Την ειδική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφορικά με τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, χαιρετίζει η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς "καταδεικνύει την άμεση αναγκαιότητα θέσπισης προστατευτικών ρυθμίσεων που αίρουν τις συντηρητικές και αναχρονιστικές διατάξεις που ισχύουν και εμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση συμπολιτών μας στις υπηρεσίες του κράτους".
"Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρηθεί να γίνουν από την παρούσα κυβέρνηση στη δομή του κράτους θα πρέπει να δίνουν το αποτύπωμα μιας κοινωνίας συμπερίληψης και σε μόνιμη επαγρύπνηση για φαινόμενα ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΔΑ με πρόσφατη έκθεσή της συστήνει:
α. Πλήρη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών διαδικασιών.
β. Τροποποίηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με ρητή συμπερίληψη της ταυτότητας φύλου μεταξύ των λόγων διάκρισης και κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
γ. Πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, εφόσον αυτές επιλέγονται ελεύθερα, η ασφαλιστική τους κάλυψη και η αποκατηγοριοποίηση της διαφυλικότητας.
δ. Συλλογή συγκρίσιμων στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα διεμφυλικά άτομα στην Ελλάδα, την κατάσταση των διεμφυλικών ατόμων και την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.
ε. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των διεμφυλικών ατόμων και η ενσωμάτωση αντικειμενικής πληροφόρησης με σεβασμό στην ταυτότητα φύλου στο πρόγραμμα σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και την από την 26η Οκτωβρίου 2015 πρωτοβουλία για εκπαίδευση των αστυνομικών περί ρατσιστικής βίας στη βάση της ταυτότητας φύλου. Τέλος, στηρίζει τη διαδικασία ένταξης του διευρυμένου Νέου Συμφώνου Συμβίωσης στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, στην κατεύθυνση προώθησης των θεμάτων της ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ) ατζέντας, σε διευρυμένη συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη 29.10.2015 και ώρα 18.30. Για πληροφορίες στο [email protected].
M.KΩ.