Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
33.0°C41.7°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
37 °C
35.5°C39.4°C
4 BF 27%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
32.0°C38.3°C
2 BF 25%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
33 °C
28.2°C36.1°C
2 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
38 °C
37.9°C40.7°C
0 BF 13%
Ράβδοι χρυσού και αργύρου γίνονται τα τάματα της πίστης χιλιάδων χριστιανών / Ο «ιερός» χρυσός της Μεγαλόχαρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ράβδοι χρυσού και αργύρου γίνονται τα τάματα της πίστης χιλιάδων χριστιανών / Ο «ιερός» χρυσός της Μεγαλόχαρης

Το συμφωνητικό της αναχύτευσης ράβδων κράματος χρυσού από τα τηχθέντα τιμαλφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ

Στο προσκυνητάρι της Αγίας Εικόνας και στον ναό της Ευαγγελίστριας της Τήνου βρίσκονται από τον βαπτιστικό σταυρό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και της γυναίκας του Άννας Μαρίας, την επίχρυση εικόνα ρωσικής τεχνοτροπίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (την είχε τάξει όταν συνελήφθη επί χούντας και εκπλήρωσε το τάμα του όταν αποφυλακίστηκε), μέχρι και ένα χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα από Μεσογειακούς αγώνες.

Τα «επώνυμα» τάματα που πλαισιώνουν την κατάφορτη εικόνα της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο αποτελούν εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι μιας παράδοσης που θέλει τη θρησκευτική πίστη να αποτιμάται σε καράτια ευγενών μετάλλων. Και αν τα αναθήματα κάποιων «διάσημων» πιστών έχουν την τιμή να συνοδεύουν το εικόνισμα της Μεγαλόχαρης σε βάθος χρόνου, τι γίνεται με τα αναρίθμητα τάματα του ανώνυμου πλήθους των πιστών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Τήνο;

Όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα, έως το 2013 το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου που διαχειρίζεται τον Ναό, πωλούσε «ράβδους κραμάτων χρυσού από τηχθέντα τιμαλφή» στην Τράπεζα της Ελλάδος αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την ήδη εντυπωσιακά μεγάλη περιουσιακή του κατάσταση.

Από το 2013 και μετά, οπότε η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τη διοίκηση του Ιδρύματος για την αδυναμία αγοράς από μέρους της των τηχθέντων κραμάτων, οι εκπρόσωποι του Ναού αναγκάστηκαν να στραφούν στην ελεύθερη αγορά προκειμένου να αναζητήσουν αγοραστές για τα κράματα που προκύπτουν κάθε χρόνο μετά τη συστηματική τήξη χιλιάδων ταμάτων που αφιερώνονται στο εικόνισμα της Παναγίας.

Με απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος από το 2013 και μετά οι διαχειριστές του ναού, αφού «λιώνουν» σε πρώτη φάση τα τάματα, στη συνέχεια ανταλλάσσουν τα κράματα με «πιστοποιημένες ράβδους χρυσού και αργύρου διεθνών προδιαγραφών με σκοπό την πωλήσή τους».

Ελάχιστοι πιστοί γνωρίζουν πως τα αναθήματα που αφιερώνουν με ευλάβεια και προσδοκία στη θαυματουργή εικόνα για ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμένουν κοντά στην Παναγία καθώς πολύ σύντομα καταλήγουν σε χυτήρια πολύτιμων μετάλλων της Αθήνας και στη συνέχεια καταγράφονται ως περιουσιακά στοιχεία στο «καθολικό βιβλίο τιμαλφών του Λογιστηρίου» που διατηρεί το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα τάματα των πιστών έχουν ακριβώς την ίδια τύχη με τα κεριά και τις λαμπάδες που ανακυκλώνονται προς εξοικονόμηση χρημάτων και αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, που θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα Ιδρύματα στην Ελλάδα, με τεράστια ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα.

Αυτή τη στιγμή τα περίπου 40 καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών που λειτουργούν στην Τήνο πωλούν τουλάχιστον 20.000 χρυσά τάματα κάθε χρόνο ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τυποποιημένων αναθημάτων που αγοράζονται από την υπόλοιπη χώρα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα πάσης φύσεως τιμαλφή, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, περιδέραια και επιστήθιοι σταυροί που παραδίδονται αρχικά στο λογιστήριο του Ιερού Προσκυνήματος και στη συνέχεια στο θησαυροφυλάκιο του Ναού.

Παρότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το ταμείο του παρουσιάζει αυξομειώσεις, εντούτοις τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών στο παγκάρι εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά, καθώς κινούνται σταθερά μεταξύ 5 και 8 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα το ΠΙΙΕΤ καταβάλει ένα συμβολικό χρηματικό ποσόν στην Ελληνική Αστυνομία με την αιτιολογία της «ασφαλούς εκτέλεσης χρηματαποστολών».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, σημαντικό μέρος των εσόδων διατίθεται για την οικονομική στήριξη σχολείων, σχολών, παιδικών σταθμών, γηροκομείων και θρησκευτικών οργανώσεων. Τη δεκαετία του 1990, μετά από άδεια του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, βγήκε σε τοπική δημοπρασία ένας μεγάλος αριθμός τιμαλφών και με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν το Ίδρυμα προχώρησε στην ανέγερση του νέου γηροκομείου της Τήνου.

Παρότι η διαφάνεια στα οικονομικά του ιδρύματος θεωρείται δεδομένη καθώς τα τιμαλφή ζυγίζονται και περιγράφονται αναλυτικά στο γραμμάτιο δωρεάς που εκδίδεται σε δύο αντίγραφα πριν καταλήξουν στο θησαυροφυλάκιο, είναι άγνωστο εάν οι πιστοί γνωρίζουν πως τα τάματά τους καταλήγουν σε χυτήρια και ανταλλακτήρια χρυσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL