Με απολογητικό υπόμνημα απολογήθηκε χθες ενώπιον της Ε' τακτικής ανακρίτριας Πειραιά ο 77χρονος κατηγορούμενος Θρ. Λυκουρέζος, ο οποίος δήλωσε συντετριμμένος και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Την υπεράσπισή του, μετά την παραίτηση του εξαδέλφου του Αλ. Λυκουρέζου, ανέλαβαν οι δικηγόροι Γ. Ηρειώτης και Αργ. Κουτσούκος.
Με το απολογητικό υπόμνημα ο 77χρονος ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε ταχύτητα 21 ναυτικών μιλίων που διασφάλιζε “ασφαλή πλου” για το ταχύπλοό του, τον ίδιο και τους άλλους τρεις επιβαίνοντες Επαμεινώνδα - Παύλο Βενετσιάνο (83 ετών), Ευθυμία Βενετσιάνου (80 ετών) και Θεοδότη Καρακάση (65 ετών). Κατά την κρίση του κατηγορούμενου, υπαίτιος για το ατύχημα ήταν ο κυβερνήτης του τουριστικού πλοιάριου. “Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου” σημειώνει ο 77χρονος, προσθέτοντας: “Η πορεία μου ήταν σταθερή”. Όσον αφορά το γιατί δεν βοήθησε τους ναυαγούς, επικαλείται τον κίνδυνο βύθισης του σκάφους του.
Επικαλέστηκε ακόμη και το "Σάμινα"
Με τον ισχυρισμό ότι “δεν προκύπτει κάποιο λογικό κίνητρο του υπαίτιου προς τη διάπραξη ενός σοβαρού εκ δόλου εγκλήματος”, ο 77χρονος επιχείρησε να αποκρούσει την κατηγορία περί ενδεχόμενου δόλου και ενσυνείδητης αμέλειας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις υποθέσεις του ναυαγίου του πλοίου "Σάμινα" στην Πάρο, το οδικό δυστύχημα στα Τέμπη, το αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας Helios, αλλά και της περίπτωσης του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" στη Σαντορίνη.
“Μη με κρατήσετε γιατί έχω σοβαρά προβλήματα υγείας”
Ο 77χρονος κατηγορούμενος ζήτησε τη διά βουλεύματος απαλλαγή του, καθώς και τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενος την ηλικία του, αλλά και την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή του κατάσταση. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και την κατάσταση της υγείας του, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από “σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια” και πρόσθεσε: “Πρέπει να εισέρχομαι σε νοσοκομείο σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω από ετών, παραμένοντας στο νοσοκομείο, λαμβάνοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή”. “Δεδομένης της σοβαρότητας των προβλημάτων υγείας μου, αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με παραμονή μου κατ’ οίκον” αναφέρει.
Επικαλέστηκε πρότερο έντιμο βίο, αναφέροντας ότι τη μέρα του δυστυχήματος “αυθορμήτως” προσήλθε ενώπιον των λιμενικών αρχών προκειμένου να προχωρήσει η ανάκριση. Ο 77χρονος σημείωσε ότι κατέχει από το 1971 άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους και έκτοτε δεν είχε προκαλέσει θαλάσσιο ατύχημα. “Μοναδικό μου μέλημα είναι να απαλύνω τον πόνο των συγγενών των αδικοχαμένων, καθώς και ο ίδιος έχω βιώσει σε ατυχές περιστατικό την απώλεια του γιου μου” σημειώνει ο κατηγορούμενος, επικαλούμενος τη φιλανθρωπική του δράση.
Κηδεύτηκαν χθες μπαμπάς και κόρη
Βαθιά η οργή και η οδύνη για τον χαμό της πεντάχρονης Σ. Κατιφέ και του 44χρονου πατέρα της Θ. Κατιφέ, οι οποίοι κηδεύτηκαν χθες στο νεκροταφείο του Σχιστού. Τα θύματα επέβαιναν στο τουριστικό πλοιάριο, το οποίο εμβόλισε ταχύπλοο στην Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκαέξι.