Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.5°C32.9°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.2°C
4 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.7°C30.9°C
3 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.4°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.0°C31.9°C
3 BF 27%
Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πραγματοποιείται σε μια κοσμοϊστορική αλλά και μεταβατική συγκυρία. Ο καπιταλισμός μετασχηματίζεται και ένα νέο δίπολο ΗΠΑ-ΝΑ Ασίας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας αναδεικνύεται και αντικαθιστά το δίπολο Ανατολή-Δύση που ίσχυε μέχρι το 1990. Η παγκοσμιοποίηση εξελίσσεται και ο κόσμος ξανά χαράσσεται από την αρχή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Γιάλτα).

Με αφορμή την παγκόσμια πανδημία και κρίση, το οικονομικό κατεστημένο και οι αγορές υιοθετούν μέτρα όλο και πιο σκληρά απέναντι στην κοινωνία, στους ανθρώπους της εργασίας και του πολιτισμού. Ενάντια στο πιο παραγωγικό κομμάτι του κόσμου για χάρη των υπερκερδών της παγκόσμιας ελίτ.

Άλλωστε, το 97% του παγκόσμιου πλούτου το κρατάει το 2% του πληθυσμού της Γης. Εδώ βλέπουμε την ανεπάρκεια της Ευρώπης να πρωταγωνιστήσει και να παίξει σημαντικό ρόλο. Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, πρέπει οι δυνάμεις της Αριστεράς, της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να παίξουν κυρίαρχο ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κοινωνικές συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, των κινημάτων, του οικολογικού κινήματος, με συλλογικότητες που αντιστέκονται στον εκφυλισμό της δημοκρατίας και μάχονται για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ανθρωποκεντρικό όραμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να δώσει ένα ανθρωποκεντρικό όραμα που θα στηριχθεί στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες ώστε να μετατρέψει την κοινωνική ρευστότητα σε προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να διεκδικήσει μόνο την απλή διακυβέρνηση, αλλά την πολιτική αλλαγή, με μια εναλλακτική πολιτική που θα στηρίζεται στην κοινωνική πλειοψηφία και θα εδράζεται στα πεδία των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Πρέπει να απαντήσουμε με προτάσεις στα σύγχρονα προβλήματα που φέρνει η σύγχρονη τεχνολογία και ρομποτική. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα που δεν θα είναι δομημένο στη λενινιστικού τύπου οργάνωση η οποία υπήρχε στη Βιομηχανική Επανάσταση. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικά ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας, κόμμα εν κινήσει, σε σύνδεση και διάλογο με την κοινωνία, που ο διάλογος αυτός θα γίνει αντικείμενο πολιτικής επεξεργασίας εντός κόμματος ώστε να συνδιαμορφώσει τη νέα κυβερνητική μας πρόταση.  Ένα κόμμα που να συσπειρώνει ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, αριστερούς, σοσιαλιστές, οικολόγους, προοδευτικούς πολίτες του Κέντρου που θα έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις αποφάσεις και στα όργανα του κόμματος.

Στην Π.Ε. Κοζάνης συνεχίζουμε το άνοιγμα και τη διεύρυνση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Ήδη σχεδόν τετραπλασιάσαμε τα μέλη μας και δημιουργήσαμε και δημιουργούμε νέες Ο.Μ. σε περιοχές του νομού που δεν είχαν. Απευθύνω κάλεσμα στους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης να πάρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα χέρια μας, να στελεχωθούν και να οργανωθούν στις οργανώσεις της Π.Ε. Κοζάνης ώστε με τη συμμετοχή μας και την ενεργό δράση μας να συμμετέχουμε στο επερχόμενο συνέδριό μας που θα είναι ένα συνέδριο νίκης και προοπτικής. Που θα δώσει ξανά το όραμα και την ελπίδα στον λαό μας να συνδιαμορφώσουμε μαζί τη νέα κυβερνητική μας πρόταση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή με δημοκρατία και ανάπτυξη για όλους.

* Ο Κωνσταντίνος Πασσαλίδης είναι συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL