Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.9°C38.0°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.3°C35.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C38.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.7°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
33.4°C33.4°C
4 BF 24%
Τα επίδικα της διεύρυνσης και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα επίδικα της διεύρυνσης και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΥΡΙΖΑ

Με το τέλος των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε -και πολύ σωστά- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει άμεσα να ανοιχτεί σε όλον εκείνον τον κόσμο που από το 2012 και μετά στήριξε και στηρίζει τον αγώνα μας. Θα πρέπει δηλαδή ο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ που οργανωτικά εξέφραζε το 3% να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με όλον αυτόν τον κόσμο που αποφάσισε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να συνταχθεί μαζί μας.  

Άλλωστε, πράγματι είχε φανεί ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένα κόμμα που βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας επί τεσσεράμισι χρόνια να έχει μόνο 30.000 μέλη. Πολύ δε περισσότερο όταν το μόνο μέσο με το οποίο μπορείς να περάσεις στην κοινωνία και να αντιπαλέψεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους είναι ένα ισχυρό κόμμα παρέμβασης και μάχης για την υπεράσπιση στη γειτονιά και στους χώρους δουλειάς των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Και μάλιστα όταν ο αντίπαλος έχει μια συντριπτική κυριαρχία στα ΜΜΕ, αφού αυτά στηρίζονται και ανήκουν σε ισχυρούς ολιγάρχες.

Όλα έδειχναν ότι το όραμα του μαζικού κόμματος θα μπορούσε να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία αν δεν μας ανέκοπτε βίαια η πανδημία την άνοιξη του 2020 και ό,τι ακολούθησε. Αναβολή συνεδρίου, αναστολή όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων και περιοδειών, κοντολογίς όλη η δυνατότητα ζωντανής επικοινωνίας με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Με δυο λόγια, κόπηκε το οξυγόνο της Αριστεράς, αφού η αριστερή και προοδευτική ιδεολογία τροφοδοτείται από τη συμμετοχή της κοινωνίας και τους κοινωνικούς αγώνες.

Δυστυχώς όμως, οι συνέπειες αυτής της βίαιης ανακοπής της πορείας συγκρότησης του κόμματος στοίχισε και στοιχίζει και προς τα μέσα και προς τα έξω, αφού δεν δίνει περιθώρια για άνετη προσωπική επικοινωνία και επιπλέον δεν αφήνει περιθώρια στο άνοιγμα πολιτικών πρωτοβουλιών τέτοιων που να δημιουργούν την αίσθηση της στιβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με σχέδιο και ολοκληρωμένες προτάσεις, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και το επίδικο της σημερινής εποχής.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι εποχές των Μνημονίων έβγαλαν όλους μας σοφότερους, αλλά και την κοινωνία πιο απαιτητική, αφού την έκαναν να θεωρεί ότι «τους είδαμε και τους δοκιμάσαμε κι αυτούς»… Άλλωστε, και η καραμέλα και το αντιφατικό επιχείρημα που ακούγονται ευρέως πολλές φορές και από τους ίδιους ανθρώπους, αφενός μεν «δεν υπάρχει εναλλακτική, όλοι το ίδιο είναι» και ταυτόχρονα «δεν υπάρχει αντιπολίτευση», είναι αυτά που εν μέρει αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Και φυσικά ένα τέτοιο κλίμα, παρά τις πασιφανείς αποτυχίες της κυβέρνησης, κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν βοηθάει στην αποτύπωση ενός ορμητικού κύματος ανατροπής της πιο άθλιας νεοδεξιάς κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης.

