Live τώρα    
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι σε Star και Alpha
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι σε Star και Alpha

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από χθες μεταξύ των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, όταν έγινε γνωστό ότι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των πλειοδοτούντων στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η προοπτική να κλείσουν οι σταθμοί στους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή όταν χορηγηθούν οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στο σύνολο των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ των εργαζομένων του Mega, ήδη εδώ και μήνες, αφού το κανάλι δεν χρηματοδοτείται από τους μετόχους του, αλλά και στο Έψιλον, καθώς η υποψηφιότητά του για μία από τις τέσσερις άδειες απορρίφθηκε, όταν έγινε γνωστό ότι δεν ήταν καν έγκυρη η εγγυητική επιστολή που κατατέθηκε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Ήδη γίνεται λόγος για απώλεια περίπου 1.000 θέσεων εργασίας. Το νούμερο προκύπτει από την αφαίρεση των 1.600 που θα απασχοληθούν στους τέσσερις σταθμούς που προκρίθηκαν για άδεια (υποχρεωτικά 400 εργαζόμενοι σε κάθε κανάλι), από τους 2.600 που εργάζονται σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Απαντώντας στις αιτιάσεις, οι κυβερνητικοί κάνουν λόγο για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος προσωπικού, ακόμη και από σταθμούς που δεν κατέβαλαν με τακτικότητα τις αποδοχές των εργαζομένων τους, καθώς θα διαμορφώσει την ανάγκη για περισσότερους από 400 εργαζόμενους σε κάθε κανάλι.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής - ΕΤΙΤΑ ανεβάζει τον αριθμό των ανέργων από τους σταθμούς Mega, Alpha, Star και Έψιλον σε 2.000. Όπως σημειώνει, τα δύο νέα κανάλια που θα δημιουργηθούν είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλον αυτόν τον κόσμο. Ωστόσο, σημειώνει «ακόμα και αυτοί που θα προσληφθούν, λόγω κατάργησης της επεκτατικότητας των ΣΣΕ, θα αμείβονται με μισθούς πείνας». Όπως αναφέρει η Ένωση Τεχνικών, «Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε να βρει τρόπο να το λύσει άμεσα. Το πρόβλημα της διαπλοκής», υποστηρίζει, «δεν λύνεται με παράπλευρες απώλειες χιλιάδων νέων ανέργων».

Η ΕΤΙΤΑ ενημερώνει τα μέλη της ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους κυβερνητικούς φορείς και τις διοικήσεις των σταθμών και στη συνέχεια θα συγκαλέσει άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Star: Συνεχίζουμε αναμένοντας την κρίση της Δικαιοσύνης

Οι διοικήσεις του Alpha και του Star προχώρησαν χθες στην έκδοση ανακοινώσεων προκειμένου να καθησυχάσουν το προσωπικό.

Η διοίκηση του Star με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το κανάλι συνεχίζει τη λειτουργία του και υπενθυμίζει ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακολουθώντας τη νομική οδό, και αναμένει την κρίση τους. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων» σημειώνει η διοίκηση του σταθμού, ενώ συμπληρώνει ότι το Star είναι μια υγιής ελληνική επιχείρηση, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «Τα τελευταία έξι χρόνια, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι μέτοχοι του Star στήριξαν τη λειτουργία της με ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονται οι ενστάσεις για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Δ. Κοντομηνάς: Η πορεία του Alpha δεν τελειώνει εδώ

Από την πλευρά τού Alpha με μήνυμά τους προς τους εργαζόμενους, ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κοντομηνάς προσπαθεί να τους εμψυχώσει. Αναφέρει: «Ο Όμιλος Alpha, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο Alpha είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στη φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε».

Σποτάκια Mega

Από την πλευρά τού Mega διακινούνται τέσερα νέα τηλεοπτικά σποτ με κοινό τίτλο «Μαύρο στο Mega; Μαύρο σε κανένα κανάλι».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Υπάρχουν προοπτικές για τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης για τους περιφερειακούς σταθμούς, περιλαμβανομένης της περιφέρειας Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων

Πάντως, η προοπτική των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται εκτός των τεσσάρων εθνικών αδειών δεν είναι μόνο η αναστολή λειτουργίας τους. Οι δυνατότητες και μέσω των νέων τεχνολογιών, αλλά και άλλων αδειών που θα προκηρυχθούν στο άμεσο μέλλον, δεν βρίσκονται πολύ μακριά.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης για τους περιφερειακούς σταθμούς, περιλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το web TV δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για μεγάλους σταθμούς, όμως η μετάδοση μέσω δορυφόρου στις συνδρομητικές πλατφόρμες, που σήμερα, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, αριθμούν περί το 1 εκατ. συνδρομητές, αποτελεί επίσης μία διέξοδο που οι επιχειρηματίες μπορεί να σκέφτονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0