Live τώρα    
Πήρε κυβερνητική έγκριση ο τοπικός ΠΕΣΔΑ / Σε νέα φάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήρε κυβερνητική έγκριση ο τοπικός ΠΕΣΔΑ / Σε νέα φάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο

Στο επίκεντρο της 10ης πανελλήνιας συνόδου των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, τέθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εναλλακτική και βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων. Η σύνοδος συμπίπτει με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των κ. Σκουρλέτη, Τσιρώνη, Κουρουμπλή και Σταθάκη, με την οποία εγκρίνεται η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Ηπείρου, με την περιφερειακή αρχή Καχριμάνη, αλλά και τους δημάρχους να χαρακτηρίζουν ως “θετική” αυτή την εξέλιξη, καθώς η Ήπειρος μετά από χρόνια, μπαίνει σε νέα φάση.

Στην εξέλιξη αναφέρθηκε χθες και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη, σημειώνοντας πως “η περιφερειακή αρχή της Ηπείρου έχει πλήρως δρομολογημένα όλα τα έργα υποδομής για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας, και αναμένει τεκμηριωμένα ότι, με την υλοποίηση των έργων αυτών, πρόκειται να καλυφθούν οι δείκτες και οι στόχοι, που προκύπτουν από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, με ένα, όμως, βασικό προαπαιτούμενο”. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζοντας “καταλυτικό” τον ρόλο των δημοτικών αρχών, η αντιπεριφερειάρχης τις κάλεσε να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση “της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών τους, σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και τη διαλογή στην πηγή, σύμφωνα, πάντα, με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου”.

Κάνοντας απολογισμό δράσεων στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ της 1ης διαχειριστικής ενότητας, σημείωσε: “Αυτά που έπρεπε να γίνουν από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει”. Αναφέρθηκε στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Ιωαννίνων, αλλά και στο κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής, στην προμήθεια κάδων για τον διαχωρισμό στην πηγή. Θέτοντας ζήτημα ενίσχυσης της χρηματοδότησης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε: “Για να προχωρήσουν η οργάνωση διαλογής στην πηγή, η οργάνωση χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων, η συλλογή βιοαποβλήτων, τα Πράσινα Σημεία, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και όσα άλλα φιλόδοξα προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός, πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία, απαντήσεις και λύσεις στα θέματα χρηματοδότησης”.

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος, αφού αμφισβήτησε τις αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων -παρ' ότι με βάση αυτό εγκρίθηκε το ΠΕΣΔΑ Ηπείρου-, εξέφρασε διαφωνία για τη διαλογή στην πηγή μέσω των τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης. Έκανε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα εμφανιζόμενος ως διαλλακτικός στη μετοχική σύνθεση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ακόμη και με εμπλοκή ιδιωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0