Την ευρεία γκάμα των πρωτοβουλιών του για τα ζητήματα του πολιτισμού αναπτύσσει στην ΑΥΓΗ ο Αλέξης Γεωργούλης, δηλώνοντας ιδιαίτερα υπερήφανος για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Πολιτισμό που συγκρότησε μέσα στην πανδημία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μάς μιλά γι’ αυτόν τον κόμβο δεδομένων, όπου οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν να ανατρέξουν για να ενημερωθούν εύκολα για χρηματοδοτικά εργαλεία σχετικά με δράσεις πολιτισμού, για μελέτες και ποσοτικά στοιχεία, και για τις πρωτοβουλίες για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης των δημιουργών.
Ο Α. Γεωργούλης επισημαίνει ακόμα τις προσπάθειές του ώστε η Ε.Ε. να ασχοληθεί πιο ενεργά με το ζήτημα της δυσλεξίας, ενώ ετοιμάζει κι έναν οδηγό για τους εργοδότες που απασχολούν ή θέλουν να απασχολήσουν εργαζόμενους με δυσλεξία. Παράλληλα, σημειώνει τις προσπάθειές του, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για παρεμβάσεις στο υπό επεξεργασία πλαίσιο για τα βιντεοπαιχνίδια και τα e-sports με στόχο ο τομέας αυτός να ενισχυθεί ως χώρος απασχόλησης των δημιουργών, αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια να αξιοποιηθούν με δημιουργικό τρόπο στην εκπαίδευση.
Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη
Πώς προχωρά η πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Πολιτισμό;
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Πολιτισμό είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία Covid-19 από το γραφείο μου και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Να πω ότι αρχικά δημιουργήθηκε από την ανάγκη εύρεσης δεδομένων για τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς της Ε.Ε., όπου συναντήσαμε τεράστια έλλειψη. Ο σκοπός του είναι να αποτελέσει έναν κόμβο δεδομένων και πολιτικών για τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς της Ευρώπης, όπου καλλιτέχνες, δημιουργοί, εργαζόμενοι στον χώρο, οργανώσεις, φορείς και όποιος ενδιαφέρεται θα μπορούν να βρίσκουν βασικά στοιχεία με ένα κλικ.
Τα βασικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει στη σελίδα www.alexisgeorgoulis.eu στην ενότητα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο είναι χρηματοδοτικά εργαλεία για δράσεις πολιτισμού, μελέτες και έρευνες διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, ποσοτικά στοιχεία και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης για τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς. Αυτό που καλύπτει αυτή η πρωτοβουλία είναι η συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών για τον πολιτισμό σε ένα μέρος, που ανανεώνεται συχνά και είναι δημόσιο και προσβάσιμο από όλους.
Φυσικά και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτά τα στοιχεία, καθώς πολλές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι επαγγελματίες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, επειδή είναι κατακερματισμένη και συχνά σε άλλη γλώσσα, ανατρέχουν στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για διάφορες πληροφορίες, και η αίσθηση που λαμβάνουμε είναι ότι τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.
Εχετε «κυνηγήσει» ιδιαίτερα το θέμα των ατόμων με δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες και της πρόσβασής τους στην εργασία. Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της Ε.Ε.; Το Ευρωκοινοβούλιο έχει προχωρήσει σε προσλήψεις τέτοιων ατόμων;
Ναι, ασχολούμαι ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα και λόγω προσωπικής εμπειρίας αλλά και επειδή είναι ένα παρεξηγημένο ζήτημα με πολλές επιπτώσεις στα μικρά παιδιά, που τα συνοδεύει σε όλη την πορεία της ζωής τους. Η Ε.Ε. δεν έχει αναπτύξει μεγάλη δράση πάνω στο ζήτημα της δυσλεξίας και ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς έγινε το πρώτο βήμα να φιλοξενηθεί μία πρώτη μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρωτοβουλία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων και επαγγελματικών ενώσεων από όλη την Ε.Ε., όπου εστιάσαμε κυρίως στη δυσλεξία στον εργασιακό χώρο.
Μέσα στο νέο έτος οι συνεργάτες μου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τη Δυσλεξία, θα βγάλουν και έναν οδηγό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για εργοδότες που απασχολούν ή/και θέλουν να απασχολήσουν εργαζόμενους με δυσλεξία στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, σκοπός πάνω στον οποίο εργάζομαι είναι να καθιερωθεί η 8η Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δυσλεξίας, με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για το θέμα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και διάφοροι εργοδότες, είμαι σίγουρος ότι απασχολεί δυσλεκτικούς ανθρώπους που ούτε καν το γνωρίζουν οι ίδιοι, καθώς ειδικά σε προηγούμενες γενιές δεν υπήρχε η δυνατότητα διάγνωσης και απλώς αυτή η ιδιαιτερότητα ερμηνευόταν ως «κακός και αδιάφορος μαθητής», εν συνεχεία στην ενήλικη ζωή μας βρίσκαμε ευφάνταστους τρόπους να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.
Για πρώτη φορά υπάρχει ευρωπαϊκή στρατηγική για τα e-sports και τα video games. Εσείς ποια βασικά θέματα θέσατε μέσω τροπολογιών κατά τη συγκρότηση της στρατηγικής αυτής;
Ο αναπτυσσόμενος τομέας των βιντεοπαιχνιδιών προσφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό νέων ευκαιριών εργασίας για πολλούς δημιουργούς πολιτισμού, όπως προγραμματιστές παιχνιδιών, σχεδιαστές, συγγραφείς, παραγωγούς μουσικής και άλλους καλλιτέχνες. Μέσα από 74 τροπολογίες που κατέθεσα ως σκιώδης εισηγητής της ευρωπαϊκής Αριστεράς και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα εστίασα κυρίως στο ζήτημα της χρηματοδότησης, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους άλλους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για παράδειγμα τη δημιουργία εκπαιδευτικών video games και εργαλείων ειδικά για τις μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο και της διά βίου εκπαίδευσης και της εργασιακής ζωής και της προστασίας των αθλητών-χρηστών, για παράδειγμα της προστασίας της ιδιωτικότητας (προσωπικά δεδομένα) και της πνευματικής ιδιοκτησίας, πρόληψη για ζητήματα εθισμού και προστασία από κακόβουλες παρεμβάσεις.
Ποια είναι η βασική στοχοθεσία της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τον επόμενο χρόνο δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι πια τόσο μακριά;
Δεδομένου ότι η πολιτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ανάπτυξη πολιτικών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε όλη την Ε.Ε., οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αλλά και αναπτύσσονται βάσει των αναγκών αφορούν τη δίκαιη καταβολή των κονδυλίων των χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών εργαλείων, την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, την ενεργειακή ασφάλεια, την ισότητα των φύλων και συνολικά ζητήματα που άπτονται της ενίσχυσης της θέσης των εργαζόμενων. Αυτό που ενώνει την Ομάδα της Αριστεράς είναι ένα όραμα για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη που βασίζεται στην αλληλεγγύη.