Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.1°C17.9°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.3°C15.1°C
6 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.4°C19.2°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9 °C
8.5°C8.9°C
0 BF 93%
Οργανώνουμε το παρόν, κερδίζουμε το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργανώνουμε το παρόν, κερδίζουμε το μέλλον

ΣΥΡΙΖΑ

Το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία και ακόμα περισσότερο για τους νέους και τις νέες που ζουν στην Ελλάδα. Έπειτα από 4 χρόνια από την τελευταία μας κορυφαία διαδικασία μεσολάβησαν πολλά σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με τους νέους και τις νέες να βρίσκονται στο επίκεντρο, τις περισσότερες φορές ως στοχοποιημένη κοινωνική κατηγορία και άλλες φορές ως μια μάχιμη δεξαμενή αντίστασης στην προσπάθεια βελτίωσης των όρων ζωής σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη.

Οδεύοντας στο 2ο μας συνέδριο ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την πρώτη κιόλας στιγμή: H πυκνή πολιτική συγκυρία, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, η πανδημία αλλά και η ανάγκη για την υλοποίηση ενός συνεκτικού και συγκροτημένου πολιτικού σχεδίου προϋποθέτουν μια οργάνωση πολιτικά εξοπλισμένη, ιδεολογικά θωρακισμένη, κοινωνικά χρήσιμη και πρακτικά αποτελεσματική με σαφή ταυτότητα για το ποια είναι και τι θέλει και όλα τα παραπάνω να αποτυπώνονται στη εσωτερική της λειτουργία και την εξωτερική της δράση.

Μια δράση που οφείλει να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της κάθε πεδίο κοινωνικής παρέμβασης από τους νέους αγρότες ως τους νέους γονείς, από τους φοιτητές και μαθητές ως τους νέους και νέες εργαζόμενους/ες, από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς ως εκείνους τους συνομήλικούς μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Ελλάδα αλλά και κάθε επιπλέον νέο άνθρωπο που θεωρεί και πιστεύει ότι μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος.

Προκειμένου να επιτύχουμε τα ως άνω ορισμένες παραδοχές είναι αναγκαίες. Μετά την εκλογική ήττα του 2019 όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η νεολαία του βρέθηκαν εκ νέου σε ένα αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο το οποίο εδράζεται σε σημαντικό βαθμό στην ψυχολογική υπόσταση του χώρου εν γένει και όχι τόσο στα πολιτικά του πεπραγμένα. Μέσα από την ήττα του 2019 προβλήθηκε σε κάθε έναν και κάθε μια που κατατάσσει τον εαυτό του στον χώρο της Αριστεράς και της προόδου μια μακρά πορεία ιστορικών ηττών της Αριστεράς στην Ελλάδα. Από την συμφωνία της Βάρκιζας, την έκβαση του εμφυλίου, τις διώξεις και τις φυλακίσεις χιλιάδων αγωνιστών της αριστεράς μέχρι και τον εξαναγκασμό για υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος το 2015 από τους Ευρωπαίους ετέρους, η ήττα του 2019 αποτέλεσε μια ιστορική συμπύκνωση της συλλογικής μνήμης της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα μέσα από την οποία οφείλουμε να μάθουμε. Ωστόσο, η πεισματική πραγματικότητα λειτουργεί με άλλους όρους και ο παραγόντας «χρόνος» πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Η ανασυγκρότηση σε πολλαπλά επίπεδα είναι αναγκαία για την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ενίσχυση της μάχης και τον αέρα της αντεπίθεσης.

Δεν ξενχάμε άλλωστε οτι οι αγώνες των περασμένων δεκαετιών, η εμπειρία της διακυβέρνησης και οι εκ νέου αγώνες ενάντια στην επέλαση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σφυρηλάτησαν και σφυρηλατούν τον χαρακτήρα της νεολαίας της Αριστεράς. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την ιστορική της παρακαταθήκη, μετουσιώνει τους αγώνες των περασμένων δεκαετιών, όλες τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες του νεολαιίστικου κινήματος. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η οργάνωση μας – όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς – μπόρεσε να συγκροτήσει όρους μαζικής απεύθυνσης και πολιτικής επιρροής, τέτοιους ώστε να μπορέσει να καταστεί το αξιακό πλαίσιο και οι πρακτικές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς ηγεμονικά στοιχεία, εντός της νεολαίας.