Ζητήματα λειτουργίας

Ποια είναι όμως εκείνα τα επίδικα που κατά τη γνώμη μου δημιουργούν την εικόνα ρευστότητας και αβεβαιότητας, που πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν στην προσυνεδριακή περίοδο με κατάληξη το συνέδριο του Φεβρουαρίου; Και δεν αναφέρομαι σ’ αυτό το σημείωμα σε ζητήματα ιδεολογικών, πολιτικών και προγραμματικών προταγμάτων -μ’ αυτά θα ασχοληθώ σε επόμενο σημείωμα-, αλλά κυρίως σε ζητήματα λειτουργίας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.  Όλοι και όλες ομνύουμε στην ανάγκη διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος, όμως το κρίσιμο είναι αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική συμμετοχή και στις συλλογικές διαδικασίες. Πρακτικές αντιπαραθέσεων άνευ αρχών που εκπορεύονται από ομάδες, ομαδούλες, αρχηγούς και αρχηγίσκους, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση συλλογικών διαδικασιών και τήρησης ισορροπιών στο όνομα της αποδοχής των πάντων με διακύβευμα τη διεύρυνση σε τελευταία ανάλυση υπονομεύουν αυτή καθαυτή τη διεύρυνση με όρους αξιών και δημοκρατίας. Αποθαρρύνουν τον κόσμο που μας κράτησε ζωντανούς σε όλες τις φάσεις της ιστορικής μας διαδρομής, λειτουργούν ανασταλτικά ακόμα και για τα νεοεισερχόμενα μέλη, αφού δεν νιώθουν ότι εντάσσονται σε έναν χώρο με συλλογικούς κανόνες λειτουργίας. Το μόνο που διευκολύνουν είναι πρακτικές προσωπικών στρατηγικών και φαινόμενα άκρατου αριβισμού.

Το Καταστατικό

Η διεύρυνση δεν είναι μια διαδικασία με ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής προσπάθεια ενός συλλογικού οργανισμού δρώντος και εν λειτουργία. Το ζητούμενο όμως είναι ο συλλογικός οργανισμός να έχει κατοχυρώσει ένα σύνολο θεσμοθετημένων κανόνων, που παίρνει τη μορφή Καταστατικού, το οποίο θα γίνεται σεβαστό από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Κύριο μέλημα ενός νέου Καταστατικού είναι ο σεβασμός της συλλογικής λειτουργίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών με τρόπο που δεν θα βλάπτει τη δημόσια εικόνα του κόμματος και δεν θα κατεδαφίζει θεσμούς όπως ο πρόεδρος, η Κ.Ε. και τα άλλα αιρετά όργανα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λαού, βουλευτές, αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση, στις κοινωνικές οργανώσεις κ.λπ. Είναι επίσης η δυνατότητα συγκρότησης και λειτουργίας τάσεων-ρευμάτων ιδεών, που όμως θα λειτουργούν πάντα δημόσια και με δυνατότητα πρόσβασης όλων των μελών.

Τέλος, το Καταστατικό πρέπει να εγγυάται και να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του κόμματος ως επιστέγασμα της συλλογικής και οργανωτικής του λειτουργίας. Θεσμοί όπως ο isyriza οφείλουν και πρέπει να λειτουργούν με κύριο στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων που μέσω της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα διαρκούς διαβούλευσης και κατάθεσης απόψεων σε μια διαδραστική σχέση με το κόμμα, τα τμήματα και τα ηγετικά του όργανα. Εννοείται ότι οι Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.) αποτελούν το κόμμα στον χώρο τους, όπου η κύρια λειτουργία τους έγκειται στην εξειδίκευση και επεξεργασία τοπικών προγραμμάτων δράσης με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Και είναι φανερό ότι μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις ενεργοποιούνται δυνάμεις και αναδεικνύονται στελέχη στην Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Ανατροπή της δεξιάς πολιτικής

Μ’ αυτά λοιπόν τα επίδικα καλούμαστε να αναμετρηθούμε μπροστά στο συνέδριο, αλλά κυρίως μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της ανατροπής της δεξιάς και ακροδεξιάς πολιτικής που όλο και πιο επικίνδυνα ξεδιπλώνεται ενάντια στον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του αγροτικού κόσμου, των νέων, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Και φυσικά όλοι και όλες κρινόμαστε και για τις ατομικές μας συμπεριφορές αλλά και για τον ρόλο μας στη συγκρότηση του κόμματός μας ως κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία και ταυτόχρονα συλλογικού υποκειμένου που σέβεται και τιμά τη δημοκρατική συμμετοχή αλλά και τις συλλογικές λειτουργίες, που σέβεται και τιμά το «εμείς» και όχι το «εγώ», που σέβεται και τιμά την ιστορική του μνήμη και τα στελέχη του.

Καλή χρονιά, σύντροφοι και συντρόφισσες!

* Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL