Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δραστηριότητες ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραστηριότητες ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδίκασαν ομόφωνα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη έκτακτη Ολομέλεια την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα καταδίκης που καλεί το Κρεμλίνο να αποσύρει τις στρατιωτικές ρωσικές δυνάμεις και να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφοι υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με ψήφισμά του τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καλώντας το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητάει να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.

Απόσυρση δυνάμεων και κατάπαυση πυρός

Σε μια έντονα φορτισμένη συνεδρίαση, στην οποία παρενέβη εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του “καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σ’ αυτή την επίθεση”. Παράλληλα, ζητά την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη και καλεί τη Μόσχα να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της. Ταυτόχρονα, εκφράζεται η ικανοποίηση των ευρωβουλευτών για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την Ε.Ε. Ζητούν παράλληλα να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στήριξε σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και  Έλενα Κουντουρά καταδίκασαν ομόφωνα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη έκτακτη Ολομέλεια την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν πέντε τροπολογίες της ευρωομάδας της Αριστεράς που τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών και την προετοιμασία σχεδίων επιδοτήσεων των κρατών-μελών για την αποφυγή επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

Παροχή οικονομικής βοήθειας

Το ψήφισμα, που έχει συνυπογραφεί από όλες τις πολιτικές ομάδες και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφοι υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές), καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας τονίζοντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια της επεξεργασίας του ψηφίσματος, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρότειναν μια σειρά από τροπολογίες με τις οποίες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και αμυντικών δαπανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο που, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας και θα πλήξει τους πολίτες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριξαν επίσης την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία όχι ως δάνειο με μνημονιακούς όρους, όπως είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την εισβολή, αλλά ως ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου. Τόνισαν δε με σαφήνεια την ανάγκη στήριξης όλων των πολιτών και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς The Left είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή. Οι συμπρόεδροι Manon Aubry και Martin Schirdewan εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό προειδοποιώντας πως η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο». “Η εισβολή επερωτά τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος” ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη περιορισμού στις εισαγωγές των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. “Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε νέα επένδυση από την Ε.Ε. στη Ρωσία, αλλά και το αντίστροφο.  Όλες οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να εξοβελιστούν από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT» επισήμαναν.

Ζητάει κυρώσεις και για τη Λευκορωσία

«Λόγω της άμεσης στήριξης που παρέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Λευκορωσία θα πρέπει επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFΤ» αναφέρεται. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη να εγκριθούν γρήγορα στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων ευθύνονται για τη μεγάλη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και κατά των ολιγαρχών και των αξιωματούχων που πρόσκεινται στην ηγεσία των δύο χωρών. Παράλληλα, απορρίπτουν τη “ρητορική που υπαινίσσεται την πιθανή προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής”, ενώ υπογραμμίζουν τις υποχρεώσεις της Ρωσίας έναντι της διεθνούς κοινότητας και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Κώστας Αρβανίτης: Όχι στα νησιά «Γκουαντάναμο»

Να μπει ένα τέλος στην πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, αφού οδηγούν "στη δημιουργία των δομών ‘Γκουαντάναμο’ στα νησιά μας" ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης καλώντας μάλιστα τις τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν.

"Εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε μια εγκλωβισμένη χώρα. Αυτό λέγαμε κι αυτό φαίνεται να γίνεται. Γι’ αυτό φώναζα ότι ο Μητσοτάκης είναι Alt Right, Ακραία Δεξιά. Αυτή τη στιγμή εισπράττουμε αυτό που έχει συμφωνήσει ο Μητσοτάκης. Αυτή τη δουλειά ήρθε να κάνει ο κύριος Μητσοτάκης και είχε συμφωνηθεί πριν τις εκλογές" τόνισε ο Κ. Αρβανίτης.

"Οι κάτοικοι που κινητοποιούνται μπορούν να αποτρέψουν τις πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι όταν ψηφίζουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση, ψηφίζουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση και για αυτά τα θέματα, όχι μόνο για τον δρόμο και το σιντριβάνι. Αυτά είναι τα κορυφαία ζητήματα" επισήμανε.

Ο Κ. Αρβανίτης επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία: "Δεν ξέρει η Ε.Ε. τι παίζεται στα σύνορα και ποιος εργαλειοποιεί την ιστορία του προσφυγικού; Δεν ξέρει ότι ο Ερντογάν παίζει βρόμικο παιχνίδι; Δεν το χρηματοδοτεί; Δεν ξέρει ότι υπάρχουν pushbacks; Αν όμως κάποιος πνιγεί, θα καταγγελθεί η Ελλάδα από τους ίδιους που σήμερα συναινούν. Γιατί δεν θα πάει αυτός στο ΕΔΔA. Η χώρα μας θα πάει. Αυτή είναι η πολιτική του κ. Μηταράκη - και του κ. Μητσοτάκη βεβαίως".

Ο Κ. Αρβανίτης βρέθηκε πρόσφατα στην Πολωνία στο πλαίσιο επίσημης αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, από όπου και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Ενάντια στις αγωγές SLAPP

Στο πλευρό των δημοσιογράφων στάθηκε για ακόμη μία φορά ο Κ. Αρβανίτης, αυτή τη φορά με αφορμή την εκφοβιστική αγωγή στελέχους της Ελληνικός Χρυσός εις βάρος της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεταιριστικού ενημερωτικού ιστότοπου alterthess.gr.

Οι αγωγές αυτού του τύπου ονομάζονται αγωγές SLAPP, όρος που προέρχεται από την αγγλική γλώσσα και αφορά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά.

"Δεν είναι καθόλου παράδοξο το γεγονός ότι οι αγωγές SLAPP έχουν πάρει τέτοια έκταση στην Ελλάδα, και μάλιστα παρά το καθαρό σήμα από τις Βρυξέλλες ότι η πρακτική αυτή πρέπει να τερματιστεί" τόνισε ο ευρωβουλευτής. Και πράγματι, σε σχετική ερώτησή του προς την Κομισιόν, η αρμόδια επίτροπος Βέρα Γιούροβα επιβεβαίωσε τη σταθερή της προσήλωση στον στόχο της θεσμικής αντιμετώπισης του φαινομένου των αγωγών SLAPP κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών δικαιωμάτων.

Πέτρος Κόκκαλης: Οκτώ αλήθειες για το ρεύμα

Οκτώ αλήθειες για τη ραγδαία άνοδο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, διαμηνύοντας μάλιστα ότι "όσο η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει διορθωτικά, αλλά κρύβεται πίσω από τη διεθνή κρίση, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε πως ό,τι συμβαίνει είναι από επιλογή και όχι κάποιο λάθος...".

1. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ορίζονται από τη χρηματιστηριακή αξία χονδρικής του φυσικού αερίου που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανεβάζοντας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και εννέα φορές σύμφωνα με την Κομισιόν.

2. Οι λόγοι εκτροχιασμού της τιμής του φυσικού αερίου είναι πολιτικοί, γεωπολιτικοί, χρηματιστηριακοί (speculative), αλλά και λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά τα πανδημικά lockdown.

3. Χωρίς τις ανανεώσιμες πηγές, η τιμή θα ήταν 83 ευρώ/MWh υψηλότερη σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, ενώ οι πολίτες θα πλήρωναν το ρεύμα κατά 30% ακριβότερα.

4. Πρέπει να επιταχύνουμε την απεξάρτησή μας από τις ορυκτές πηγές ενέργειας και την κερδοσκοπία των παραγωγών της.

5. Για την ακραία αύξηση των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ευθύνεται και πάλι η κυβέρνηση, με τις επιλογές γύρω από την ενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δίχως θεσμικά αντίβαρα.

6. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει νέες δεξιοτεχνίες, τεχνολογικές καινοτομίες και νέες παραγωγικές μονάδες δημιουργώντας καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με μέλλον.

7. Το ορυκτό αέριο δεν αποτελεί λύση, είτε μεσοπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα, στην εξασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας. Η Ελλάδα πλήρωσε το 2019 14.948 δισ. ευρώ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Φανταστείτε τι θα πληρώσουμε φέτος.

8. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ψευδόμενη ή με ψευδαισθήσεις πως αυτό θα έριχνε τις τιμές, όταν όλοι προειδοποιούσαν για επερχόμενη κρίση.

Αλέξης Γεωργούλης: Εκτός ανάκαμψης η νεολαία;

"Κάθε έτος θα πρέπει να είναι έτος νεολαίας" διεμήνυσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι "το ευρωπαϊκό σχέδιο και χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι ονομάζεται Next Generation EU, δεν έχει σε κάποια στρατηγική θέση τη νεολαία".

Στη συζήτηση με τίτλο “One Youth One Europe” ο Αλ. Γεωργούλης υπογράμμισε: "Αν όντως θέλουμε κυριολεκτική ανάκαμψη, χρειαζόμαστε απτές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις που να εστιάζουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στους νέους!".

Και με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες

Στο πλευρό των Ουκρανών πολιτών, με έμφαση στους δημιουργούς και καλλιτέχνες, στέκεται η Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών (Cultural Creators Friendship Group - CCFG) στην οποία πρωτοστατεί και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης. Μάλιστα, εξέφρασαν τη στήριξή τους και στον ουκρανό Πρόεδρο Βλ. Ζελένσκι, ο οποίος είναι επίσης καλλιτέχνης. "Η Ουκρανία έχει προσφέρει τα μέγιστα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στο μέλλον του" δήλωσαν τα μέλη της CCFG.

Πρόκειται για μια άτυπη ομάδα όπου συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι ευρωβουλευτές, μέχρι στιγμής, από δεκατρείς χώρες και από έξι διαφορετικές παρατάξεις, και δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των ζητημάτων που σχετίζονται με τον πολιτισμό στην ατζέντα πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Πρωτεργάτες για τη δημιουργία του CCFG ήταν οι ευρωβουλευτές Αλέξης Γεωργούλης και Niklas Nienass.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL