγραφα και στις βεβαιώσεις που έχουν χορηγηθεί από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε». Δεν απέκλεισε ακόμη ο θάνατός του να συνδέεται, έστω και έμμεσα, με τον ξυλοδαρμό, καθώς οι βλάβες που του προκάλεσαν οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι αφορούσαν ζωτικά όργανα και κατάγματα στα πλευρά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL