Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
AI4EU: Μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AI4EU: Μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ευρώπη είναι μια παγκόσμια δύναμη στην έρευνα. Διαθέτει 1,8 εκατομμύρια ερευνητές που εργάζονται σε χιλιάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και σε κορυφαίες βιομηχανίες. Με μόλις 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, παράγει περίπου το 30% των παγκόσμιων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017 (Reportoftheindependent High Level GrouponmaximisingtheimpactofE.U.Research & Innovation Programmes) για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε., είναι σημαντικό να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των ερευνητικών φορέων και η σύνδεσή τους με την οικονομία. Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “AI4EU: AEuropeanAIonDemandPlatformandEcosystem”, του οποίου η επίσημη έναρξη έγινε στις 10 Ιανουαρίου του 2019, είναι ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι στόχοι του έργου AI4EU

Το AI4EU, με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, έχει σαν στόχο την οικοδόμηση της πρώτης, κατά παραγγελία, ευρωπαϊκής πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) και μέσω αυτής την κινητοποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας Τεχνητής Νοημοσύνης. Συντονιστής του έργου είναι ο όμιλος Thales. Το έργο, εκτός από την ανάπτυξη της πλατφόρμας, προωθεί τη συνεργασία μέσα σε ένα ενεργό οικοσύστημα που εκτείνεται πολύ πέρα από την τρέχουσα συμμετοχή εταίρων στο έργο, που περιλαμβάνει 79 οργανισμούς από 21 χώρες της Ε.Ε. Στο έργο συμμετέχουν και αρκετοί ελληνικοί φορείς: το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο από ερευνητικούς φορείς όσο και από επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ιδρυτής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων Λογισμικού (SKEL), του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης,«σήμερα υπάρχουν και συνεχώς δημιουργούνται νέες τεράστιες ποσότητες δεδομένων τις οποίες καλούμαστε να επεξεργαστούμε με μεθόδους Τ.Ν., ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της επεξεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων Λογισμικού του ΙΠΤ είναι ο μετασχηματισμός της πληροφορίας σε ενεργή γνώση (actionableknowledge) και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι ερευνητικές μας δραστηριότητες. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πεδίο που ασχολείται με το InternetofThings, στο οποίο επίσης δραστηριοποιούμαστε αξιοποιώντας την πλατφόρμα SYNAISTHISI που έχουμε αναπτύξει στο Εργαστήριο».

Το έργο AI4EU φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων. Όπως επισημαίνει ο PatrickGatellier,διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Καινοτομίας Theresis του Ομίλου Thales και συντονιστής του έργου,«στον όμιλο Thales αναγνωρίζουμε ότι ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσεται πολύ, έχει ευρεία εφαρμογή, που θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου έχει σαν στόχο να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν ανεξάρτητα στο πεδίο, ώστε να συνεργαστούν πιο εντατικά και πιο αποτελεσματικά. Αν το καταφέρουμε αυτό, το πρόγραμμα θα είναι επιτυχές. Η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι εύχρηστη, ένα onestopshop για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ένας χώρος συνάντησης για ερευνητικά κέντρα, εταιρείες, χρηματοδοτικούς οργανισμούς κεφαλαίου ρίσκου (V.C.), αλλά και ένας χώρος για δημιουργία και πειραματισμό στο πεδίο της Τ.Ν.».

Η σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις θεωρείται σημαντικός στόχος του έργου όπως τονίζει και ο P. Gatellier:«Η σύνδεση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας στις επιχειρήσεις τόσο περισσότερο χρηματοδοτείται και η έρευνα. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε και στην Ευρώπη να εκμεταλλευτούμε τα ερευνητικά αποτελέσματα με τρόπο που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις και την ίδια την έρευνα. Αυτό, αν θέλετε, είναι το όραμα του AI4EU».

Παρατηρητήριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το συγκεκριμένα έργο φιλοδοξεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στη θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη σε θέματα Τ.Ν. Πέρα από το ζήτημα της έρευνας και της σύνδεσης με την οικονομία, το έργο εστιάζει και στη συμβολή σε άλλους τομείς που άπτονται της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είναι η έγκυρη και απαλλαγμένη από στερεότυπα ενημέρωση του κοινού για τα σχετικά ζητήματα και η συζήτηση των ηθικών προεκτάσεων. Σύμφωνα με τον P. Gatellier,«το έργο προβλέπει την ίδρυση παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί ηθικά, νομικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά ζητήματα που συνδέονται με την Τ.Ν. Μέσω αυτού θα δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση με οδηγίες και καλές πρακτικές για ερευνητές και εταιρείες σε θέματα δεοντολογίας αλλά και νομικά ζητήματα». 

Στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρονται συχνά ζητήματα ηθικής φύσεως, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συντονισμένα και με τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Όπως τονίζει και ο Κ. Σπυρόπουλος,«η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει το Διαδίκτυο και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές τόσο στον τομέα της εργασίας, της παραγωγής, της δημόσιας διοίκησης όσο και στην καθημερινότητά μας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να θεσπιστούν εγκαίρως κανόνες και πρωτόκολλα. Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Δημόκριτος, δημιουργούν ομάδες που ασχολούνται με ζητήματα ηθικής, αλλά είναι σημαντικό στη συζήτηση αυτή να συμμετέχει και η κοινωνία, το ευρύ κοινό, ειδικά από τη στιγμή που στις μέρες μας οι πολίτες χρησιμοποιούν και μοιράζονται δεδομένα χωρίς απαραίτητα να αντιλαμβάνονται τι προεκτάσεις έχει αυτό».

Δράσεις ενημέρωσης φορέων και του κοινού

Με άξονα το έργο, το AI4EU θα οργανώσει εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη με στόχο να ενημερώσει όχι μόνο την κοινότητα της Τ.Ν., αλλά και το κοινό. «Το έργο προβλέπει τη διενέργεια συνεδρίων και εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν, να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να εκφέρουν άποψη. Τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, σαν ‘καφενεία επιστήμης’. Οι συζητήσεις αυτές θα είναι προσβάσιμεςonline, οπότε όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να γραφτεί και να προτείνει θέματα για συζήτηση» σημειώνει ο P. Gatellier. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν τέσσερις εκδηλώσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Λισσαβώνα. Η εκδήλωση της Αθήνας, που προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούνιο του 2019, θα έχει θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και ενέργεια».

Λήδα Αρνέλλου

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.iit.demokritos.gr/project/ai4eu

www.thalesgroup.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL