Live τώρα    
24.1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24.1 °C
22.8°C25.6°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25.2 °C
25.0°C25.6°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25.6 °C
23.3°C28.0°C
4 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
24.3 °C
22.8°C25.0°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24.0 °C
24.0°C24.0°C
2 BF 57%
Αποκαλυπτικός ο Χρ. Βερναρδάκης για τον προκάτοχό του Κυρ. Μητσοτάκη / Χρ. Βερναρδάκης: "51 μετακλητούς του Μητσοτάκη βρήκα στο υπουργείο μου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτικός ο Χρ. Βερναρδάκης για τον προκάτοχό του Κυρ. Μητσοτάκη / Χρ. Βερναρδάκης: "51 μετακλητούς του Μητσοτάκη βρήκα στο υπουργείο μου"

Ρεπορταζ: Νίκος Μορφονιός

Συνολικά 51 μετακλητούς συμβούλους είχε στη "δούλεψή του" ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης επικυρώνοντας και τη σχετική αναφορά του Αλ. Τσίπρα προχθές στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - συζήτησης του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ για την αξιολόγηση, ο Χρ. Βερναρδάκης εξαπέλυσε σφοδρά βέλη στον προκάτοχό του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, συμπτωματικά, βρισκόταν σε συνάντηση με εκπροσώπους των επιχειρηματιών δύο ορόφους πιο κάτω, στο κτήριο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ), όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Με αφορμή τις προχθεσινές αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τους μετακλητούς, ο Χρ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για "πρωτοφανή ομιλία, μείγμα εκσυγχρονιστικού νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς αντίληψης", καθώς και για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, τη στιγμή που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν στήσει μια "βιομηχανία μετακλητών, έναν πραγματικό παραδιοικητικό οργανισμό" και μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε στη δούλέψη του 51 μετακλητούς υπαλλήλους!

Ειδικά για την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στις "οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς αξιολόγηση", ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπερασπίστηκε το γεγονός των ελάχιστων αυξήσεων από το ξεπάγωμα του βαθμολογίου, ενώ υπήρξε λάβρος για το σύστημα της αξιολόγησης με ποσόστωση του Μητσοτάκη λέγοντας πως ακόμη και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεργάζεται η ελληνική πλευρά για τις αλλαγές στο Δημόσιο θεώρησαν ανεκδιήγητο ένα σύστημα με κλειδωμένες ποσοστώσεις αξιολόγησης.

Ο Χρ. Βερναρδάκης αντέτεινε στο σημείο αυτό το σύστημα αξιολόγησης που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται, όπως ανέφερε, στη διαφανή, μη τιμωρητική και συμμετοχική αξιολόγηση, στη διαδικασία της οποίας μετέχουν και οι υφιστάμενοι κρίνοντας τους προϊσταμένους τους.

Σχετικά με τα νέα στοιχεία, τα οποία έχουν προστεθεί στο ν/σ μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα παρέχεται στο υπουργείο να συνάψει ειδική σύμβαση με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους οι υπάλληλοι, και κυρίως γυναίκες, ΔΕ, ενώ ανέδειξε και τη σύσταση της Επιτροπής Ακρόασης των Πολιτών, που θεσμοθετεί το ν/σ, προκειμένου μία φορά το δίμηνο οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν τα παράπονά τους για τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών.

Τον λόγο στη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν και δημόσιοι υπάλληλοι που εξέφρασαν θέσεις και ερωτήματα προς τον υπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική ήταν θέση νοσηλεύτριας σε κεντρικό νοσοκομείο, η οποία επιδοκίμασε τη σύσταση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, ωστόσο πρότεινε πως θα πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές ρήτρες π.χ. για τους διοικητές Νοσοκομείων, προκείμενου όταν ολοκληρωθεί το Μητρώο αυτό να αντικατασταθούν.

Εργαζόμενος στο υπ. Πολιτισμού έθεσε το ζήτημα της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία αναγνωρίζει πλέον το ν/σ, όμως μόνο ως προς τον βαθμό και όχι ως προς τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ εργαζόμενος στο υπ. Εθνικής Άμυνας ζήτησε συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τα μισθολογικά των μετακλητών, προκειμένου να μην θολώνεται η εικόνα των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ζήτημα, τέλος, της αποκομματικοποίησης της διοίκησης, την οποία επιτυγχάνει το ν/σ, αναφέρθηκαν οι συντονιστές του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Δ. Αλεβυζάκη και Κ. Παπαδημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL