Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η άνοδος της Ακροδεξιάς και τα δικαιώματα των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και τα δικαιώματα των γυναικών

ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει βαθύνει όλες τις ανισότητες και έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των φύλων, με επιζήμιες συνέπειες για τις γυναίκες.

Με το πρόσχημα της πανδημίας, επικίνδυνες ιδεολογίες, με ρίζες στην ακροδεξιά πολιτική ατζέντα, βρήκαν τρόπους να εντείνουν τις επιθέσεις στα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών και να εμποδίσουν την πρόοδο στην ισότητα των φύλων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολλά ψηφίσματα καταδίκασε τέτοιες απόπειρες και προσπάθησε να αντιμετωπίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σταδιακή κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ορισμένες κρίσιμες πτυχές της βίας με βάση το φύλο εξετάστηκαν μέσω της έκθεσης πρωτοβουλίας μου, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ μέρους της Επιτροπής FEMM, με θέμα: «Ο αντίκτυπος της βίας μεταξύ των συντρόφων και τα δικαιώματα επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά». Αυτή η προοδευτική πρωτοποριακή έκθεση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου.

Με αυτή την έκθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά εστιάζει όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά που έχουν υποστεί τραύματα, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες τέτοιας βίας. Καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν ένα ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την υποστήριξη του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε γυναίκας και παιδιού για μια ζωή χωρίς βία, να συμπεριληφθεί η βία λόγω φύλου στον κατάλογο των ευρωεγκλημάτων και να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση, επιπλέον της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για περαιτέρω δεσμευτικά μέτρα και μια ολιστική οδηγία της Ε.Ε.

Δύο στις τρεις γυναίκες που κακοποιούνται δεν κάνουν καταγγελία, λόγω του φόβου, της ντροπής, του εκβιασμού, ακόμη και των απειλών για τη ζωή τους ή των παιδιών τους, που δέχονται από τον θύτη τους. Επίσης, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές. Σε πολλές, επίσης, περιπτώσεις οι γυναίκες παγιδεύονται σε μια καταχρηστική σχέση, επειδή έχουν ελάχιστη ή μηδενική πρόσβαση σε στέγη ή εισόδημα για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν σε περιορισμό στο σπίτι με τον θύτη τους. Σε ορισμένα κράτη-μέλη τα αναφερόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν έως και 60%. Αλλά, ακόμη και μετά την άρση του lockdown, οι κακοποιητές αντέδρασαν ακόμη πιο βίαια, επειδή έχασαν τον έλεγχο που είχαν αποκτήσει. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο κατάλογο γυναικοκτονιών και βρεφοκτονιών.

Δηλώσαμε την ανάγκη για έναν μόνιμο μηχανισμό που πρέπει να δημιουργηθεί για τη βία με βάση το φύλο σε περιόδους κρίσεων, όπως η πανδημία. Η προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας.

Όταν η μητέρα πέφτει θύμα βίας, θεωρούμε ότι πρέπει να της παραχωρηθεί η πλήρης επιμέλεια και ότι τα δικαιώματα επιμέλειας και επίσκεψης του συντρόφου που κακοποιεί θα πρέπει να ανακληθούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να την προστατέψουμε από περαιτέρω βία και δευτερογενή θυματοποίηση.

Και οι δύο γονείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και την ανατροφή του παιδιού τους, αλλά όχι εάν αυτό είναι αντίθετο προς το συμφέρον του παιδιού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε στην υποχρεωτική κοινή επιμέλεια, διότι κάθε περίπτωση πρέπει να κριθεί μεμονωμένα, με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η επιστημονική κοινότητα δεν αναγνωρίζει τον όρο «σύνδρομο γονικής αποξένωσης» και τον επικρίνει έντονα. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά από τον κακοποιητή πατέρα ως στρατηγική κατά της μητέρας-θύματος βίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη χρήση αυτού του ψευδο-συνδρόμου και καλεί τα κράτη-μέλη να αποθαρρύνουν ή ακόμη και να απαγορεύσουν τη χρήση του σε δικαστικές διαδικασίες, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον προσδιορισμό της ύπαρξης βίας.

Τονίζουμε επίσης την ανάγκη για ενισχυμένα προγράμματα που θα εστιάζουν στους δράστες, με στόχο την εξάλειψη των προτύπων βίαιης συμπεριφοράς.

Η κουλτούρα του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και προς κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το φύλο του, είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας υγιών σχέσεων και προοπτικών για αληθινή πρόοδο στις κοινωνίες μας.

* Η ομιλία της  Έλενας Κουντουρά, ευρωβουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (μέλος της Επιτροπής FEMM) στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL