Live τώρα    
19.0°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19.0 °C
17.8°C20.6°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17.4 °C
15.0°C18.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16.3 °C
11.1°C22.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22.1 °C
21.1°C23.0°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13.0 °C
13.0°C13.0°C
0 BF 93%
Οδοιπορικό της «Αυγής» στη Λέσβο / Τιμωρία αντί για λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδοιπορικό της «Αυγής» στη Λέσβο / Τιμωρία αντί για λύσεις

Μόρια πρόσφυγας
Άστεγοι έχουν βρεθεί χιλιάδες πρόσφυγες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Τι είναι άραγε το πιο τρομακτικό στη Μόρια και στην ολοκληρωτική καταστροφή της; Τα αποκαΐδια; Η φοβερή οσμή των καμμένων σκουπιδιών και πλαστικού; Ο καμένος αρουραίος που σκοντάφτει κανείς περπατώντας στην καμένη γη, συνειδητοποιώντας με τον πλέον σαφή τρόπο τις συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι εκεί; Οι άπλυτοι και διψασμένοι άνθρωποι κάτω από τον καυτό ήλιο; Τα παιδιά που μετατρέπουν το κουβάλημα νερού σε παιχνίδι; Τα μωρά που θηλάζουν κάτω από μια καλαμένια αυτοσχέδια τέντα; Οι έγκυοι που ζούνε μακριά από κάθε υποψία υγιεινής; Ή η ιδέα ότι όλοι αυτοί είναι άνθρωποι και κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν αναγνωρίζουν αυτό ακριβώς,οπότε θεωρούν απόλυτα φυσιολογικά και αρμόζοντα τα δεινά που υφίστανται; Ή η πλάνη ότι αυτά είναι μόνο για τους άλλους;

Πόσο πιο εύκολες μετά γίνονται οι λύσεις...

Και ίσως στις τρομακτικές πτυχές της υπόθεσης ανήκει η θεώρηση ότι είναι αριστερή προσέγγιση “ευαισθητούληδων” που μιλούν για ανθρωπιστική καταστροφή και όχι μια αντικειμενική αλήθεια. Γιατί αν κάποιος απογυμνώσει το ζήτημα από κομματικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις ως προς τη λύση, συνοψίζεται ως εξής: Έχεις 12.000 - 13.000 ανθρώπους, όπως και αν θες να χαρακτηρίσεις το νομικό τους στάτους, στον δρόμο, εν μέσω πανδημίας και μέσα σε αυτές τις άστεγες χιλιάδες ανθρώπων είχες διαπιστωμένα 35 κρούσματα του κορωνοϊού -άγνωστο πού βρίσκονται- και όσο η ώρα περνά το νούμερο πιθανότατα διπλασιάζεται (αν είμαστε αισιόδοξοι).

Εάν αυτό δεν απαιτεί σοβαρές, ρεαλιστικές και επείγουσες λύσεις και όχι τιμωρητικού χαρακτήρα μπαλώματα, που πολύ γρήγορα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα δράματα, τότε ποιο μπορεί;

Σκηνές στο πεδίο βολής

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο στρατός στήνει σκηνές στο πεδίο βολής πολύ κοντά στην περιοχή του Καρά Τεπέ, όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του καμμένου ΚΥΤ. Το πεδίο βολής ήταν από τις πρώτες προτάσεις που είχαν ακουστεί, σύμφωνα με πηγές. Έχουν περάσει ήδη τρία μερόνυχτα στον δρόμο και οι άνθρωποι ετοιμάζονται για την τέταρτη νύχτα τους. Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να στηθεί ο πρόχειρος αυτός καταυλισμός άγνωστο, δεδομένου ότι έχουμε 12.000 αστέγους τουλάχιστον. Παράλληλα, όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει ανοίξει καμία από τις επιχειρήσεις στις αυλές και τα πάρκινγκ των οποίων έχουν στηθεί καλαμένιες αυτοσχέδιες τέντες ή πανιά κάτω από τα οποία ζουν οι άστεγοι της Μόριας.

Παρότι γίνονται συσσίτια, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι το φαγητό φτάνει σε όλους, δεδομένης της διασποράς των ανθρώπων, ενώ το νερό, δεδομένης της ζέστης και του ήλιου, είναι πάντα ζητούμενο, χρειάζεται τόσο όσο δίνεται και άλλο τόσο. Για μπάνιο, ούτε λόγος. Για την ανάγκη τους, μέσα στα χωράφια, όπου ζούνε πια άλλωστε. Τους μόνους που είδαμε να αποτολμούν να πλυθούν φορώντας σορτσάκια ή παντελόνια ήταν κάποιους Αφγανούς άνδρες σε δύο βρύσες που είχαν απομείνει να λειτουργούν έξω από το ΚΥΤ. Όμως πώς να πλυθεί μια γυναίκα σε κοινή θέα;

Μόνο τα ασυνόδευτα βρήκαν καταφύγιο

Κανένας ευάλωτος δεν έχει απομακρυνθεί από τη “ζώνη” της Μόριας, όπως αυτή διαμορφώνεται από το αστυνομικό μπλόκο στο Καρά Τεπέ, πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ώστε να μην περάσουν οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην πόλη, λόγω της πανδημίας, και από το μπλόκο του δήμου και κατοίκων από τον δεύτερο δρόμο προς τη Μόρια, προς τον κόμβο της Λάρσου. Οι αρχικές επίσημες ανακοινώσεις, ότι 1.000 ευάλωτοι θα πήγαιναν σε επιβαταγωγό πλοίο της Blue Star, το οποίο έδεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Σίγρι, δεν προχώρησαν. Υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ωστόσο στο μεταξύ δεν βρέθηκαν άλλες λύσεις για τους ευάλωτους. Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε να καλυφθούν γύρω στις 200-300 κενές θέσεις στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και να εξεταστούν οι δυνατότητες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τους ευάλωτους, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά προχώρησε και σε ποιο βαθμό, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για την μοίρα των ευάλωτων.

