Θεσσαλονίκη: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για μια «έξτρα» πληρωμή στην εταιρία «Άκτωρ» για τη σήραγγα της Εγνατίας οδού που βρίσκεται στο ύψος των Γρεβενών παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήτης. Η έρευνα ξεκινά μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η νέα διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε», ενώ με αγωγή ζητάει να τις επιστραφεί και το επίμαχο ποσό.
Πρόκειται για 25 εκατομμύρια ευρώ που διεκδίκησε μετά την κατασκευή ως ανάδοχος εταιρεία του έργου για τη χρήση ακριβότερων υλικών. Το πόσο αυτό το κέρδισε μάλιστα με δικαστική απόφαση. Η έρευνα ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, που καλείται να εξετάσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης προς το δικαστήριο.
Ανωμοτί κλήθηκαν να καταθέσουν ο πρώην πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», όπως και μηχανικοί που εργάστηκαν στην κατασκευή της σήραγγας. Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της σχετικής αγωγής της «Άκτωρ» εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης, με τους μηχανικούς να διαβεβαιώνουν ότι τα υλικά ήταν ακριβότερα, ενώ η εταιρεία είχε προσκομίσει ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά κατηγορίας Α, ενώ η μελέτη και η σύμβαση έγραφαν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν υλικά κατηγορίας Β.
Τώρα θα ερευνηθεί εάν η διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» από το 2005 και μετά ενήργησε προς το συμφέρον της εταιρείας που έχανε χρήματα, καθώς επίσης και γιατί δεν προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες για να αποτρέψει την έξτρα πληρωμή των 25 εκατ. ευρώ στη μία από τις τρεις σήραγγες του νομού Γρεβενών. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία τα δείγματα υλικών που ελήφθησαν αποδείχτηκε ότι ήταν κατηγορίας Β και όχι Α.