Σε θετικό κλίμα συναντήθηκαν χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να προσδιοριστούν οι όροι και τα βήματα της μετάβασης στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με συγκροτημένο τρόπο.
Η συνάντηση του κ. Κρέτσου χθες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των σταθμών, διευθυντικά στελέχη και νομικούς συμβούλους είχε και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της μετέπειτα συνάντησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τους ιδιοκτήτες των υπό αδειοδότηση σταθμών. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός ανάμεσα, από τη μία πλευρά, στους λειτουργούντες σταθμούς (ΣΚΑΪ και ΑΝΤ-1) οι οποίοι προτείνουν την επίσπευση των διαδικασιών όπως προβλέπονται και, από την άλλη πλευρά, των υπό ίδρυση σταθμών (Καλογρίτσας, Μαρινάκης), οι οποίοι διεκδικούν χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εκπέμψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση προσδιορίστηκαν τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον νόμο και την προκήρυξη των αδειών. Συγκεκριμένα, ώς την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει η Επιτροπή του Διαγωνισμού να έχει αποφανθεί για τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν εγκαίρως ώς τότε για τυχόν ελλείψεις ή επιπλέον απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μετά την έγκριση της προέλευσης των κεφαλαίων, που θα υπογράψει ο γενικός γραμματέας, εντός 15 ημερών, δηλαδή έως τις 23 Σεπτεμβρίου, οι προσωρινοί νικητές του διαγωνισμού οφείλουν να καταθέσουν το 1/3 της δόσης του τιμήματος, συνολικά 82 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των σταθμών ζήτησαν προθεσμία έως ότου συζητηθούν στο ΣτΕ αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της πράξης προεπιλογής των υποψηφίων που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και εκκρεμούν (όπως εκκρεμούν άλλωστε ακόμη δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκαν ενστάσεις και για τη θεσμοθέτηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την αγορά τηλεοπτικής διαφήμισης, ιδίως από τους "παλιούς" ΣΚΑΪ και AΝΤ-1. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, ωστόσο, διασφαλίζει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, δηλαδή έσοδα για το δημόσιο, αλλά και προστασία των τηλεοπτικών σταθμών από ισχυρές πιέσεις που δέχονταν ώς τώρα από τη διαφημιστική αγορά για υπερβολικές εκπτώσεις, ιδίως στη διαπραγμάτευση μεγάλων διαφημιστικών πακέτων.
Στη συνάντηση επιχειρήθηκε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δοθούν διασφαλίσεις από την πολιτική ηγεσία να τηρηθεί η συμφωνία για τον αριθμό των αδειών, τουλάχιστον για ένα διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η επένδυση που πραγματοποιήθηκε.