Με αυτή την έννοια, απαιτείται στο σήμερα η ολική ανασυγκρότηση της οργάνωσής μας ώστε να μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στους κόλπους της νεολαίας και να μπορέσει να συμβάλει στην προοπτική της ευρύτερης ανασυγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς εκμετάλευση, χωρίς αδικία, για μια κοινωνία δημοκρατική και ελεύθερη.

Πυρήνας του σχεδίου και της πρακτικής μας το επόμενο διάστημα, οφείλει να είναι η οργανική σύνδεση μας με τους επιμέρους κοινωνικούς χώρους, δηλαδή, η εκ των έσω παρέμβαση και παρουσία, ως ένα κομμάτι αγωνιζόμενης νεολαίας, που αποσκοπεί στην ίδια την αυτοοργάνωση των νέων ανθρώπων γύρω από το αξιακό και πολιτικό πλαίσιο της Αριστεράς. Η νεολαία, άλλωστε, μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό υποκείμενο, μονάχα μέσα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια πυροδότησης τέτοιων αγώνων, τόσο επιμέρους όσο και κεντρικών, είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την πολιτική κρουστικότητα όσο και για την μαζικοποίηση της οργάνωσης.

Για την πυροδότηση, επιπλέον, τέτοιων αγώνων είναι απαραίτητο ένα όραμα και η εκ νέου ανακάλυψη της ελπίδας, ένα, ας το πούμε, πολιτικό πλαίσιο  το οποίο θα μπορεί να συνέχει άμεσους στόχους πάλης με ένα οραματικό πρόταγμα και μια εμπνευστική πρακτική που θα απελευθερώνει τα μέλη της, αποφεύγοντας τόσο τον έωλο βολονταριστικό οραματικό λόγο, όσο και το στείρο «καθηκοντολόγιο».

Με άλλα λόγια η άσκηση πολιτικής με όρους εμπλοκής των ίδιων των υποκειμένων στη διαδικασία της απελευθέρωσης τους πρέπει να είναι υπαρκτές στην ίδια την καθημερινή μας δράση. Υπό αυτό το πρίσμα χρειαζόμαστε λοιπόν, μια οργάνωση που θα δρα ως συλλογικός διανοούμενος και θα αξιοποιεί τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εφευρετικότητα των μελών της. Κι όλα αυτά θα τα μπολιάζει μέσα από έναν συντεταγμένο και πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό της, ένα διάλογο που όχι μόνο δεν θα είναι ασύμβατος με την αποτελεσματικότητα της δράσης, αλλά είναι αναγκαίος όρος για το μαζικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα της.

Συμπερασματικά, την επαύριον του συνεδρίου, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να είναι μια οργάνωση που θα δομεί την ταυτότητα της πάνω σε θέσεις, σε πρακτικές και στο συνολικό αξιακό πρότυπο που θα προτείνει, θα επιδιώκει και θα πετύχει να έχει ευρεία απήχηση σε νεολαιίστικες μάζες, εμπνέοντας τη συμμετοχή και την ένταξη στις γραμμές της. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίζεται σε ένα νεολαιίστικο λόγο, να καταπιάνεται δηλαδή με τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, να αναδεικνύει τα ειδικά προβλήματα εντός της συγκυρίας και να στηρίζεται σε μια αυτόνομη στρατηγική για τη νεολαία αποφεύγοντας να εξαντλεί την πρακτική της απλά στη μεταφορά των κεντρικών πρωτοβουλιών του κόμματος, στους χώρους που παρεμβαίνει. Μια οργάνωση δηλαδή, η οποία δε θα εξαντλείται στην εκφώνηση με όρους εξωτερικούς, αλλά θα προσπαθεί να στήνει οργανικούς δεσμούς με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας, ταυτόχρονα αγωνιζόμενη για την επικράτηση του πολιτικού σχεδίου και οράματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά στην κοινωνία.

Από την 21η εώς την 24η Οκτωβρίου το συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει υλική υπόσταση. Μέσα σε αυτό οφείλουμε να απολογίσουμε την δράση των προηγούμενων χρόνων και να σκιαγραφήσουμε τον κόσμο που θα μας χωράει όλους και όλες, για ένα μέλλον με ισότητα, δικαιοσύνη και κοινωνική χειραφέτηση. Να πείσουμε τους πάντες ότι ο κόσμος, όχι μόνο αλλάζει, αλλά μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στην ιστορία.

* Ο Βασίλης Γλέζος είναι γραμματέας Α’ Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL