Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.5°C28.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
24.3°C28.3°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.0°C27.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.3°C26.1°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.8°C
0 BF 57%
5ο Ευρωπαϊκό Forum Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων / Η προέλαση της Ακροδεξιάς και τα δικαιώματα των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

5ο Ευρωπαϊκό Forum Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων / Η προέλαση της Ακροδεξιάς και τα δικαιώματα των γυναικών

ΦΟΡΟΥΜ

Προτεραιότητα της Αριστεράς είναι η υπεράσπιση και η προώθηση πολιτικών για την εξάλειψη των ανισοτήτων, της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών στην Ευρώπη, απέναντι στις μισογυνικές πολιτικές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που υφίστανται οι γυναίκες: σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική, θεσμική και έμμεση.

Στην Ανδόρα, που παρουσιάζεται ως τουριστικός παράδεισος, τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται συνεχώς, με τη συνενοχή του επισκόπου τού La Seo de Urgel (Ισπανία) και του Προέδρου της Γαλλίας, οι οποίοι είναι συν-πρίγκηπες της Ανδόρας, δηλαδή οι αρχηγοί κρατών της, καθώς και οι δύο κλείνουν τα μάτια εδώ και χρόνια σε παραβιάσεις όπως η ποινικοποίηση και η δίωξη του δικαιώματος στην άμβλωση και όσων το υποστηρίζουν.

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως συνέβη στο Βέλγιο, όπου καταργήθηκε η παράταση του χρονικού ορίου για τη διακοπή της εγκυμοσύνης προκειμένου να γίνει εφικττός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Υπάρχουν ακόμη κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Απαιτείται:

Να αυξηθούν οι μισθοί των γυναικών για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα με τους άνδρες.

Να υποστηριχθούν πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και δίνουν τέλος στην παράνομη εργασία.

Να γίνει ίση κατανομή των απλήρωτων ωρών εργασίας φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Να θεωρηθεί η δωρεάν άμβλωση θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

Προτείνεται να γίνει εκστρατεία που θα υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή φεμινιστική ατζέντα, στην οποία εκτιμώνται η ζωή, τα δικαιώματα και ένα σύστημα δημόσιας φροντίδας, σε αντίθεση με την αντιφεμινιστική ατζέντα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που δεν σέβεται τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

Ένα βήμα μπροστά για το φεμινιστικό κίνημα είναι μια ώθηση προς τα πίσω για τη Δεξιά και την Ακροδεξιά!

Ομιλήτριες: Michelle Urquiza (Βέλγιο), Florencia Urquiza (Αργεντινή), Clara Serra (Ανδόρα), Έλενα Κουντουρά (ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.), Clara Alonso (Ισπανικό Υπουργείο Ισότητας), Μαρία Καραμεσίνη (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

ΣΥΡΙΖΑ

8 Μαρτίου 2022

Υπάρχουν λόγοι για παγκόσμια δράση

Τη διοργάνωση παγκόσμιας καμπάνιας, που θα διαρκέσει όλο τον Μάρτιο, μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενάντια στην εγκληματική συμμαχία πατριαρχίας και κεφαλαίου, αποφάσισε η διαδικτυακή παγκόσμια φεμινιστική συνάντηση

Στις 12 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της Συνέλευσης Γυναικών του Ευρωπαϊκού Forum, με το RIAOMPI (Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Δίκτυο Γυναικείων Οργανώσεων, Κοινωνικών Κινημάτων και Γυναικών από πολιτικά Κόμματα της Αριστεράς ) και την Προεδρία του FDIM (Διεθνής Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών) με σκοπό την οργάνωση κοινής καμπάνιας για την 8η Μαρτίου.

Συμμετείχαν πάνω από 50 γυναίκες από διαφορετικές γυναικείες οργανώσεις, από διάφορες περιοχές και χώρες του κόσμου (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Περού, Βενεζουέλα, Κούβα, Βολιβία, Μεξικό, Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία, Ισπανία - Καταλωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένο Βασίλειο - Σκωτία, Κύπρος, Πορτογαλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Αγκόλα και Λιβύη).

Η Cristina Simó, ως συντονίστρια της Φεμινιστικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Forum, στην εισήγησή της πρότεινε καμπάνια γύρω από μια παγκόσμια δράση που να κάνει ορατή την ενότητα των γυναικών σε όλο τον κόσμο ενάντια στην προέλαση της εγκληματικής συμμαχίας πατριαρχίας και κεφαλαίου, που εκφράζεται με διαφορετικά πρόσωπα, αυτό του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, του φασισμού, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Η Nery Díaz, αντιπρόεδρος του Las Mélidas, οργάνωσης του FDIM στο Ελ Σαλβαδόρ, στην εισήγησή της εξέθεσε την κατάσταση των γυναικών στο Ελ Σαλβαδόρ, την αναβίωση της Ακροδεξιάς, την εργασιακή ανασφάλεια και το μισθολογικό χάσμα, τις γυναικοκτονίες και την αύξηση κάθε σεξουαλικής, οικονομικής και άλλης βίας. Ιστορίες που είναι κοινές σε διάφορες χώρες του κόσμου όπου η Ακροδεξιά έχει σημαντική παρουσία.

Στη συζήτηση, αναδείχθηκε ότι οι δράσεις για την 8η Μαρτίου διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή του κόσμου. Υπάρχουν χώρες στις οποίες προτείνεται η προκήρυξη γενικής απεργίας, ενώ σε άλλες χώρες οι φεμινιστικές οργανώσεις έχουν ως προτεραιότητα τη μέγιστη κινητοποίηση στους δρόμους. Έτσι, προτάθηκε να αρχίσουν ετοιμασίες παντού, από την επόμενη κιόλας μέρα της φετινής 8ης Μαρτίου, για μια γενική απεργία την 8η Μαρτίου 2023.

Τονίστηκε επίσης η σημασία της οργάνωσης της διεθνούς φεμινιστικής απεργίας.

Όλες οι συμμετέχουσες συμφωνήσαμε ότι πρέπει να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη προέλαση, αυτήν την εγκληματική συμμαχία πατριαρχίας και κεφαλαίου που με το πιο εγκληματικό τους πρόσωπο, το ιμπεριαλιστικό, προκαλούν πολεμικές συγκρούσεις και δολοφονούν λαούς, με τις γυναίκες να είναι αυτές που περισσότερο βλάπτονται.

Γι' αυτό πρέπει να θέσουμε τον αγώνα για την ειρήνη στο επίκεντρο των δράσεών μας.

Τέλος, συμφωνήθηκε η διοργάνωση παγκόσμιας καμπάνιας μέσω των κοινωνικών δικτύων, που να κάνει ορατές τις επιθέσεις που υφίστανται οι γυναίκες στον κόσμο από την εγκληματική συμμαχία πατριαρχίας και κεφαλαίου, που θα διαρκέσει όλο τον Μάρτιο.

Η καμπάνια θα αποτελείται από εικόνες ή ειδήσεις από τις διάφορες χώρες με το ίδιο hashtag #StopCriminalAlliance, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για την ίδια συνολική καμπάνια.

Να ανατρέψουμε την εγκληματική συμμαχία πατριαρχίας και κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ

Να πλημμυρίσουμε με φεμινισμό όλη την Ευρώπη

Διακήρυξη για την 8η Μαρτίου 2022 από τη φεμινιστική ομάδα εργασίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αυτή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, θα πλημμυρίσουμε όλη την Ευρώπη με φεμινισμό: γιατί εμείς οι φεμινίστριες έχουμε μια ατζέντα για νέες κατακτήσεις των γυναικών, γιατί θέλουμε να πετύχουμε πραγματική ισότητα.

Η ομάδα εργασίας του Φεμινισμού στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υποστηρίζει μια ζωή απαλλαγμένη από βία. Θέλουμε ειρήνη και αφοπλισμό στον κόσμο. Υποστηρίζουμε τη λύση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω διπλωματικών συμφωνιών, υπεράσπισης της κυριαρχίας των λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στεκόμαστε σταθερά ενάντια στην πολεμοχαρή ατζέντα της πατριαρχικής κυριαρχίας της Ακροδεξιάς και των αντιδραστικών δυνάμεων.

Θέλουμε να εξαλείψουμε όλες τις μορφές σεξιστικής βίας από τις ζωές μας: σωματική, ψυχολογική, θεσμική, θρησκευτική, σεξουαλική και τις γυναικοκτονίες. Απορρίπτουμε τη μισογυνική ατζέντα της Ακροδεξιάς και των αντιδραστικών δυνάμεων, που αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη σεξιστικής βίας.

Θέλουμε όλες οι γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις, να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους και τη μητρότητα και το δικαίωμα να διακόψουν με ασφάλεια μια εγκυμοσύνη, χωρίς κανένα εμπόδιο. Στεκόμαστε ενάντια στην ατζέντα της Ακροδεξιάς και των αντιδραστικών δυνάμεων που, σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, θέλουν να εμποδίσουν το δικαίωμα στις γυναίκες να αποφασίζουν για το σώμα τους, ποινικοποιώντας όσες ασκούν το δικαίωμά τους στην άμβλωση.

Θέλουμε ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην εργασία, μέσω της κατάργησης του μισθολογικού χάσματος καθώς και του στερεότυπου «της γυάλινης οροφής και του κολλώδους δαπέδου». Θέλουμε αξιοπρεπή εργασία για όλες, ενώ η Ακροδεξιά και οι αντιδραστικές δυνάμεις θέλουν να παραμείνουμε στην ανισότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, με χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες, με περισσότερες συμβάσεις προσωρινής και μερικής απασχόλησης.

Διεκδικούμε έναν νόμο κατά της εμπορίας ανθρώπων για την κατάργηση των μεγάλων δικτύων εμπορίας χιλιάδων ευάλωτων γυναικών και ανηλίκων για σεξουαλική, αναπαραγωγική και εργασιακή εκμετάλλευση.

Θέλουμε σεξουαλική και συναισθηματική εκπαίδευση στα σχολεία, για να εκπαιδεύσουμε τους νέους για ελεύθερες και ισότιμες σχέσεις, αντί για τη σεξουαλική βία που διδάσκεται από την πορνογραφία του Διαδικτύου από πολύ μικρή ηλικία.

Απαιτούμε ένα σύστημα Υγείας, Παιδείας και δημόσιας φροντίδας ποιότητας και ισότητας. Επειδή δεν θέλουμε να συνεχιστεί η παροχή των ανεπαρκών υπηρεσιών που προσφέρουν οι κυβερνήσεις, επειδή θέλουμε η φροντίδα της υγείας των γυναικών να παρέχεται σωστά, χωρίς περιορισμούς ή μαιευτική κακοποίηση. Επειδή θέλουμε εκπαίδευση για ισότητα στα σχολεία και επειδή θέλουμε να φροντίζουμε τους άλλους και να έχουμε χρόνο να φροντίζουμε και τον εαυτό μας.

Θα υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των γυναικών χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικοτήτων LGBTQIA+ και των μεταναστριών.

Αυτή είναι η δική μας ατζέντα. #StopCriminalAlliance

Eίμαστε εδώ, οι φεμινίστριες, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL