Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.6°C27.9°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.9°C25.6°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C27.1°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
2 BF 78%
Ελενα Κουντουρά (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) / Σιωπηρή πανδημία η ενδοοικογενειακή βία που βιώνουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελενα Κουντουρά (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) / Σιωπηρή πανδημία η ενδοοικογενειακή βία που βιώνουμε

Την «επείγουσα ανάγκη» να μπει ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. υπογραμμίζει στην ΑΥΓΗ η  Έλενα Κουντουρά. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που, αντί να περιστρέφεται γύρω από την επικοινωνιακή της εικόνα, θα εφαρμόζει πολιτικές με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος».

Με αφορμή τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών έμφυλης βίας, η  Έλ. Κουντουρά τονίζει την επιτακτικότητα για ένα «ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο μηδενικής ανοχής απέναντι σε όλες τις μορφές της έμφυλης βίας», με σημαντικές παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο.

Η  Έλ. Κουντουρά αναφέρεται ακόμα στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν πρέπει να αναπαράγουν τις καταστροφικές του παρελθόντος επιλογές των δραστικών περικοπών δαπανών ή αυξήσεων νέων φόρων, που γονατίζουν τις κοινωνίες».

Πώς σχολιάζετε την αντίδραση της κυβέρνησης στο νέο κύμα κακοκαιρίας; Γιατί οι πολίτες καταλήγουν να πληρώνουν με απίστευτη ταλαιπωρία, και όχι μόνο, κάθε έντονο κλιματικό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό;

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα και η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος στο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ., που μόνο ζημιώνει τον ελληνικό λαό και οδηγεί τη χώρα σε τέλμα. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί κάθε κρίση και να προστατεύσει την κοινωνία από την πανδημία με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, την οικονομική κρίση και την ακρίβεια που συνθλίβει πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, εγκαταλείποντας χιλιάδες ανθρώπους απροστάτευτους στο έλεος του χιονιά.

Ίδια ανεπάρκεια επέδειξε στις πλημμύρες του Νοεμβρίου και στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι. Είναι τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες όχι μόνο για την κατάρρευση των δημόσιων υποδομών και την παράλυση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και για τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί με τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές της.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που, αντί να περιστρέφεται γύρω από την επικοινωνιακή της εικόνα και να τιμωρεί τους πολίτες, θα προτάξει το συμφέρον του λαού και θα εφαρμόζει πολιτικές με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και με πυρήνα τους τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ζωής.

Δυστυχώς, έχουμε πολλαπλασιασμό των γυναικοκτονιών και των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Τι πρέπει να γίνει άμεσα και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο;

Η ενδοσυντροφική και ενδοοικογενειακή βία είναι η παράλληλη σιωπηρή πανδημία που βιώνουμε. Ευρωπαϊκά έχω πιέσει για ένα ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο μηδενικής ανοχής απέναντι σε όλες τις μορφές της έμφυλης βίας, καθολικής προστασίας και στήριξης των θυμάτων, τιμωρίας των δραστών, αλλά και για πολιτικές πρόληψης και αλλαγής νοοτροπίας.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάρτισα την έκθεση-σταθμό για τον «Αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», όπου για πρώτη φορά βάζουμε στο επίκεντρο και τα παιδιά, που είναι και αυτά θύματα. Ως εισηγήτρια της LEFT διαμόρφωσα την έκθεση για την «Έμφυλη βία στο Διαδίκτυο», που επιδιώκουμε να θεσμοθετηθεί και ποινικοποιηθεί αντίστοιχα ως προέκταση της έμφυλης βίας εκτός Διαδικτύου. Και οι δύο εκθέσεις υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ενσωματωθούν στην ολιστική Οδηγία που θα εκδώσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Ζητούμε άμεσα την καθολική κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, να ενταχθεί η έμφυλη βία στη λίστα των εγκλημάτων της Ε.Ε. και να διορθωθούν νομοθετικές στρεβλώσεις και κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στις εθνικές νομοθεσίες, ανάμεσά τους και την ελληνική, που παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία.

Από τις αρχές του 2022 ξεκίνησε η γαλλική προεδρία ης Ε.Ε. Πώς σχολιάζετε τις προτεραιότητές της; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Οι τρεις εμβληματικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας είναι η πράσινη-οικολογική μετάβαση, η ψηφιακή τεχνολογία και η κοινωνική Ευρώπη, με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων, αξιοπρεπών μισθών. Πρόκειται για φιλόδοξο νομοθετικό έργο, που όμως δύσκολα θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, καθώς μεσολαβούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αλλάξει. Οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας και αντίθετοι με τις επείγουσες προκλήσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία και τη δίκαιη μετάβαση. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες εξαιτίας των άκαμπτων θέσεων και αντιλήψεων των χωρών του Βορρά. Ωστόσο, το διακύβευμα είναι κρίσιμο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που κινδυνεύει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας νέας κρίσης χρέους και λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν πρέπει να αναπαράγουν τις καταστροφικές του παρελθόντος επιλογές των δραστικών περικοπών δαπανών ή αυξήσεων νέων φόρων που γονατίζουν τις κοινωνίες, αλλά να προωθήσουν λύσεις βιώσιμες και δίκαιες.

Πώς είδατε την εκλογή της νέας προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι; Η εκλογή της συνοδεύτηκε από αντιδράσεις λόγω της στάσης της στο ζήτημα της έκτρωσης.

Οι εκάστοτε πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύονται από τις θέσεις του θεσμού που εκπροσωπούν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε συστηματικά ταχθεί κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα για την κατοχύρωση του θεμελιώδους δικαιώματος της γυναίκας για την αυτοδιάθεση του σώματός της.

Με ψηφίσματα έχουμε ζητήσει ρητά την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων που έχουν επιβληθεί από ορισμένες κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. με ακραίες θέσεις που επιχειρούν να υπονομεύσουν την πρόοδο. Περιμένουμε από τη νέα πρόεδρο ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της και από τον σημερινό της ρόλο θα υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε γυναίκας για την πλήρη πρόσβαση σε σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL