Live τώρα    
Αυτοψία στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού / Τουλάχιστον δύο μήνες θα διαρκέσει το πρόγραμμα προκαταγραφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοψία στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού / Τουλάχιστον δύο μήνες θα διαρκέσει το πρόγραμμα προκαταγραφής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Περίπου δύο μήνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία της προκαταγραφής από την Υπηρεσία Ασύλου, ενώ κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του προγράμματος της προκαταγραφής αιτημάτων ασύλου -από την περασμένη Πέμπτη- καταγράφηκαν 1.200 πρόσφυγες, όπως ανέφερε η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν χθες το πρωί στο Ελληνικό, από όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα για την Αττική.

Οι πρόσφυγες περιμένουν στις τέντες που έχουν στηθεί για αυτόν τον σκοπό και όταν φτάσει η σειρά τους εισέρχονται σε μια μεγάλη σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας, όπου βρίσκονται γραφεία με υπολογιστές και προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας και διερμηνείς. Οι πρόσφυγες μαζί τους έχουν το υπηρεσιακό σημείωμα που τους δόθηκε κατα την είσοδό τους στη χώρα και ένα ειδικό βραχιολάκι με barcode που τους έδωσε η δομή στην οποία φιλοξενούνται. Μέσα στη σκηνή με τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου, με τη βοήθεια των διερμηνέων οι πρόσφυγες δίνουν αναλυτικά τα στοιχεία όλης της οικογένειάς τους. Παρόντες είναι συνήθως όλα τα μέλη της οικογένειας και το κάθε μέλος της οικογένειας έχει ξεχωριστό αίτημα ασύλου.

Κατά τη διαδικασία της προεγγραφής εντοπίζονται και οι περιπτώσεις ευάλωτων ομάδων, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Συνολικά 260 άτομα συγκροτούν τα κλιμάκια που ασχολούνται με την προκαταγραφή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόλις τελείωσει η προκαταγραφή των διαμενόντων στο Ελληνικό, το κέντρο θα μεταφερθεί και σε άλλες δομές φιλοξενίας, ενώ όπου δεν μετακινηθούν τα κλιμάκια, θα μετακινηθούν οι πρόσφυγες, όπως διευκρινιζόταν χθες. Στην τρίτη και τελευταία φάση θα καταγραφούν και όσοι δεν μένουν σε δομές.

Το κέντρο προκαταγραφών στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται δίπλα στο περιφερειακό γραφείο ασύλου και στόχος της υπηρεσίας είναι να προκαταγράφονται σε καθημερινή βάση 700 αιτούντες ανά κέντρο.

«Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα αφότου έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, οι οποίοι δεν ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, πλην όμως υποχρεώθηκαν, δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο για τον απλό λόγο ότι ήταν πάρα πολλοί. Τώρα, μέσω αυτής της διαδικασίας, θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Αυτό θα τους βοηθήσει και θα βοηθήσει και εμάς να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στις ζωές τους» δήλωσε η Μαρία Σταυροπούλου, σημειώνοντας ότι περίπου σε τρεις κατηγορίες κατανέμονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες: σε αυτούς που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, σε όσους έχουν συγγενείς ήδη στην Ευρώπη και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για οικογενειακή συνένωση και σε όσους θα ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

8.464 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου

Τους 57.194 πρόσφυγες έφτασαν οι καταγεγραμμένοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού για τους πρόσφυγες. Μέχρι χθες στις 8 το πρωί, είχαμε 67 νεοεισερχόμενους και 5.360 πρόσφυγες σε θέσεις φιλοξενίας της Υ.Α. δηλαδή νοικιασμένους χώρους (4.396), στο στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης 881 και 83 στις Ροβιές Εύβοιας.

Στους δύο χώρους στους Ευζώνους, στον έναν στην περιοχή του ξενοδοχείου "Χαρά" καταγράφονται 827 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο της BP ακόμα 1.109. Ο πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων στα νησιά έχει φτάσει συνολικά τους 8.464. Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία κατέγραφαν στη Λέσβο 3.499 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.514, στη Σάμο 1.284, στη Λέρο 583, στην Κω 539, ενώ ακόμη 39 πρόσφυγες καταγράφονται στη Ρόδο και 6 στην Κάλυμνο.

Την ίδια ώρα, στα κέντρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφύγων της Ειδομένης, τα στοιχεία του συντονιστικού έδειχναν ότι στο Ωραιόκαστρο βρίσκονται 1.433, στο κτήριο Καραμανλή στη Σίνδο 600, στη Frakapor 569, στο Καλοχώρι 495, στην πρώην Softex στο Κορδελιό 1.464, στο Βαγιοχώρι 35, στο Δερβένι 810 και στη Sinatex στο Καβαλάρι 313.

Στα ίδια στοιχεία του συντονιστικού μέχρι τις 8 το πρωί καταγράφονταν 1.303 πρόσφυγες στον Πειραιά, ενώ σε όλη την Αττική έχουμε 14.851, στην κεντρική Ελλάδα 2.126, στη νότια Ελλάδα 283 και στη βόρεια Ελλάδα (Ήπειρος και Μακεδονία) 26.110.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0