Στις 23 και 24 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί για πρώτη φορά Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της είναι η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων στη διάσκεψη θα παρευρεθούν πέντε χιλιάδες ηγετικές φυσιογνωμίες από την πολιτική, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις οργανώσεις αρωγής και ανθρωπιστικής βοήθειας και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να συνεισφέρουν στη δημιουργία κοινού μετώπου για την επούλωση των πληγών εκατομμυρίων συνανθρώπων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μία Ανθρωπότητα: Ας μοιραστούμε την Ευθύνη», με αφορμή τη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, και στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά, κινέζικα και αραβικά). Σε αυτήν αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του πλανήτη λόγω βίαιων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την ανάγκη στρατηγικών αλλαγών σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο προς όφελος της ανθρωπότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα του βασικού κειμένου της Διάσκεψης, το 2015 υπολογίστηκε ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, 60 εκατομμύρια άτομα εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, 37 χώρες επηρεάστηκαν από την ανθρωπιστική κρίση, ενώ χρειάστηκε να δαπανηθούν περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπισή της.
Πιο συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:
* Το 80% της ανθρωπιστικής κρίσης οφείλεται στις ένοπλες συγκρούσεις.
* Το 90% των ατόμων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται από εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές είναι πολίτες και όχι στρατιώτες.
* Σήμερα το 43% του πληθυσμού του πλανήτη διαβιοί σε εύθραυστες γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 62% μέχρι το 2030.
* Μόλις το 0,4% της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας δαπανήθηκε το 2014 για την ετοιμότητα απέναντι στις καταστροφές.
Από τη διάσκεψη δεν θα λείψουν και τα θέματα προστασίας των γυναικών. Στην 67σέλιδη έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η παράγραφος 77 είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και τα κορίτσια, δεδομένου ότι συχνά πέφτουν θύματα πολλαπλών διακρίσεων σε μία κρίση, κυρίως όταν εκτοπίζονται, μεταναστεύουν, ανήκουν σε εθνική μειονότητα, είναι μονογονείς, απάτριδες ή ανάπηρες.
Η έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών αποτυπώνεται και σε οργανωτικό επίπεδο με τη διεξαγωγή Στρογγυλού Τραπεζιού Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Γυναίκες και Κορίτσια: Καταλυτική Δράση για την Επίτευξη της Ισότητας των Φύλων».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2015:
* Μόλις το 0,5% της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης αφορούσε δράσεις αντιμετώπισης έμφυλης βίας.
* Μόνο το 43% των γυναικών σε περιοχές έκτακτης ανάγκης έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, παρόλο που το 60% των γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, βρίσκεται σε ζώνες κρίσης.
* Μόλις το 1% της χρηματοδοτικής βοήθειας σε κράτη με εύθραυστη πολιτική κατάσταση είχε ως τελικό παραλήπτη το αντίστοιχο υπουργείο Ισότητας των Φύλων ή τοπικές γυναικείες οργανώσεις.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δραστηριοποιήθηκε εξαρχής για τον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με πρωτοβουλίες και δράσεις υπέρ τόσο της πρόταξης ζητημάτων ισότητας όσο και της γενικότερης συνεισφοράς της στην κρισιμότητα του ζητήματος.