Σχέδιο για την εκπαίδευση των προσφύγων άνω των 15 ετών βάζει μπροστά το υπουργείο Παιδείας. Με την ολοκλήρωση της ένταξης 10.000 περίπου παιδιών στις δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (7 ως 15 ετών), που υπολογίζεται μέσα στον Φεβρουάριο, σειρά έχει αφενός η προσχολική αγωγή, που καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, και οι νέοι πρόσφυγες από 16 ως 24 ετών. Ήδη διερευνώνται προοπτικές για την πιστοποίηση των προσόντων και των γνώσεών τους, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης - αυτό ξεκίνησε με τη Θερινή Ακαδημία Προσφύγων πέρυσι. Παράλληλα σχεδιάζεται η ένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, και η ενίσχυσή τους με επαγγελματικές δεξιότητες.
Το σχέδιο για τους πρόσφυγες άνω των 15 ετών χωρίζεται σε δύο άξονες: αγροτική εκπαίδευση και τεχνική εκπαίδευση. Ως προς την αγροτική εκπαίδευση εξετάζεται πώς σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης πιλοτικά θα ξεκινήσει η κατάρτιση των προσφύγων σε ζητήματα καλλιέργειας και αγροτοδιατροφής, ενώ διερευνώνται συνεργασίες και με ΑΕΙ της νότιας Ελλάδας. “Θέλουμε να μάθουμε στους πρόσφυγες πώς θα καλλιεργούν, ώστε να τρέφονται κιόλας, να φυτεύουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους”, έλεγε αρμόδιος παράγοντας.
Ως προς την τεχνική εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεργασία με το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, προκειμένου με οργανωμένο τρόπο να ξεκινήσει κύκλος εκμάθησης σε όλη την Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες, διερευνώνται δυνατότητες, ώστε η κατάρτιση να γίνει μέσω των εργατικών κέντρων.
Για τα νηπιαγωγεία, αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά θα ξεκινήσουν σε δομές φιλοξενίας όπου υπάρχει υποδομή και παράλληλα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την παροχή υποδομών στις υπόλοιπες. Κατά το σχέδιο, ο στόχος είναι τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν και το καλοκαίρι.