Θεσσαλονίκη
Την ώρα που οι απολυμένοι και οι απεργοί της Coca Cola 3E δίνουν καθημερινά αγώνα ζωής εδώ και οκτώ μήνες για να υποχρεώσουν την εταιρεία να ανοίξει τα εργοστάσια που έκλεισε στην Ελλάδα και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, η πολυεθνική προσέλαβε άλλους εργαζόμενους στη θέση τους. Το γεγονός εξόργισε τόσο τους απεργούς όσο και τους αλληλέγγυους πολίτες, ενώ χθες το ΕΚΘ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την κίνηση αυτή της εταιρείας.
11.000 πολίτες υπογράφουν κατά της εταιρείας
Το ΕΚΘ μιλά για τον οκτάμηνο αγώνα των απεργών και το μποϊκοτάζ των πολιτών στα προϊόντα της 3Ε, τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί στην 'κόκκινη κάρτα' και περισσότεροι από 11.000 πολίτες μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υπογράψει στην ηλεκτρονική σελίδα 'ELA STI THESI TOUS.GR' δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους και την αντίθεσή τους στην πολιτική της επιχείρησης». Καταγγέλλει τη διοίκηση της Coca Cola ότι αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζομένους της και επιλέγει να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις για να καλύψει τις θέσεις των απεργών με αντικαταστάτες, «παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας». Προσθέτει, επίσης, ότι «όλο αυτό το διάστημα οι αποφάσεις της εργοδοσίας της Coca Cola 3Ε απαξίωσαν τα εργοστάσια της χώρας μας και έστειλαν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους».
Το ΕΚΘ και οι απεργοί διαμηνύουν στη διοίκηση της πολυεθνικής ότι «η ωμή και προκλητική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δεν πρόκειται να περάσει», ενώ καλείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας "να παρέμβει, να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις". Καλεί, επίσης, τη διοίκηση της πολυεθνικής, "έστω και την ύστατη στιγμή, να συμμορφωθεί με τους νόμους" και δηλώνει ότι εργαζόμενοι και καταναλωτές δεν θα επιτρέψουν να περάσουν τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις.