Από τη μαζική παρουσία υπουργών και τη θετική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε η χθεσινή παρουσίαση της τροπολογίας για το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης, που παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2016. Την παρουσίαση έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που τόνισε ότι "η ανταπόκριση από την εφαρμογή του προγράμματος υπήρξε εξαιρετικά θετική", καθώς, όπως σημείωσε, "εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, με μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα, μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενοικιαζόμενη οικογενειακή στέγη, να μη στερηθούν ή να αποκτήσουν εκ νέου το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής".
Η τροπολογία προβλέπει την παράταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους για όλους τους δήμους, εκτός των 30 που έχουν επιλεχθεί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ξεκινά σε σύντομο διάστημα. Η παράταση αφορά τους δικαιούχους που λάμβαναν τις παροχές και είναι μέχρι το τέλος του έτους, ώστε, όπως τόνισε η Θ. Φωτίου, "να μην παραμείνει ακάλυπτη αυτή η εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα που βιώνει την ακραία φτώχεια" μέχρι να ξεκινήσει η εθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1η/1 του 2017. Πρόσβαση στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση θα έχουν και οι δικαιούχοι κάτοικοι των δήμων που έχουν επιλεχθεί για το ΚΕΑ, ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι ούτε για μια μέρα. Οι πληρωμές του ΚΕΑ, σύμφωνα με τον νόμο, ξεκινούν να δίνονται τον επόμενο μήνα αφότου υποβληθούν οι αιτήσεις.
Τα λεφτά από το πλεόνασμα
Το πρόγραμμα, όπως και στην πρώτη φάση υλοποίησής του, θα παρέχει επιδόματα ενοικίου και σίτισης όπως και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της παράτασης ανέρχεται σε 108,5 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το κόστος για την παράταση λειτουργίας των Δομών Αντιμετώπισης φτώχειας, που ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Το κόστος θα καλυφθεί από τα έσοδα που έχουν προκύψει χάρη στο πλεόνασμα.
Για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα νωρίτερα μέσα στη μέρα η Θ. Φωτίου. "Οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι δείκτες της ακραίας φτώχειας μειώθηκαν" ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως διαπιστώνει αλλαγή στάσης των δανειστών προς το πρόγραμμα, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει πέρυσι διά στόματος του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μονομερή ενέργεια. Σήμερα "οι δανειστές έχουν συναινέσει στην επέκτασή του", ενώ παλιότερα, που είχαν επιμείνει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση είχε επιμείνει στη θέση της. "Ευτυχώς, γιατί το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά επιτυχές και μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα ώστε να καλύψουμε τις υπόλοιπες 70.000 οικογένειες που έμειναν αναγκαστικά απέξω".
"Πρέπει να λέμε τα θετικά"
Την τροπολογία χαιρέτισε θετικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, κυρίως για τον σύντομο χρόνο που έφτασε στην αντιπολίτευση. "Πρέπει να λέμε τα θετικά. Όπως και ότι είναι ευχάριστο να βλέπουμε σήμερα τόσους υπουργούς". Τόσο εκείνος όσο και βουλευτές από άλλα κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι) στάθηκαν κριτικά μόνο σε άλλα σημεία της τροπολογίας, όπως στην προσωρινή ρύθμιση για τους εργαζομένους στην καθαριότητα και τη φύλαξη των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας καθώς και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο. Οι "ενστάσεις" αφορούσαν το πιθανό επιπρόσθετο κόστος. Με τη σειρά της, η Θ. Φωτίου τους προέτρεψε να δουν τα στοιχεία με τις ειδικές εκθέσεις που περιλαμβάνονταν στην τροπολογία και έδειχναν εξοικονόμηση πόρων και απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς "τα ποσά που λάμβαναν οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη από τις εταιρείες που τους απασχολούσαν ήταν δυσανάλογα των υπηρεσιών που παρείχαν και του ωραρίου εργασίας τους".
Την τροπολογία υπογράφουν, πέραν της Θ. Φωτίου, οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης, Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, Υγείας Ανδ. Ξάνθος, Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαριάκης. Αρκετοί από αυτούς ήταν παρόντες, όπως ακόμη ήταν οι υπ. Παιδείας Ν. Φίλης και Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη.