Live τώρα    
ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" / Ανοιχτό διάλογο με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ξεκινά ο Π. Σκουρλέτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" / Ανοιχτό διάλογο με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ξεκινά ο Π. Σκουρλέτης

“Ξεκινάμε σε όλη την Ελλάδα επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες” υπογράμμισε από την Ξάνθη ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, προκειμένου να ενημερώσει τους αιρετούς για την προωθούμενη αλλαγή στον "Καλλικράτη", η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα από έναν εκτενή διάλογο στα μέσα Ιουνίου.

Ο υπουργός βρέθηκε χθες και στα Άβδηρα, ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Δράμα, το Παρανέστι και την Καβάλα για τον ίδιο σκοπό. Στην Αθήνα συνεδριάζει αύριο η ΚΕΔΕ προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις της με τη “γαλάζια” και “πράσινη” παράταξη να έχουν εκφράσει έντονη διαφωνία, ιδίως στο θέμα της απλής αναλογικής.

“Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη επεξεργασία που αφορά τις θεσμικές αλλαγές, το πλαίσιο που σχετίζεται με την Αυτοδιοίκηση, τον ‘Καλλικράτη’” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών από την Ξάνθη προσθέτοντας: “Θέλουμε αυτή η συζήτηση να συνεχιστεί πια με έναν απευθείας διάλογο, να καταγράψουμε τα προβλήματα, να ακούσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις”.

«Επειδή είμαστε φανατικοί οπαδοί του διαλόγου, μας ενδιαφέρει -πριν οριστικοποιήσουμε τις θέσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή- να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατές μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης” υπογράμμισε ο υπουργός. Δίνοντας το στίγμα της αλλαγής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας, ο υπουργός σημείωσε πως “ο εκλογικός νόμος είναι μία από τις αλλαγές που σκοπεύουμε να φέρουμε προς ψήφιση”.

Δεν παρέλειψε, όμως, να υπογραμμίσει ότι “υπάρχει επίσης το θέμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων της Αυτοδιοίκησης, των σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την αποκεντρωμένη διοίκηση”. “Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών που πρέπει να αποσαφηνιστεί” σημείωσε, ενώ προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα είπε: “Θεωρούμε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την επικοινωνία με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση νέων αλλαγών”.

Την ίδια ώρα το επιτελείο του υπουργού επεξεργάζεται το νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο αναμένεται να επιλύει σειρά καθημερινών ζητημάτων. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν οι συμβασιούχοι από παράταση. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για περιπτώσεις που έχουν ξεπεράσει το 24μηνο απασχόλησης ή άλλες όπου υπάρχουν αρνητικές δικαστικές αποφάσεις.

Για το ζήτημα ο Π. Σκουρλέτης σχολίασε: “Αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Θεωρώ ότι, προφανώς, πρόκειται τώρα πια για ένα διαδικαστικό θέμα και έχει ουσιαστικά λυθεί”.

Τέλος, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών δεδομένων των υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Η Πολιτεία, με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης, έδωσε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στους δήμους για να μπορούν να συστήσουν - δημιουργήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Και πραγματικά είναι απορίας άξιο, γιατί οι δήμοι σήμερα δεν προχωρούν σε αυτό” σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: “Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συγκροτούν και να δημιουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών”.

Την πρόταση για δραστηριοποίηση ιδιωτών χαιρέτισε η οργάνωση Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης ζητώντας νομοθετική ρύθμιση προκειμένου “να σταματήσει η επώδυνη διαδικασία της μεταφοράς των Ελλήνων νεκρών στη Βουλγαρία για αποτέφρωση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0