Η μόνη θετική εξέλιξη ήταν ότι μέσα σε λιγότερο ίσως από 24 ώρες όντως μεταφέρθηκε το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας σε δομές της ενδοχώρας, όπως όντως ανακοίνωσε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής ο Γ. Κουμουτσάκος. Όμως, αυτή τη στιγμή, στον δρόμο υπάρχουν χιλιάδες παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους.

Σχέδια και πολιτικές επιλογές και διαφωνίες

Φυσικά, τα αρχικά σχέδια, που περιελάμβαναν και τη χρησιμοποίηση δύο πρώην στρατοπέδων αλλά και τη χρήση χώρων στη Μόρια -πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά-, και αυτά δεν προχώρησαν λόγω των τοπικών αντιδράσεων.

Η ρητή άλλωστε θέση όλων των τοπικών παραγόντων, ακόμα και αν ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, είναι ότι δεν θα δεχθούν καμία νέα δομή. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εξαρχής δηλώσει ότι όλοι -πλην των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, πολλά εκ των οποίων ίσως αισιοδοξούν ότι θα τα δεχθούν για μετεγκατάσταση άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα μείνουν στο νησί. Προφανώς πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και ομοτράπεζους του ΕΛΚ και είναι και ταυτόχρονα και τιμωρητικοί, “να κάνουν τη ζωή δύσκολη” στους αιτούντες άσυλο, γιατί έτσι και οι ψηφοφόροι ικανοποιούνται αλλά και ίσως πιστεύουν πραγματικά ότι αυτό θα αποδώσει. Ίσως δηλαδή οι βόμβες και η άμεση απειλή ζωής στις χώρες καταγωγής μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές από το να βρεθούν σε ένα από τα νησιά του “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για διάφορους κυβερνητικούς πολιτευτές, που υπόσχονταν ότι, αν κερδίσουν τις εκλογές, θα φύγουν αυτόματα όλοι οι πρόσφυγες από το νησί, παρά την υπάρχουσα νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και πολιτικές, είναι μια ευκαιρία να μην ξαναστηθεί τίποτα. Όμως, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως διά μαγείας, το επόμενο χειρότερο σενάριο είναι το κλειστό κέντρο που επίσης είναι ευκαιρία να χτίσει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού.

Καζάνι που έβραζε σε ακροδεξιά φωτιά

Δεν πρέπει να παραγνωρίσει όμως κανείς τι σήμαινε για τον τοπικό πληθυσμό μια συνεχώς διογκούμενη σκηνούπολη με ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, εγκλωβισμένους στο νησί για μήνες και χρόνια. Αν σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα προσθέσεις λίγη καύσιμη ύλη, δύο χρόνια συνεχούς προπαγάνδας ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες που θα έλθουν για να ισλαμοποιήσουν τη χώρα, ότι ο Τσίπρας τους έφερε, και ακολουθήσει η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού της Μόριας, μετά το για μήνες σταμάτημα των μεταφορών στην ενδοχώρα, στις αρχές της κυβέρνησης της Ν.Δ., και στη συνέχεια η πανδημία, όσα είδαμε να συνεπάγεται για Έλληνες και πρόσφυγες, τότε μπορείς να καταλάβεις γιατί σε κάθε γωνιά της πόλης το μοναδικό ζήτημα είναι πώς θα φύγουν από το νησί, για τους μετριοπαθείς, και, για τους λιγότερο μετριοπαθείς, “να καούν”.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

Δημ. Τζανακόπουλος: Αποσυμφόρηση και διεθνοποίηση

Στη Λέσβο και τη Μόρια βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Ψυχογιό, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτέλη, την τοπική ηγεσία της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, την περιφερειακή Αρχή, τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έκανε αυτοψία στη Μόρια.

Τζανακόπουλος Μόρια
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λέσβο και στη Μόρια (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η αντιπροσωπεία στη Λέσβο, τονίστηκε από τον Δ. Τζανακόπουλο ότι “την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης και είναι η αναπόφευκτη συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθώντας την κυρίαρχη γραμμή της Ευρώπης αποφάσισε να μετατρέψει τη χώρα και τα νησιά σε ασπίδα της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εδώ και 14 μήνες φωνάζει ότι η επιλογή εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην έκρηξη”.

Σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, περίπου 5.000 άνθρωποι κρατούνται στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρχε η νομική δυνατότητα να έχουν ήδη φύγει ή να συνεχίσουν να φεύγουν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της πολιτικής της αποσυμφόρησης και επικαλούμενος την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, η οποία ανακάλυψε ότι η Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μηταράκης δεν έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης τον τελευταίο χρόνο.

“Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι η αντιστροφή της πολιτικής που το δημιούργησε. Πρώτον, είναι ανάγκη να αποσυμφορηθεί το νησί, αλλά και τα άλλα νησιά με βάση τα υπάρχοντα πρωτόκολλα.

Δεύτερον, να κατατεθεί άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη το αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων. Και οι χώρες της Ευρώπης να αποδεχθούν την αναλογική κατανομή των προσφύγων στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας”, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL