Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.2°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.4°C
4 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.0°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.2°C
2 BF 52%
Ανοίγει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Άλλοι 1.000 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από την Ειδομένη, χωρίς εντάσεις, σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, όλα δείχνουν ότι εντός των επόμενων 24 ωρών η σιδηροδρομική γραμμή θα επαναλειτουργήσει κανονικά, αφού χθες απομακρύνθηκαν οι σκηνές που βρίσκονταν πάνω σε αυτή.

Χθες ο ρυθμός μετακίνησης των προσφύγων ήταν πιο αργός σε σχέση με την πρώτη ημέρα, διότι ένας από τους χώρους φιλοξενίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, και συγκεκριμένα στο Βαγιοχώρι, δεν είχε νερό. Έτσι, οι πρόσφυγες που αρχικά μεταφέρθηκαν εκεί στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο, στο Καλοχώρι και το Δερβένι, τα οποία πλέον έχουν γεμίσει.

Παράλληλα, στην Ειδομένη ο πληθυσμός των προσφύγων και των μεταναστών έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού, πέρα από τα περίπου 3.000 άτομα που μετακινήθηκαν το τελευταίο διήμερο σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, πάρα πολλοί πρόσφυγες επέλεξαν να εγκαταλείψουν μόνοι τους την περιοχή. Όπως υποστηρίζουν μέλη των αλληλέγγυων οργανώσεων, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν είναι από τη Συρία, αποφάσισαν να φύγουν από την ελεύθερη ζώνη με την ΠΓΔΜ φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν, ενώ άλλοι προτίμησαν να κατασκηνώσουν κοντά στα σύνορα, στήνοντας τις σκηνές τους έξω από ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο των Ευζώνων. Οι τελευταίοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να πάνε σε κάποιον καταυλισμό και πως θα βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ των προσφύγων κυκλοφορούσε χθες η πληροφορία ότι περίπου 600 άτομα που βρίσκονταν στην Ειδομένη εντοπίστηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια επίσημη ελληνική αρχή ή αρχή της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, που εξαρχής αντιδρούσε στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ακόμη και έξω από τα όρια του δήμου του, προβάλλοντας ξενοφοβικά επιχειρήματα, τώρα ετοιμάζεται να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων του δήμου του έξω από το Αστυνομικό Τμήμα για το προσφυγικό. Και, παρά το γεγονός δεν έχει επωμιστεί κάποιο ιδιαίτερο βάρος, ζητάει από τους δημότες «όλοι μαζί να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας στην άνιση κατανομή των προσφύγων μεταναστών και στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του Α.Τ. της περιοχής μας». Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL